overloon nieuws

Sluiting loods na vondst drugslab

Gepubliceerd op 5 december 2022 om 19:28

Oeffelt- Land van Cuijk, 5 december 2022 - De burgemeester van het Land van Cuijk heeft besloten een loods aan de Hapseweg in Oeffelt voor een periode van zes maanden te sluiten.

De politie had onlangs in de betreffende loods een laboratorium aangetroffen voor de productie van synthetische drugs. De sluiting vloeit voort uit de zogenaamde Opiumwet, die een burgemeester de bevoegdheid geeft om woningen of bedrijfspanden waarin drugs aanwezig zijn - of waar voorbereidingshandelingen daartoe worden getroffen - tijdelijk te sluiten.

Criminelen

De onderwereld krijgt steeds meer voet aan de grond in de bovenwereld. Het buitengebied is daarop helaas geen uitzondering. Steeds vaker zijn agrariërs het doelwit van criminelen. Agrariërs die het op dit moment al moeilijk genoeg hebben. Criminelen zijn op zoek naar leegstaande schuren of loodsen om daar hun drugslab te vestigen. De leegstand in het buitengebied brengt daarmee veel onveiligheid en gevaren met zich mee.
De sluiting van een drugspand - zoals in Oeffelt - is geen keuze, maar echt noodzaak. We willen onze inwoners en ondernemers zoveel mogelijk beschermen tegen de gevaren die met drugs te maken hebben. Zeker in het buitengebied. Bij deze gevaren kun je denken aan bijvoorbeeld brandgevaar en andere risico’s die met de productie van drugs te maken hebben, maar ook de kans op overvallen.

Herkennen

Het is aan ons allen om alert te zijn en verdachte situaties te melden. Aan de buitenkant is niet altijd zichtbaar wat er in een pand gebeurt. Toch zijn er signalen die hennepteelt of de productie van synthetische drugs zouden kunnen doen vermoeden. Denk hierbij aan afgeplakte ramen en deuren die altijd dicht zijn; (dichte) rolluiken waar geen logische aanleiding voor is; roosters op opmerkelijke plekken aan de gevel of het dak; het pand maakt een verlaten indruk; de in- en uitloop van mensen waarvan het vermoeden bestaat dat ze geen relatie hebben met het betreffende pand; geur en/of, stankoverlast (‘anijslucht’); condens op de ramen; kunstlicht (gloed van felle lampen) en/of licht in een ruimte dat altijd blijft branden; de installatie van camera’s of andere beveiligingsmaatregelen; of een zoemend of ronkend geluid (van ventilatoren).

 

 

Meld anoniem of bel vertrouwenspersoon ZLTO

Heeft u het vermoeden dat er in een pand een hennepkwekerij, XTC-lab of andere drugs aanwezig is? Meld wat u weet, ook als u twijfelt! U kunt anoniem een melding doen via de telefoonlijn Meld Misdaad Anoniem (0800 7000) of contact opnemen met de gemeente Land van Cuijk (0485 854000). Daarnaast heeft het ZLTO een vertrouwenspersoon voor mensen (zowel leden als niet- leden) die in het buitengebied wonen en in dit verband iets willen melden. Dit kan telefonisch via 06 29 52 02 66.

 


«   »