overloon nieuws

schoorsteenbrand

Gepubliceerd op 5 november 2021 om 21:45

OVERLOON - vrijdagavond 5 november is de brandweer van Vierlingsbeeken en de hoogwerker van Cuijk rond de klok van 19:30 uur gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de Haarlemmermeerlaan in Overloon.

Een tankautospuit en een hoogwerker waren opgeroepen. De hoogwerker is opgesteld (De schoorsteenbrand werd intussen vanuit binnen bestreden) en de brandweerlieden zijn daar naar boven gegaan om de schoorsteen te vegen. Dit vegen worden eventuele roetdeeltjes die nog gloeien van de wand afgeveegd waarna de voertuigen weer retour naar de kazerne konden. Hoe de brand precies kon ontstaan, is momenteel niet bekend. Bij de schoorsteenbrand raakte niemand gewond.

SCHOORSTEENBRANDEN
Een schoorsteenbrand is het verschijnsel waarbij opgehoopt roet in de schoorsteen in brand raakt. Het risico bestaat dat de brand zich uitbreidt naar andere ruimtes in het huis. Een schoorsteenbrand is te herkennen aan sterke rookontwikkeling en een bulderend of loeiend geluid.

SCHOORSTEENBRAND BLUSSEN

Zodra jeschoorsteen in brand staat, moet je direct in actie komen!
Doof het vuur in je haard met zand (NIET MET WATER!*).
Sluit de schoorsteenklep.
Sluit de luchttoevoer van de kachel en bij een haard de deurtjes.
Bel 112.
Ventileer de ruimte vanwege koolmonoxide (ook als het buiten vriest!).
Verlaat de ruimte als er veel rook de ruimte in trekt. Rook is nooit gezond!
* Blus het vuur in de haard nooit met water. Eén liter water verandert in 1700 liter stoom waardoor de schoorsteen open kan barsten. Soms ontstaat er zelfs een explosie.


«   »