Nederlandse en Duitse militairen trainen in onze regio! tijdens oefening CERBERUS KNIFE

Gepubliceerd op 3 september 2021 om 17:14

Nederlandse en Duitse militairen trainen van 6 tot en met 17 september in omgeving Noord-Brabant en Limburg tijdens oefening CERBERUS KNIFE.foto Duits LeFlaSys-wapensysteem (links) en het Nederlandse NASAMS (rechts)

Luchtverdedigers van Nederland en Duitsland trainen samen in omgeving Boekel, Deurne, Gemert, Oirschot, Overloon, Uden, Venray en Vredepeel ter voorbereiding op de taak om in 2023 gereed te staan als onderdeel van NAVO’s snelle inter- ventie-eenheid. De NAVO kan indien nodig deze interventiemacht binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld inzetten.

De oefening CERBERUS KNIFE is een binationale oefening met Nederlandse en Duitse luchtverdedigers. Doelstellingen tijdens de oefening zijn onder andere het correct kunnen uitoefenen van besluitvormingsprocessen, verplaatsingen en het uitvoeren van luchtverdedigingsoperaties.

De Nederlandse (NASAMS) en de Duitse (LeFlaSys) luchtverdedigingswapensys- termen worden gezamenlijk ingezet. De omgeving kan militairen tegenkomen tijdens verplaatsingen over de weg (overdag en ’s nachts), verder zal er op verschillende momenten in de oefening gevlogen worden met drones en ook een privaat-vlieg- tuigje zal op bepaalde momenten worden ingezet als vliegend doelaanbod.

Luchtverdedigingsoefeningen spelen zich grotendeels gesimuleerd af. Na het op- bouwen van de wapensystemen en het commando-element wordt er in het zogeheten ‘blik’, de containers waar de militairen zich in bevinden, gesimuleerde luchtver- dedigingstrainingen uitgevoerd. Er wordt geen gebruik gemaakt van oefenmunitie in civiel terrein (m.u.v. militaire oefenterreinen). In oktober dit jaar zal er met de wapensystemen gevuurd worden op een schietterrein op Kreta, Griekenland.

Door de omgeving actief te informeren probeert Defensie de omgeving bewust te maken van de militaire aanwezigheid. Mocht er tijdens de oefening schade ontstaan dan kan men e-mailen met sectie communicatie DGLC via DGLC.SIE.COM@min- def.nl.

 

NAVO interventiemacht

De NAVO interventiemacht bestaat uit eenheden met verschillende reactietijden. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers vallen on het snelst inzetbare deel. De eenheden van de NAVO interventiemacht veranderen om de 12 maanden. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers zijn in 2023 aan de beurt om gereed te staan.

Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) verdedigt het luchtruim vanaf de grond. Het beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden van Nederland én bondgenoten. Met geleide raketten schakelt de eenheid vliegtuigen, helikopters, raketten, artillerie, mortieren en drones uit.

NASAMS

Het Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) kan met zijn sensoren en AMRAAM-raketten (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile) luchtdrei- gingen op middellange afstanden uitschakelen.

LeFlaSys

LeFlaSys is een luchtverdedigingssysteem voor de korte afstand, ter bescherming van grondtroepen. Het bestaat uit Stinger-raketten en radarsystemen. Het is inzet- baar onder alle weersomstandigheden en zeer mobiel.