Home » regionieuws » het nieuws op donderdag 26 april

het nieuws op donderdag 26 april

Gepubliceerd op 26 april 2018 om 18:52

De ANWB waarschuwt voor een erg drukke avondspits. Omdat Koningsdag op vrijdag valt, hebben veel mensen een extra lang weekend en trekken ze er vanavond al op uit. Veel andere mensen gaan op vakantie. De avondspits begint donderdag ook veel eerder dan anders, verwacht de ANWB. Vooral naar de kust en richting locaties waar veerdiensten vertrekken, zal het drukker zijn. 

De 29-jarige man die vorig jaar december op Schiphol met een mes leden van de Koninklijke Marechaussee bedreigde, krijgt zijn straf te horen. De man sloeg de glazen toegangsdeur van een politiepost op Schiphol Plaza kapot. Toen hij de post binnenging, bedreigde hij de vijf aanwezige leden van de Marechaussee met een hamer en een mes.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zes maanden celstraf geëist tegen de man.

Na de halve finales in de Champions League worden vandaag beide halve finales in de Europa League gespeeld. Arsenal tegen Atletico Madrid is de grootste kraker. Bij de Engelse club maakte Arsène Wenger vorige week bekend dat hij na dit seizoen vertrekt en dus is er de 'Gunners' veel aan gelegen om de 22 jaar onder leiding van de Franse trainer af te sluiten met een Europese prijs. De andere halve finale gaat tussen Olympique Marseille en Red Bull Salzburg. Beide wedstrijden beginnen om 21.05 uur en de returns zijn volgende week.

De rechter in Utrecht zal besluiten of een voor komende maandag en dinsdag geplande staking in het streekvervoer door mag gaan of niet. De vakbonden FNV en CNV willen op die dagen het streekvervoer platleggen om hun eisen voor een nieuwe cao kracht bij te zetten.

Maar de werkgevers in het openbaar vervoer (VWOV) vinden de staking onrechtmatig en eisten woensdag in een kort geding een verbod. 

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt donderdag bekend of ze de rente wel of niet aanpassen. Er worden geen verrassingen verwacht. Eerder liet ECB-president Mario Draghi al weten dat een renteverhoging er dit jaar waarschijnlijk niet inzit. Persbureau Bloomberg wist vorige week te melden dat het nog tot juli kan duren voor de centrale bank een besluit neemt over het eigen opkoopprogramma. 

Dit gebeurde er vannacht

Premier Mark Rutte heeft een motie van afkeuring overleefd: 67 stemmen voor en 76 tegen. De motie werd ingediend nadat Rutte had toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt in de zaak van de memo's over de dividendbelasting. In het 9,5 uur durende debat werden Rutte en minister Eric Wiebes van Economische Zaken flink onder vuur genomen door de oppositie.

Zij hebben allebei eerder gezegd niets te weten van memo's, maar deze week bleek dat Wiebes de memo's zelf heeft opgesteld. 

Michael Cohen, de advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, beroept zich op zijn zwijgrecht in de rechtszaak die tegen hem is aangespannen door de pornoactrice Stormy Daniels. Cohen maakt gebruik van zijn recht dat hij geen belastende informatie over zichzelf hoeft te geven. Cohen heeft wel toegegeven dat hij Stephanie Clifford, zoals Daniels echt heet, 130.000 dollar heeft betaald om een vermeende affaire met Trump stil te houden.

De advocaat is door de actrice aangeklaagd vanwege laster.

De Amerikaanse oud-president George H.W. Bush is van de intensive care af na zijn ziekenhuisopname eerder deze week. Bush werd na de begrafenis van zijn vrouw Barbara opgenomen vanwege een infectie die zich naar zijn bloed had verspreid.

Volgens een woordvoerder gaat het al stukken beter met Bush.

Duitsland is de grootste importeur van Nederlands staal. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Onze oosterburen haalden vorig jaar voor 2,7 miljard euro aan staal uit Nederland. Een groot deel daarvan werd ook door Duitsland geëxporteerd.

In totaal werd er ongeveer 11 miljard kilo staal geëxporteerd ter waarde van 9 miljard euro.

Dit schrijven andere media vandaag

De Europese Commissie stelt dat de volksgezondheid in gevaar komt doordat steeds minder mensen vaccinaties willen. Dat schrijft de Volkskrant. Volgens de Commissie zijn ziektes als mazelen, rodehond en difterie bezig aan een terugkeer, terwijl mensen daar eenvoudig tegen kunnen worden ingeënt. De Europese Commissie komt vandaag dan ook met een plan van aanpak. Een belangrijk punt is een Europese vaccinatiekaart, in plaats van een landelijke.

Nog meer Europees nieuws uit de kranten. Europese landen zorgen namelijk niet goed genoeg voor de natuur. Ook Nederland voldoet niet aan de gestelde eisen. Dat schrijft Trouw (€) op basis van een rapport van vier natuur- en milieuorganisaties. 44 procent van alle landen scoort een ruime onvoldoende. Opvallend is dat de Europese Commissie vorig jaar nog aandrong bij de landen om beter voor de natuur te gaan zorgen. Dat heeft dus blijkbaar niets uitgehaald.

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat slangen die worden gebruikt voor een endoscopie niet goed worden schoongemaakt. Dat staat in het AD. Van de 155 slangetjes die in 67 klinieken werden gecontroleerd waren 23 niet schoon. Dat betekent dat er nog bacteriën van de vorige persoon die is onderzocht aanwezig waren.

Dit gebeurde op deze dag in 1937

De Baskische plaats Guernica wordt met de grond gelijk gemaakt door bommen van de Duitse luchtmacht. De Basken vechten in de Spaanse burgeroorlogsamen met de Republikeinen tegen de Spaanse dictator Franco. Duitsland komt bondgenoot Franco te hulp en krijgt tegelijkertijd de mogelijkheid om nieuw materiaal te testen tijdens het eerste bombardement ooit in Europa. Volgens de Basken komen er 1.654 mensen om het leven, latere onderzoeken komen uit op dodentallen tussen de driehonderd en achthonderd. Deze gruwelijke gebeurtenis is de bron van het wereldberoemde schilderij van Picasso, waarop hij de chaos na het bombardement weergeeft.

En dan nog dit

Het onderzoek van The New York Times naar het seksuele misbruik van Harvey Weinstein wordt verfilmd. Het artikel dat daaruit kwam was de grote start van #metoo en het einde van Weinstein zijn carrière. De nadruk komt vooral te liggen op het journalistieke proces, waardoor de film een soort kijkje achter de schermen wordt.

De journalisten die het stuk over Weinstein schreven ontvingen daar vorige week nog een Pulitzer-prijs voor.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.