overloon nieuws

F-35's vliegers oefenen met vluchten in duisternis “Ook boven Brabant”

Gepubliceerd op 31 oktober 2022 om 19:59

Vliegers van de Koninklijke Luchtmacht gaan zich vanaf maandag 7 november voorbereiden op het vliegen in de duisternis.

In de weken 45, 46, 48, 50 en 51 wordt er van maandag tot en met donderdag vanaf vliegbasis Leeuwarden en vliegbasis Volkel gevlogen. De toestellen blijven tot uiterlijk 22.30 uur in de lucht. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats. In de avonduren werken en vliegen is voor al het personeel van de vliegbasis fysiek, lichamelijk en geestelijk anders dan tijdens kantooruren. Oefenen is nodig, omdat er tijdens missies ook vaak in de duisternis wordt gevlogen.

De vlieger van een F-35 heeft de beschikking over geavanceerde nachtzichtapparatuur: de beelden van de camera worden geprojecteerd op het vizier van de helm, zodat alles in en rondom het toestel en ook op de grond zichtbaar wordt. Het vliegen vindt vooral plaats boven zee, maar het is tijdens de oefening ook noodzakelijk om boven land te vliegen.

Hiervoor wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. De vliegers worden tijdens deze vluchten ondersteund door luchtgevechtsleiders vanaf de commandopost in Nieuw-Milligen. Meer informatie vind je op bron:https://dvhn.nl/drenthe/F-35s-van-vliegbasis-Leeuwarden-stijgen-komende-weken-ook-in-de-avonduren-op-vliegers-oefenen-met-vluchten-in-duisternis-28019712.html