Vliegbewegingen Pale Strike en Black Maple

Gepubliceerd op 28 november 2022 om 19:25

Vanaf maandag 05 t/m donderdag 08 december vliegen er in verschillende blokken (gevechts)vliegtuigen en helikopters rond in de omgeving De Peel.

Krijgsmachtpersoneel (ook van andere NAVO-landen) leren bij de School Grond Lucht Samenwerking om samen te werken met vliegtuigen en helikopters. De training in omgeving De Peel staat in het teken van het aanvragen van luchsteun.

De militairen die luchtsteun aanvragen noemen we ook wel Joint Terminal Air Controllers (JTAC). De JTAC is een gekwalificeerde operator die in staat is om, vanuit een vooruitgeschoven positie, gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende UAV’s aan te sturen boven het inzetgebied. De JTAC wordt vaak gezien als een missie essentiële functie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse Speciale Operaties.

 

Vliegbewegingen Pale Strike:

Maandag t/m woensdag vroege middag en avond

Donderdag ochtend t/m einde middag

 

De volgende toestellen kunt u waarnemen:

F-16 gevechtsvliegtuigen (Nederlands en Belgisch)

F-35 gevechtsvliegtuig

Apache gevechtshelikopter

L-39 Albatros (civiel vliegtuig)

 

Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Black Maple

 

Op donderdag 08 december vliegen er in verschillende blokken helikopters en een civiel vliegtuig rond in de omgeving De Peel.

Vliegers (militaire piloten) van het Defensie Helikopter Commando worden opgeleid in het leveren van luchtsteun aan grondtroepen.

 

Vliegbewegingen Black Maple:

Donderdag 8 december in de avond

 

De volgende toestellen kunt u waarnemen:

Apache gevechtshelikopters
Cougar transporthelikopter
Learjet (civiel vliegtuig)

 

Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

 

Klacht geluidsoverlast vliegtuig of helikopter
Defensie streeft ernaar met zijn vliegtuigen en helikopters niet meer geluid te veroorzaken dan strikt nodig. Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen.

 

Klacht indienen
Voor klachten over militair vliegverkeer kunt u het online klachtenformulier gebruiken.

Informatie vooraf
Wanneer mogelijk laat Defensie vooraf weten welke militaire vliegbewegingen afwijken van de gebruikelijke vluchten. Deze informatie staat op de pagina Vliegbewegingen.