Cultureel Café 26 Oktober

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 19:08

Mientje Wever, Boxmeer is schrijfster en vertelster in het dialect van Boxmeer. Ze schreef vier dichtbundels, Geboore, Een adem van tijd, Um Dörrum en Unne Zalige Kerst, en het kinderboek Het hondje met de blauwe staart. Ze heeft twee radioprogramma’s bij Omroep Land van Cuijk, waarvan een programma in het dialect.

Met Carel Thijssen organiseerde Mientje twaalf jaar lang de Brabantse Kerstgedichtenwedstrijd. Zij ontving twee keer de dialectpenning van het Brabants Dialectenfestival te Lieshout. Mientje probeert op haar eigen manier ervoor te zorgen dat het Boxmeers behouden blijft. Zij ontving drie keer de dialectpenning, de Zachte G prijs voor al haar dialectwerk en dit jaar nog de Willem Iven prijs. Daarnaast won zij drie keer de Raadselige Roos Venray en enkele jaren geleden de poezieprijs van de Stad Nijmegen voor haar werk in het Nederlands.

Daarnaast publiceert Mientje iedere veertien dagen in DE BOK.

 

Heleen Willems, Uden

 

Gedrevenheid, vaardigheden en kennis staan centraal in de beeldende en educatieve praktijk van Heleen Willems. Als de basis klopt, kan de expressie het overnemen. Dat gegeven is terug te vinden in haar beeldende werk, waarbij de kenmerkende experimentele benadering gebaseerd is op een persoonlijke ontwikkeling als kunstenaar én als mens. Heleen richt zich voornamelijk op het 2-dimensionale vlak, maar beperkt zich niet tot traditionele materialen. Alles wat volgens haar een bepaalde zeggingskracht heeft, een gevoel vertegenwoordigt of een symbolische betekenis heeft biedt een uitnodiging om het verhaal dat ze wil vertellen te versterken.

Heleen laat zich leiden door haar intuïtie en wil geen keuzes maken die haar werk definiëren, keuzes tussen abstract of figuratief, tussen heel groot of juist heel klein, tussen grote gebaren of verfijnde streken. Het hoort namelijk allemaal bij haar. Die schijnbare wispelturigheid is wie ze is en daardoor wie ze is als maker.

 

Néj Hèys, Heijen

De Heijense heren van dit 8-koppige mannenkoor vonden elkaar in  2013  vanuit een ander koor, om een wat moderner en vlotter repertoire ten gehore te brengen.  Samen met meezingend dirigent en voorman Steven Gerrits werd er gestaag gewerkt aan het repertoire van “swing tot sweet”, met een hang naar het nostalgische. Plezier in het zingen, en kwaliteit staan nu na 10 jaar nog steeds voorop. Dit koor treedt op bij de meest uiteenlopende gelegenheden.

 

Wij nodigen u uit voor

 

 

Schrijver, vertelster Mientje Wever, Boxmeer

Kunstenares - educator Heleen Willems, Uden

Mannenkoor Néj Hèys, Heijen

 

Huisorkest Chase kwartet

 

Datum Donderdag 26 oktober 2023
Ontvangst vanaf 19.30u
Aanvang 20.00u
Waar Ontmoetingscentrum Oelbroeck

Breestraat 1d, 5845 AX  Sint Anthonis

Entree € 5,00 (bij voorkeur contante betaling)

Consumpties Tegen betaling (bij voorkeur pinbetaling)

bron: foto Guy van Rhoon foto van Helene Willems