overloon nieuws

Klimaatwetenschapper Gert-Jan Nabuurs: ‘Als we niks doen stevenen we af op een onleefbare wereld’

Gepubliceerd op 22 juni 2022 om 20:16

Het gaat landen niet lukken de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat doel was vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs.

Maar dat is volgens zestien vooraanstaande Nederlandse klimaatwetenschappers onhaalbaar geworden. De Wageningse professor European Forest Resources, Gert-Jan Nabuurs, is een van hen. ,,We stevenen af op een niet al te fijne wereld.”

Door Rob Berends 21-06-22,

Het is voor het eerst dat klimaatwetenschappers laten weten dat de klimaatdoelen buiten bereik liggen. Toch zag je dat al een tijdje aankomen. Waarom komt deze boodschap nu wel? 
Nabuurs: ,,Dat klopt, het is nooit zo stellig gezegd. Al kon je het in de rapport van het IPCC, het internationale klimaatpanel, wel zien. De boodschap was telkens: het kan nog steeds, als álle landen álles op alles zetten. En theoretisch is het nog mogelijk, maar in de praktijk niet meer.

De opwarming tot 1,5 graad beperken is niet meer haalbaar, en tot 2 graden feitelijk ook niet meer. De emissies van broeikasgassen blijven toenemen, terwijl ze binnen zes, zeven jaar met 40 tot 50 procent zouden moeten afnemen wereldwijd. Dat zit er niet in. Onze hele economie is gebouwd op goedkope fossiele brandstoffen. Lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/home/klimaatwetenschapper-gert-jan-nabuurs-als-we-niks-doen-stevenen-we-af-op-een-onleefbare-wereld~a396aa6c5/

Lees ook

PCC een nieuw rapport over klimaatmitigatie. Het rapport gaat in op mogelijke maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Hoogleraar Gert-Jan Nabuurs was de hoofdauteur van het hoofdstuk landgebruik en landbouw van het rapport. Hij sprak bij het NOS Journaal en verschillende andere media over de impact van landgebruik, bosbouw en landbouw op klimaatverandering.

Bekijk het fragment NOS Journaal - 4 april 2022 (vanaf 6:42)

In andere media https://www.wur.nl/Gert-Jan+Nabuurs

 


«   »