Home » regionieuws » Dit wordt het weekend Nieuws

Dit wordt het weekend Nieuws

Gepubliceerd op 21 april 2018 om 09:04

Dit wordt het weekend

Noord-Korea staakt kernprogramma, eerste nationale bijentelling Vandaag een vooruitblik op het weekend van 21 en 22 april. Dit is er te doen en deze stukken zijn de moeite waard om even lekker voor te gaan zitten.

Dit gaat er in ieder geval gebeuren

De dinsdag overleden voormalige Amerikaanse First Lady Barbara Bush wordt vandaag begraven. Bush, die 92 jaar oud werd, was al langere tijd ziek. Onlangs werd besloten om haar niet langer medisch te behandelen, maar te "richten op palliatieve zorg". In januari werd Barbara Bush al samen met haar echtgenoot, oud-president George H. W. Bush, opgenomen op de intensive care. Daarna werd Bush naar verluidt verzorgd in haar huis in Houston en wilde niet meer terug naar het ziekenhuis. 

Wat is eigenlijk de taak en invloed van first ladies?
 

's Werelds langs zittende en oudste koningin, de Britse koningin Elizabeth II, wordt vandaag 92 jaar. Ze zal vanwege haar verjaardag een speciaal concert bijwonen. Artiesten als Tom Jones, Sting en Shaggy zullen optreden tijdens het zogenoemde 'verjaardagsfeestje' van Elizabeth in de Londense Albert Hall. Met haar aanwezigheid doorbreekt de koningin haar eerdere traditie, waarbij ze haar verjaardag slechts in kleine en besloten kring vierde. 

Dit weekend vindt de eerste nationale bijentelling plaats. De organisatie Nederland Zoemt, vraagt mensen in Nederland om gedurende een half uur te tellen hoeveel bijen er in de tuin zijn. De telling wordt gehouden om meer zicht te krijgen op de status van de bijen, omdat het niet goed gaat met de wilde bijen. De helft van de ongeveer 360 soorten in Nederland, heeft te maken met een vorm van bedreiging. 

De wilde bij is van enorm belang voor de economie. 

Bij het Nationaal Dachau monument te Amsterdam vindt vandaag de jaarlijkse Dachauherdenking plaats. Ieder jaar gedenken de Nederlandse oud-gevangenen van het concentratiekamp de bevrijding van het kamp door Amerikaanse eenheden op 29 april 1945. Van 1933 tot 1945 zijn in totaal 206.000 gevangenen in Dachau ondergebracht, waaronder ruim tweeduizend Nederlanders.

Zondag wordt herdacht dat vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück 73 jaar geleden werd bevrijd door het Rode Leger. Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück organiseert een herdenking bij het Ravensbrückmonument op het Museumplein in Amsterdam.  

De komende nachten kunnen er meerdere meteoren zichtbaar zijn aan de hemel. De meteoren, ook wel 'vallende sterren' genoemd, zijn afkomstig van de Lyridenzwerm. Jaarlijks trekt de aarde tussen 15 en 28 april door deze meteorenzwerm heen. Het hoogtepunt van de meteorenregen zal op zondagavond zijn. Het natuurfenomeen is niet zo actief als de Perseïden-zwerm in augustus van vorig jaar. Toch kunnen er tien tot vijftien meteoren per uur zichtbaar zijn.
 
Dit gebeurde er vannacht 

De Zweedse dj Avicii is op 28-jarige leeftijd overleden. De artiest is dood aangetroffen in de stad Muscat in Oman. De dj verwierf bekendheid met nummers als Hey Brother, Levels, Wake me up en Waiting for love. De muziekwereld reageerde geschokt op het overlijden van de Zweedse dj. Over de doodsoorzaak van Avicii is nog niets bekend. 

Profiel Avicii: Zweedse hitmachine die deed 'waarvoor hij geboren was'

 

Duizenden studenten en scholieren in de Verenigde Staten hebben opnieuw geprotesteerd tegen vuurwapengeweld. De betoging draait om het strenger maken van de vuurwapenwetten in het land. Leerlingen verlieten de scholen en hielden borden vast met "genoeg is genoeg" en "ik zou me druk moeten maken om cijfers, niet om wapens." Volgens organisatoren achter het protest deden meer dan 2.600 scholen en andere onderwijsinstellingen mee.

Nadat Rihanna al een succesvolle make-uplijn is begonnen, start de zangeres nu een lingerielijn. Savage x Fenty, gaat het ondergoed heten, blijkt uit een korte video waarop in een flits een roze bh te zien is. Hoewel er nog weinig details over de lancering bekend zijn, kunnen fans zich alvast aanmelden om als eerste meer over de lijn te weten te komen. 

In een recreatiegebied bij Assen is vrijdagavond brand uitgebroken. Over het algemeen zorgen mensen er in zo'n geval voor dat ze zichzelf in veiligheid brengen, maar de Drentse politie krijgt meldingen over mensen die juist de bossen ingaan om naar de brand te kijken. "Doe dit niet", waarschuwt de politie. "Voorkom onnodige hulpverlening." De brand woedt bij de Baggelhuizerplas, aan de zuidwestkant van de stad. Hoe groot het gebied is dat in brand staat is nog onbekend. Er zijn vooralsnog geen berichten over slachtoffers. 

Noord-Korea staakt zijn nucleaire programma. Kernproeven en rakettesten worden voorlopig opgeschort. Een grote nucleaire testinstallatie in het noorden van het land wordt ook gesloten. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zegt dat de testen niet langer nodig zijn en dat Pyongyang klaar is met de nucleaire bewapening. "We zullen alleen kernwapens gebruiken als er nucleaire dreiging is of als ons land wordt geprovoceerd. We zullen onze kernwapens en technologie in ieder geval niet overdragen."   

Dit is er in het weekend te doen

Vandaag rijdt het Bloemencorso van de Bollenstreek door de regio. De kleurrijke parade bestaat uit twintig praalwagens en dertig met bloemen versierde auto's. Het thema is dit jaar 'cultuur'. 

Het is vandaag Wereld Circus Dag. Een uitgelezen kans om een bezoekje te brengen aan het circus. Alle Nederlandse tentcircussen houden vandaag een open dag. 

De veertig jaar oude Rolls-Royce Silver Shadow II van Paul McCartney wordt vandaag geveild in Barneveld. BCA, de grootste autoveiling van Europa, houdt een speciale klassiekerveiling en de auto van de wereldberoemde zanger is een van de topstukken.

En honden en hun baasjes moeten zondagochtend in Rotterdam zijn.Daar organiseert bioscoop LantarenVenster een speciale filmvertoning voor honden. Over de hele wereld openen theaters hun deuren eenmalig voor speciale 'doggy-voorstellingen' van de film Isle of Dogs. Tijdens de speciale première zal het de honden aan niets ontbreken. De bioscoop zorgt voor volop waterbakken, hondensnacks en poepzakjes. 

Dit weekend op NU.nl

Na precies 33 jaar droeg Beatrix op 30 april 2013 de troon over aan haar zoon. In vijf jaar tijd heeft Willem-Alexander het koningschap naar zijn hand proberen te zetten. Is hij daarin geslaagd? Tijd om de balans op te maken. 

Willem-Alexander 5 jaar koning: 'Met gewone mensen is hij op z'n best'

Kamperen is een populaire manier van vakantie vieren. Desondanks kozen de laatste jaren steeds minder mensen voor een verblijf op de camping. Kozen, want de kampeervakantie lijkt weer in trek te zijn. Al gaat dat kamperen tegenwoordig wel op een heel andere manier. 

Kamperen anno 2018: 'Mensen willen een camping met een verhaal'

Voormalig presidentsvrouw Barbara Bush wordt vandaag begraven. Wat is eigenlijk de taak en invloed van first ladies? Kunnen zij echt het verschil maken, of moeten zij genoegen nemen met een plekje in de schaduw van de president? 

'First ladies halen scherpe kantjes van een president af'

De wilde bij is van enorm belang, zo bespaart de 'gratis arbeider' de mensheid jaarlijks miljarden euro's. Toch weten we relatief weinig van de hardwerkende insecten. Onderzoekers willen hier verandering in brengen met de eerste Nationale Bijentelling dit weekend, waarbij iedereen wordt gevraagd om in de tuin of op het balkon het aantal bijen te turven. 

Het gaat niet goed met bijen en dat kan catastrofaal zijn voor de economie

Isa Hoes en Medina Schuurman stapten deze keer in de auto bij NU.nl. Ze praten over de overgang, mannen en botox. 

In de auto met Isa Hoes: 'Energie van jongere mannen vind ik superleuk'

Maandag kwamen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië met een gezamenlijke waarschuwing. Volgens beide landen infiltreren Russische hackers op grote schaal apparaten, met als doel het Westen dwars te zitten. 

Moet je bang zijn voor Russische en Chinese hackers?
 

Het voorjaar staat voor de deur. Mensen trekken er massaal op uit om hun tuinen aan te kleden. Tv-tuinman Rob Verlinden en tuinarchitect Lars Veenboer geven in gesprek met NU.nl tips hoe je tuin voorjaarsklaar te maken. 

Acht tips om je tuin voorjaarsklaar te maken

Tijdens het proces tegen Willem Holleeder dat gaande is, maken misdaadjournalisten Harry Lensink en Marian Husken een wekelijkse podcast, over alle ontwikkelingen in de zaak en de bijbehorende duiding.Deze week gaat het in de podcast over de nieuwe Holleeders: de zogenoemde Mocromaffia. 

Zijn de leden van de 'Mocromaffia' de nieuwe Holleeders?

Omdat de vervanger van De Wereld Draait Door nog niet klaar was, sprong Tijd voor Max in het gat. Nu is het NPO1-programma, dat van 17.00 naar 19.00 uur opschoof, de best bekeken talkshow van dit moment. "Martine en Sybrand hebben hun nek uitgestoken", zegt omroepbaas Jan Slagter tegen NU.nl

Het succes van Tijd voor Max: 'Grachtengordel had oordeel al klaar'

Dit schrijven andere media vandaag 

De stroom berichten met haat, racisme en het toewensen van ziekten als kanker is opvallend groot bij Nederlandse gebruikers van Facebook. In Zuid-Europese landen ligt dat aantal bijvoorbeeld veel lager, zegt een Nederlandse moderator die vorig jaar bij Facebook werkte anoniem tegen de Volkskrant. Dagelijks krijgt het Nederlandse team van moderatoren ongeveer achtduizend meldingen over onder meer discriminerende, haatdragende en racistische berichten. Vooral rond Sinterklaas, verkiezingen en demonstraties neemt het aantal flink toe. 

Justitie vervolgt zeker twee bestuurders van politievakbond ANPV voor fraude met politiegelden, belangenverstrengeling en onjuiste declaraties.Een oud-voorzitter zou een van de verdachten zijn, meldt het AD. Het OM is begonnen met het strafrechtelijk vervolgen van de verdachten. Bestuursleden van de politiebond zouden volgens het dagblad misbruik hebben gemaakt van geld van de SAOP, een potje van zowel werkgevers als werknemers om de arbeidsmarkt en scholing van politiemensen te verbeteren. Door bijvoorbeeld extreme kilometervergoedingen te rekenen zouden de verdachten hun inkomsten hebben aangevuld. Het zou gaan om tienduizenden euro's. 

Dit gebeurde op deze dag in 1960

Brasilia wordt officieel de hoofdstad van Brazilië. De stad is aan het einde van de jaren vijftig in enkele jaren tijd uit de grond gestampt. Brasilia moet als nieuwe, neutrale hoofdstad van het land dienen en vervangt Rio de Janeiro als hoofdstad. Brasilia is tot op heden nog steeds de hoofdstad al is het bij verre niet de grootste stad van Brazilië, met 3 miljoen inwoners. Rio de Janeiro (6,5 miljoen) en São Paulo (12 miljoen) zijn veel groter. De vraag 'wat is de hoofdstad van Brazilië?' wordt dan ook vaak fout beantwoord.  

Het weer

Het wordt dit weekend een stuk beter dan in Brasilia, waar het net zo warm is als hier maar veel regent. Vandaag is het wederom zonnig en droog en lopen de temperaturen uiteen tussen 20 en 25 graden. In de nacht naar zondag kan er al lokaal een eerste bui vallen en de kans op enkele regen- en onweersbuien neemt zondag gedurende de middag toe. Tussendoor is het het nog steeds prima toeven in de zon, met 21 tot 27 graden. Vanaf maandag keldert de thermometer dus geniet van dit zomerse weekend. 

En dan nog dit

Tientallen gezinnen hebben in Saudi-Arabië voor de eerste keer in bijna veertig jaar een bezoek kunnen brengen aan de bioscoop. De kroonprins Mohammed bin Salman wil het land moderniseren en hief het verbod op bioscopen, dat sinds de jaren tachtig geldt, op. De eerste film die werd gedraaid in de bioscoop was Black Panther. Tijdens de voorstelling kregen de toeschouwers ook een reclamefilmpje voor Coca-Cola te zien en een interview met de Saudische kroonprins. Twee scènes waarin gezoend werd zouden wel uit de film zijn geknipt. 

 

Deze nieuwsbrief is geschreven door Eimert Pruis

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
Laatste update: vrijdag 20 april 2018, 21u30
Lees meer van Blik op Nieuws >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van Nieuws.nl >

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.