Home » regionieuws » Dit wordt het nieuws op vrijdag 2 maart

Dit wordt het nieuws op vrijdag 2 maart

Gepubliceerd op 2 maart 2018 om 11:06

In een belangrijke toespraak zal de Britse premier May haar visie op de Brexit verder uiteenzetten. Uit de toespraak moet onder andere duidelijker worden hoe de Britten bijvoorbeeld staan tegenover de toekomstige handel met de EU. Volgens bronnen zouden de Britten niets voelen voor het aangaan van een douane-unie na de Brexit. Ondertussen is er opnieuw veel kritiek op de manier waarop de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU lopen.

Zo had de EU kritiek op May vanwege de grensdiscussie met Noord-Ierland.

Waylon maakt vanavond in het tv-programma De Wereld Draait Doorbekend welk nummer hij gaat zingen namens Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival. Waylon zelf is er al een tijdje uit en liet de afgelopen dagen bij DWDD vijf nummers horen vanwaaruit hij uiteindelijk het definitieve nummer heeft gekozen. Op 10 mei staat Waylon in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival, dit jaar gehouden in Lissabon. 

Met zijn keuze is Waylon naar eigen zeggen "dicht bij zichzelf gebleven". 

Minister-president Rutte houdt een lezing over de Europese Unie bij de Bertelsmann Stiftung in Berlijn. In zijn lezing gaat de minister-president in op de meerwaarde die samenwerking tussen Europese landen heeft. Met de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU moet er opnieuw worden gekeken naar zaken als de samenstelling van het Europees Parlement en de begroting van de EU.

Rutte wil niet dat Nederland gaat opdraaien voor het financiële gat dat ontstaat wanneer de Britten de EU verlaten.

In de Eredivisie neemt Roda JC het om 20.00 uur thuis op tegen Heracles Almelo. Met nog negen speelronden te gaan zijn de Limburgers verwikkeld in een felle strijd tegen degradatie. Hekkensluiter Sparta Rotterdam heeft maar twee punten minder en dus wil Roda absoluut drie punten pakken tegen Heracles, dat twaalfde staat en redelijk veilig is.

Ondanks de matige prestaties gaat Roda ook volgend seizoen verder met hoofdtrainer Robert Molenaar.

Kirsten Wild is weer aan de beurt bij de WK baanwielrennen in Apeldoorn. De Zwolse pakte op de openingsdag goud op scratch. Dat was de eerste Nederlandse medaille, waarna er nog twee (goud en zilver) volgden op de teamsprint. Wild hoort ook op het omnium, dat met vier onderdelen sinds vorig jaar op één dag wordt afgewerkt, tot de kanshebbers. Op de WK in Hongkong werd ze tweede.

En tenslotte komt Dafne Schippers op de tweede dag van de WK indooratletiek in Birmingham in actie op de 60 meter. De tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter wordt onder meer vergezeld van landgenote Jamile Samuel. Verder verschijnen Eelco Sintnicolaas (zevenkamp), Madiea Ghafoor (400 m), Nadine Visser en Eefje Boons (60 m horden) aan de start in de Engelse plaats.

 
Dit gebeurde er vannacht 

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de mogelijke levering goedgekeurd van Javelin antitankraketten en lanceerinstallaties aan Oekraïne. Met de levering is een bedrag van omgerekend ruim 38 miljoen euro gemoeid. In het oosten van Oekraïne zijn al lange tijd gevechten tussen het Oekraïense leger en separatistische opstandelingen. Die worden gesteund door Rusland, hoewel Moskou dat ontkent.

Vorig jaar noemde Rusland mogelijke wapenleveranties van de VS aan Oekraïne een provocatie. 

In Nederland is vorig jaar ruim 10 procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt dan het jaar ervoor. Uit cijfers van het CBS blijken dat zowel de productie van zonne- als die van windenergie toenam, die van biomassa nam juist iets af. Windmolens nemen nog altijd het leeuwendeel van de productie van hernieuwbare energie voor hun rekening. Het aandeel van windenergie in het totaal is 60 procent, dat van biomassa bijna 30 procent. Met zonnepanelen werd ruim 10 procent opgewekt en er kwam nog een klein deel uit waterkracht. 

De relatie van Samantha de Jong, ofwel Barbie, en Jordi is voorbij."Samantha en ik hebben besloten ermee te stoppen, omdat dit niet gaat werken", zei Jordi tegen Shownieuws. De breuk met Jordi is zwaar voor De Jong, ze leunde enorm op 'haar steun en toeverlaat'. "Jordi is er in alles voor me geweest, sinds de dag dat ik hem ontmoette."  

Lokale politici zetten veelal in op het terugdringen van het autoverbruik, maar dat heeft desastreuze gevolgen voor winkeliers in de binnensteden.Die waarschuwing laat Detailhandel Nederland horen na het bestuderen van de partijprogramma's van politieke partijen in twaalf Nederlandse steden. "Een gastvrij en aantrekkelijk parkeerbeleid is geen overbodige luxe in een tijd waarin beleving een steeds belangrijker deel uitmaakt van het winkelen", stelt Detailhandel Nederland.

Noord-Korea ontkent dat het Syrië helpt met het fabriceren van chemische wapens of het leveren van materiaal voor de productie daarvan. Volgens rapportages van experts van de Verenigde Naties heeft Noord-Korea wel degelijk materiaal naar Syrië verscheept dat gebruikt kan worden bij het maken van chemische wapens. Pyongyang stelt dat de beschuldigingen zijn verzonnen en afkomstig zijn van de Verenigde Staten bedoeld om Noord-Korea onder druk te zetten. "Zoals we al vaker heel duidelijk hebben gezegd: wij ontwikkelen en produceren geen chemische wapens. Ook hebben we dat soort wapens niet op voorraad. Sterker nog, we zijn tegen het gebruik van chemische wapens."

Dit schrijven andere media vandaag 

RTL wilde eigenlijk liever Matthijs van Nieuwkerk als nieuwe presentator van RTL Late Night. Volgens De Telegraaf (€) was Twan Huys tweede keus om Humberto Tan op te volgen. RTL wilde ver gaan voor de presentator van De Wereld Draait Door. Hij mocht zelf bepalen hoeveel hij zou gaan verdienen, maar ging niet in op het aanbod. Opvallend is dat de NPO vorig jaar juist Tan op het oog had voor een talkshow in de maanden dat Van Nieuwkerk op vakantie is. Tan wilde destijds zijn contract bij RTL respecteren en moet nu stoppen met RTL Late Night

Bijna alle supermarkten scharen zich achter strengere eisen voor de telers bij wie ze hun groenten en fruit inkopen. Het moet allemaal milieuvriendelijker, schrijft Trouw (€). Telers moeten minder bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken en de uitstoot van broeikasgassen verder terugdringen. Dat zijn de eisen van het nieuwe keurmerk PlanetProof. Vrijwel alle supermarkten, met uitzondering van Albert Heijn, gaan het keurmerk gebruiken voor de inkoop van hun groente en fruit. 
 

Dit gebeurde op deze dag in 1933

De film King Kong gaat in New York in première. In King Kong, gebaseerd op een verhaal van Edgar Wallace, ontdekt een groep filmmakers een reuzenaap. Op Skull Island wordt de reuzenaap door de lokale bewoners als een god vereerd. De eilandbewoners ontvoeren actrice Ann Darrow en offeren haar aan de reusachtige gorilla, die op slag verliefd wordt op de actrice. King Kong wordt een groot succes mede door de spectaculaire beelden waarin te ziens is hoe King Kong op het Empire State Building staat en vliegtuigen uit de lucht plukt.  

 

En dan nog dit

Voorbijgangers in Maassluis dachten dat het hun geluksdag was toen ze op straat honderden 50 eurobiljetten vonden. Toen ze goed keken bleek het euforische gevoel van korte duur: op de biljetten stonden allemaal Chinese karakters. Het nepgeld bleek voor een schijntje te zijn gekocht bij de Chinese webwinkel Alibaba. De politie denkt niet dat veel winkeliers in het Monopoly-geld zullen trappen. 

Deze nieuwsbrief is geschreven door Eimert Pruis

De Telegraaf

Verbergen Tonen
Laatste update: vandaag om 11u00
Lees meer van De Telegraaf >
 

Gelderlander

Verbergen Tonen
Laatste update: vandaag om 11u00
Lees meer van Gelderlander >

«   »