overloon nieuws

Inwoners van Overloon zijn helemaal klaar met azc: 'Genoeg is genoeg'

Gepubliceerd op 8 juli 2021 om 18:48

De gemeenteraad van Boxmeer beslist donderdagavond over het lot van het asielzoekerscentrum in Overloon. Blijft het azc open, of moeten de ruim 500 bewoners vertrekken? Het contract met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) loopt af. 

Verlenging van dat contract lijkt allerminst zeker. Want na jaren van overlast, diefstallen, inbraken en zelfs mishandelingen zijn de inwoners van Overloon er helemaal klaar mee. "Wij willen ons veilige leven terug."

Profielfoto van Tessel LindersGeschreven door Tessel Linders

Marij Nabuurs durft er nu pas over te praten. Jaren hield ze haar mond, bang om uitgemaakt te worden voor racist. "Maar het is gewoon niet meer vol te houden", zegt ze. "Er is hier voor het huis ingebroken, aan de achterkant, in de auto's, in huis terwijl we gewoon binnen waren. Dit kan zo niet langer."

"Niemand doet iets om ons te helpen. Wie beschermt ons?

Haar gevoel van veiligheid is aangetast. En niet alleen dat van haar, zegt ze. Vooral het vertrouwen in het COA en de gemeente is compleet weg. "Achter de slagboom van het azc worden de bewoners beschermd. Niemand doet iets om ons te helpen. Wie beschermt ons? Nabuurs vertelt over het postpakket dat werd gestolen, terwijl ze thuis waren. Ze zetten de achtervolging in, maar raakten de dieven kwijt onderweg. Ze toog met de camerabeelden naar het azc om om hulp te vragen. "Die kwam niet", zegt Nabuurs. "Ze zeiden het gewoon. Hier doen we helemaal niks mee. Nou, daar ging mijn bloeddruk wel van stijgen."

 

"Het ging met zoveel geweld dat ik echt dacht dat ik het niet zou overleven."

Hendriks kampt nog steeds met de naweeën van een inbraak bij hem thuis. Een inbraak door een veiligelander die hem bijna zijn leven kostte. "Het was halfvier in de nacht toen ik iemand in mijn huis aantrof. Ik kreeg meteen een oplawaai en ben achterover gegooid. Resultaat: een hoofdwond, tanden uit zijn mond geslagen, ribben gebroken. Het ging met zoveel geweld dat ik echt dacht dat ik het niet zou overleven."

Martien Hendriks werd zwaar toegetakeld door een bewoner van het azc.

Martien Hendriks werd zwaar toegetakeld door een bewoner van het azc.

Via een WOB-verzoek (de Wet Openbaarheid van Bestuur) kreeg hij informatie van de gemeente over het aantal incidenten rond het azc in de afgelopen anderhalf jaar. "Het zijn er meer dan 900 geweest. lees meer op bron: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3416668/inwoners-van-overloon-zijn-helemaal-klaar-met-azc-genoeg-is-genoeg

Uitzendingen terugkijken  sluiting asielzoekerscentrum tijd vanaf  13:15


«   »