Vier miljoen voor noodfonds energiearmoede

Gepubliceerd op 3 november 2022 om 19:21

Door de stijgende energieprijzen krijgen steeds meer gezinnen in de gemeente Land van Cuijk te maken met financiële problemen.

Het Rijk heeft maatregelen aangekondigd, die vanaf 2023 van kracht worden. Gemeente Land van Cuijk richt een noodfonds energiearmoede op voor de ondersteuning van inwoners en de ondersteuning van verenigingen en accommodaties. Hiervoor reserveert de gemeente €4 miljoen. Dit noodfonds moet vooral op korte termijn meer lucht geven als er financiële problemen spelen.

 

Energietoeslag

Eerder werd al aan inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm een energietoeslag beschikbaar gesteld. Met het noodfonds komt eenmalig een bedrag van €800,- beschikbaar voor huishoudens met een inkomen tussen 120% en 130% van de bijstandsnorm. Hiermee hoopt de gemeente ongeveer 900 huishoudens extra te kunnen ondersteunen. Inwoners met een inkomen boven de grens van 130% van de bijstandsnorm die in financiële problemen komen, kunnen zich bij de gemeente melden. De gemeente kijkt met hen naar andere mogelijkheden voor ondersteuning.

 

Bestedingspatroon

Voor veel inwoners kan het al helpen om meer inzicht te krijgen in het bestedingspatroon. Zo zie je beter waar besparingen mogelijk zijn. Het noodplan voorziet in verschillende soorten ondersteuning, die op www.gemeentelandvancuijk.nl/geldzorgen staan vermeld. Er worden online geldplannen beschikbaar gesteld, waarmee inwoners eenvoudig zelf kunnen berekenen waar het mogelijk is te besparen. Ook kunnen inwoners contact opnemen met de gemeente voor ondersteuning, zoals een adviserend gesprek. Dit is al een eerste stap om meer helderheid te krijgen in de oplopende kosten. Tijdens een gesprek kan ook worden verwezen naar ondersteuning op het gebied van energiebesparing.

 

Verenigingen en accommodaties

Voor de genoemde maatregelen voor inwoners wordt vanuit het noodfonds €2 miljoen beschikbaar gesteld. Daarnaast wordt nog eens €2 miljoen ingezet om verenigingen en sport- en gemeenschapsaccommodaties te ondersteunen. Zij hebben, net als inwoners, te maken met de gevolgen van de verhoogde energiekosten. Hoe deze verenigingen en accommodaties precies worden ondersteund, wordt nader uitgewerkt.