Land van Cuijk vangt versneld vergunninghouders op

Gepubliceerd op 18 mei 2022 om 18:59

Het COA, en met name de situatie in Ter Apel, is de laatste weken veel in het nieuws geweest. Mensen slapen buiten, in tenten en in sporthallen. Opvang van vluchtelingen zoals we het niet willen. 

De stroom vluchtelingen neemt toe en in de keten stroopt het op. In het verleden is democratisch besloten om het AZC in Overloon per 22 mei te sluiten, wegens aanhoudende overlast van een kleine groep. Gezien de aanhoudende stroom vluchtelingen, is de gemeente Land van Cuijk voornemens om 150 vergunninghouders, die toegewezen zijn aan deze gemeente, versneld op te vangen.

 

Zo’n 30% van de plekken in de reguliere asielopvang wordt bezet gehouden door mensen die al een vergunning hebben en in Nederland mogen blijven. Een groot deel daarvan weet in welke gemeente zij gaan wonen en wacht op een huis. De gemeente Land van Cuijk heeft de taak om in 2023 zo’n 150 vergunninghouders te huisvesten. Om de doorstroom in de asielketen te vergroten, wil het Land van Cuijk deze 150 mensen versneld opnemen.

Deze 150 mensen zijn al ‘gekoppeld’ aan het Land van Cuijk. Mensen die een nieuw bestaan willen opbouwen. Door hen direct een woonplek te bieden, kunnen zij beginnen met hun inburgeringstraject en kunnen wij hen begeleiden naar werk en onafhankelijkheid. Komend anderhalf jaar zullen zij doorstromen naar een woning in onze gemeente. Zij nemen op deze manier geen plek meer in op een AZC.

Wij zijn voornemens deze groep mensen te huisvesten op het terrein van het voormalig AZC in Overloon. Op deze locatie worden ook vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. De gemeente is verantwoordelijk voor deze opvanglocatie en zorgt voor beveiliging en begeleiding.

De staatssecretaris is blij met deze geboden hulp. Er zijn meer gemeenten die een dergelijke ‘tussenvoorziening’ hebben gecreëerd of gaan creëren.
Op deze manier hoopt de gemeente Land van Cuijk bij te dragen aan een beter functionerende asielketen. 

Asielzoekers weg, statushouders er in: excuses voor te enthousiast besluit

“Sorry, sorry, sorry.” Wethouder Willy Hendriks en waarnemend burgemeester Wim Hillenaar van de gemeente Land van Cuijk boden donderdagavond hun excuses aan, aan de gemeenteraad. Eerder deze week kwam als een onverwacht konijn uit de hoge hoed de aankondiging dat er in het azc in Overloon 150 statushouders moesten komen. Dat terwijl het opvangcentrum op het punt stond dicht te gaan, na jaren van overlast. En dat was niet handig, erkent het college van B en W nu.

Profielfoto van Jos VerkuijlenGeschreven doorJos Verkuijlen

Vanwege overlast van vooral asielzoekers uit veilige landen, besloot de gemeenteraad van het toenmalige Boxmeer dat het azc dicht moest. De maat was simpelweg vol. Tot opluchting van veel mensen in Stevensbeek en Overloon.

Maar nu wil de gemeente op die plek 150 statushouders opvangen. Het gaat om mensen die uiteindelijk elders in de gemeente Land van Cuijk gaan wonen, maar nog wachten op een huis.

"We hebben dit verkeerd ingeschat."

De boosheid van de raadsleden zat 'm vooral in het feit dat ze niet als eersten werden geïnformeerd over de komst van de statushouders. En dat terwijl het onderwerp zo gevoelig ligt in Overloon en het naburige Stevensbeek. “We hebben dit verkeerd ingeschat”, moest waarnemend burgemeester Hillenaar dan ook toegeven. Lees meer op bron:https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4088714/asielzoekers-weg-statushouders-er-in-excuses-voor-te-enthousiast-besluit

 

Dorpsraad Overloon niet blij met openblijven asielzoekerscentrum

Dit lijkt me aan het dorp niet uit te leggen. Zo reageert Erik van Den Dungen, voorzitter van de dorpsraad Overloon op de plannen van de gemeente Land van Cuijk om op het terrein van het asielzoekerscentrum 150 statushouders op te vangen.

Profielfoto van Jos VerkuijlenGeschreven doorJos Verkuijlen

Het asielzoekerscentrum zou donderdag eigenlijk leeg moeten zijn. Vorig jaar besloot de gemeenteraad van het toenmalige Boxmeer dat het azc dicht moest vanwege de overlast van asielzoekers uit veilige landen. Tot opluchting van veel mensen in Stevensbeek en Overloon. Maar nu wil de gemeente op die plek 150 statushouders opvangen. Dat is volgens de gemeente Land van Cuijk hard nodig omdat om de druk van de ketel te halen bij de overstromende azc’s.

 

"Veel mensen in een centrum, dat geeft spanningen."

 

We zijn onaangenaam verrast.zegt dorpsraadvoorzitter Erik van Den Dungen. We begrijpen dat er een verschil is tussen statushouders en asielzoekers. Maar als je met veel mensen in een centrum zit geeft dat spanningen. Dit klinkt bij ons een beetje als oude wijn in nieuwe zakken. Lees meer op bron:https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4088046/dorpsraad-overloon-niet-blij-met-openblijven-asielzoekerscentrum

 

Martien werd toegetakeld door criminele asielzoeker maar ‘ik gun ze de beste opvang’

OVERLOON - Het was een traumatische ervaring waar de toen 76-jarige Martien Hendriks nog steeds wel eens van wakker schrikt. Een overval in zijn woonhuis door een asielzoeker die verbleef in het omstreden azc van Overloon. De nasleep gaf het laatste zetje voor sluiting. Donderdag is het zover. Lees meer op https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/916010_martien-werd-toegetakeld-door-criminele-asielzoeker-maar-ik-gun-ze-de-beste-opvang

 

Onrust na besluit om toch nog vluchtelingen te huisvesten in Overloon: ‘We zijn terug bij af’

Door Frank Hermans 19-05-22, 

LAND VAN CUIJK - Inwoners van Overloon en Stevensbeek én raadsleden maken zich grote zorgen over het besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk om alsnog 150 vluchtelingen, zogeheten statushouders met toegekende verblijfsvergunning, te blijven huisvesten. Dat gaat gebeuren in het asielzoekerscentrum dat komende week sluit.

Frank Hermans 19-05-22, 

De nieuwe groep bestaat dan officieel uit mensen die geen asielzoeker meer zijn, ze mogen in Nederland blijven. lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/land-van-cuijk/onrust-na-besluit-om-toch-nog-vluchtelingen-te-huisvesten-in-overloon-we-zijn-terug-bij-af~a771036b/

Hart van Nederland - Late Editie