Zonnepark van zeventig voetbalvelden groot komt langs A73: ‘Je kunt er schapen onder laten lopen’

Gepubliceerd op 9 juli 2021 om 10:42

OVERLOON/VIERLINGSBEEK - Aan beide kanten van de snelweg A73 tussen Vierlingsbeek en Overloon komt een groot zonnepark van in totaal wel zeventig voetbalvelden groot. Het park levert vanaf 2023 stroom.

Door Joost Ariaans 07-07-21, 

Initiatiefnemer is Renewable Energy Factory uit IJsselstein dat 35 hectare tot zijn beschikking heeft om er een energiepark van de grond te krijgen. De ontwikkelaar heeft daarover al overeenstemming bereikt met de grondeigenaar. Die houdt de (landbouw)grond in zijn bezit, maar geeft REF de komende 25 jaar wel de ruimte om met zonne-energie geld te verdienen. Dat levert hem uiteraard zelf ook geld op. Marc Weijn van REF is bezig met een tour langs buurtbewoners en dorpsraden om de plannen toe te lichten. Hij zoekt vooral draagvlak voor die plannen bij de inwoners. Al zijn er volgens hem niet zoveel mensen die er last van gaan hebben,  huizen staan er nauwelijks. 

Groenstrook eromheen

De panelen die worden geplaatst, komen niet hoger te liggen dan 2,5 meter. Om de perceelsgrenzen heen komt een groenstrook van 10 meter. Aan een kant van de weg zijn de panelen wel te zien, aan de andere kant niet. ,,Je mag zo’n project ook best zien. Vindt Weijn. Al was het maar om mensen erop attent te maken dat ‘we duurzamer moeten worden.Auto’s moeten ook energieneutraal worden. Energie moet ergens vandaan komen.

Windenergie

Renewable Energy Factory ontwikkelt naast zonneparken ook windmolens. Boxmeer heeft vijf kansrijke gebieden aangewezen waar windenergie gewonnen zou kunnen worden. Al wordt daar wel aan toegevoegd dat de haalbaarheid ervan nog ‘zeer onzeker’ is. Als ze er komen, dan zijn er mogelijkheden bij (knooppunt) Rijkevoort (zeven tot negen  windmolens) en op verschillende plekken rond Overloon (tien tot elf windmolens).Volgens Weijn is van windenergie op de locaties van zijn zonnevelden ‘nu geen sprake’. Alhoewel er voordelen zijn van de combinatie van wind en zon. De stroom wordt geleverd aan een stroomstation in Venray. De voorzieningen daarvoor hoeven dan maar één keer worden aangelegd. 

Lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/zonnepark-van-zeventig-voetbalvelden-groot-komt-langs-a73-je-kunt-er-schapen-onder-laten-lopen~adb9619b/