overloon nieuws

Oorlogsmuseum Overloon, DSV en Globemilk slaan de handen ineen voor Oekraïne

Gepubliceerd op 23 maart 2022 om 19:16

Hoe is het op dit moment mogelijk om de Oekraïners zo effectief mogelijk te helpen? Oorlogsmuseum Overloon heeft daar wel een idee over en is op zoek gegaan naar lokale ondernemers om hierin samen op te trekken. Het vond in Globemilk uit Boxmeer en DSV uit Venray bereidwillige partners. Globemilk is een leverancier van biologische houdbare melk, een product waaraan veel behoefte is in Oekraïne op dit moment, net zoals aan andere voedingsmiddelen en medische benodigdheden.

Het museum had natuurlijk kunnen kiezen om een geldbedrag te storten op Giro555, maar koos ervoor het anders aan te pakken. Globemilk kon 36.000 liter melk leveren. En doordat de melk dichtbij de bron gekocht kon worden tegen minder dan de helft van de kostprijs, kon van een dubbeltje een kwartje gemaakt worden. DSV werkt volstrekt belangeloos mee om het grootste deel hiervan te transporteren. De eerste volle vrachtwagen vertrekt vandaag naar Polen en komt op vrijdag 25 maart aan in de buurt van Rzeszow. Van daaruit wordt de melk door het Rode Kruis verdeeld naar opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen.

Het museum koopt de partij met de opbrengsten van het meerijden bij Militracks, het jaarlijkse evenement dat het museum op 14 en 15 mei weer hoopt te organiseren. 

De komende tijd zal het museum zich verder oriënteren op mogelijk meerdere samenwerkingen met lokale ondernemers in de Gemeente Land van Cuijk om zoveel mogelijk Oekraïense vluchtelingen te kunnen helpen in deze onzekere tijd. 

Oproep: help Oekraïne

Nederland heeft gul gestort op giro 555 voor Oekraïne. Maar daarmee is het probleem niet uit de wereld. In ons dorp zijn er al enkele hulpacties opgezet. En er zijn ook mensen die iets extra’s willen doen of kunnen doen. Denk aan: schenken van voedingsmiddelen en drogisterijproducten. En dan is de vraag: hoe krijg je die op een plek waar ze goed verdeeld kunnen worden? Enkele transporteurs hebben zich al bereid verklaard om goederen te vervoeren.

Als Dorpsraad willen we hierin graag, waar nodig, coördineren. Dus als iemand een actie bedacht heeft of wil schenken aan een hulpactie, dan horen we dat graag. En ook als iemand transport kan organiseren. Vele handen maken licht werk. En het is nu verdomde hard nodig. Er is geen behoefte aan kleding, zo lijkt het, maar wél aan voedingswaren die onmiddellijk gebruikt kunnen worden. En daarnaast dus ook aan drogisterijproducten en medicijnen.

Wil Iedereen die hierin iets kan betekenen, met goederen of met transport daarvan, zich s.v.p. per email melden bij de dorpsraad, email: brievenbus@dorpsraadoverloon.nl