overloon nieuws

Marijke (42) is melkveehouder: ‘Boerinnen hebben vaak een breder netwerk’

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 20:14

Meer vrouwen moeten boerin worden. Daarvoor pleitte dinsdag, op Internationale Vrouwendag, boeren- en tuindersorganisatie ZLTO. Melkveehouder Marijke Arts-Peters (42) uit Overloon weet waarom dit een goed idee is.

Door Frank Hermans 09-03-22

Wat voor bedrijf runt u?

Mijn man en ik hebben een melkveebedrijf met 115 koeien op de grens van Stevensbeek en Overloon. We runnen samen de boerderij sinds wij die hebben overgenomen van zijn ouders. De koeien worden drie keer per dag gemolken, per dag geven de koeien elk gemiddeld 36 liter melk.Dat melken doen we zelf, 21 keer per week. Het melken ’s avonds wordt enkele keren per week overgenomen door jongens uit de buurt. Daardoor zijn we wat flexibeler. Zo heb ik ook tijd voor mijn bestuursfunctie bij FrieslandCampina, kan ik Engelse les volgen en meedoen met de sportclub in het dorp.”

Uw man is niet de baas, zoals bij 95 procent van de boerenbedrijven in Nederland nog het geval is?

 

Vanaf het begin is duidelijk dat we samen aan het roer staan, samen de beslissingen nemen. Hij is boerenzoon, ik ben boerendochter, we zijn allebei in deze bedrijfstak opgegroeid. Vroeger was het voor vrouwen misschien lastiger om volwaardig in alle onderdelen mee te draaien, omdat het toen per definitie lichamelijk een zwaarder beroep was. 

Maar door automatisering en innovaties is het ook voor iemand die minder sterk is, goed te doen. Tegenwoordig is er veel administratief werk. En vroeger kwamen er alleen maar mannen op het erf: de loonwerker, dierenarts en voervoorlichter. Maar dat zijn intussen steeds vaker vrouwen. Ook dat maakt dat de boerin sneller als volwaardig wordt geaccepteerd. Lees en ze foto's op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/marijke-42-is-melkveehouder-boerinnen-hebben-vaak-een-breder-netwerk~a097d6b7/


«   »