Home » regionieuws » het nieuws op donderdag 3 mei

het nieuws op donderdag 3 mei

Gepubliceerd op 3 mei 2018 om 18:54

Wat gebeurde het laatste uur voordat binnenvaartschip Maria Valentine tegen de sluis bij Grave voer?
Het binnenvaartschip de Maria Valentine ramde op 29 december 2016 de sluis bij Grave. Het scheepvaartverkeer was een maand gestremd. De schade was enorm. Wat gebeurde er eigenlijk in het laatste uur op het schip dat met 2000 ton benzeen op weg was naar Rotterdam? Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft een kijkje in de kombuis. Lees verder »

Niemand was voorbereid op calamiteit als schipongeluk Grave: 'Ging voorstellingsvermogen te boven'

Het onderzoek naar het ongeval waarbij een binnenvaartschip geladen met benzeen op 29 december 2016 de stuw in Grave ramde, heeft blootgelegd dat Rijkswaterstaat en de Veiligheidsregio’s niet op zo’n calamiteit waren voorbereid. Eén zin in het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is veelzeggend: “Op de avond van de stuwaanvaring bleek dat dit ongeval het voorstellingsvermogen van veel betrokkenen te boven ging.” Lees verder »

Vrouw urenlang vastgehouden en verkracht in Eindhoven: vier jaar cel voor dader

Een 31-jarige man uit Alkmaar moet vier jaar de cel in voor de ontvoering en verkrachting van een vrouw in Eindhoven. Een 45-jarige man uit Son en Breugel krijgt een jaar celstraf voor medeplichtigheid. Lees verder »

arnavalsoptocht voor De Krabbekweekers, voor 6000 euro aan gereedschap weg

Al 44 jaar doen ze mee aan de optocht in Bergen op Zoom. Langzaam groeiden de Krabbekweekers uit tot een van de grootste bouwclubs van de stad. Maar deelname aan de optocht van 2019 komt in gevaar nu er voor 6000 euro aan gereedschap is gestolen. Lees verder »

TU/e ontwikkelt 'blaadjes' om zonne-energie mee op te vangen: 'Het werkt als een antenne'

Een klein kunststof blaadje dat in je hand past. Dat is alles wat er nodig is om zonne-energie mee op te vangen. Hoofd docent chemie op de Technische Universiteit Eindhoven, Timothy Noël, laat het door zijn onderzoeksteam ontwikkelde blaadje trots zien. Hij hoopt dat het zal worden toegepast in de chemie: "Daar kunnen ze wel wat imagoverbetering gebruiken." Lees verder »

Zoon verzweeg overlijden van zijn vader (84) en wordt aangehouden, dode man lag weken in appartement

De 51-jarige zoon van de 84-jarige man die weken dood in zijn huis in Nuenen heeft gelegen, is woensdagmiddag opgepakt. De 51-jarige man wordt ervan verdacht dat hij meerdere keren in het huis van zijn vader is geweest en diens dood verborgen hield, meldt de politie. Volgens een buurtbewoner stelde de zoon dat zijn vader tijdelijk bij hem in Helmond was. Lees verder »

Glasbedrijf Scheuten schroeft productie op
De bouwsector draait als een tierelier. En de leveranciers van bouwmaterialen profiteren mee, zoals het Venlose glasbedr...
> Lees verder

 

De rechtbank van Amsterdam buigt zich over een lawaaidemonstratie die activisten willen houden tijdens de Nationale Dodenherdenking op De Dam. De actiegroep #Geen4MeiVoorMij eist dat het verbod van tafel gaat dat Burgemeester Jozias van Aartsen heeft afgekondigd tegen de betoging. 

Van Aartsen legde vorige week uit dat hij het verstoren van de Nationale Dodenherdenking onacceptabel vindt.

Het gerechtshof in Den Bosch bepaalt of het Openbaar Ministerie alsnog tot vervolging over mag gaan tegen zeven verdachten in een grote drugszaak. De rechtbank in Middelburg bepaalde in 2016 dat het OM ontlastende informatie had achtergehouden en daardoor niet-ontvankelijk moest worden verklaard. Dat betekende dat alle 29 verdachten vrijuit gingen. Het OM tekende hoger beroep aan, maar trof met 22 verdachten een schikking in april.

De overige zeven wilden de zaak alsnog voor laten komen.

Om 21.05 uur staan de returns in de halve finale van de Europa League op het programma, met als fraaiste affiche Atlético Madrid tegen Arsenal. De heenwedstrijd in Londen eindigde vorige week in 1-1 en dus wordt het een zware klus voor de Engelsen om in het laatste jaar van trainer Arsène Wenger een Europese finale te halen. De andere halvefinalewedstrijd gaat tussen Red Bull Salzburg en Olympique Marseille, dat vorige week in eigen stadion met 2-0 won van de Oostenrijkers.

De finale van de Europa League is op 16 mei in Lyon.

Donderdag begint de inhoudelijk behandeling van de strafzaak tegen twee jongens die worden verdacht van het doodrijden van een 62-jarige man in Rijswijk. De man zou zijn aangereden tijdens een zogenaamde straatrace, al wordt dit ontkend door de verdachten. De 19-jarige Desley J. zou de auto hebben bestuurd en heeft ook al spijt betuigd.

Zijn 18-jarige vriend Jessy P. zat naast hem in de auto.

Een deel van de piloten van Air France legt op donderdag en vrijdag opnieuw het werk neer. In de afgelopen weken is al meerdere keren gestaakt en dit leidde al tot een kostenpost van bijna 300 miljoen euro. De directie van Air France is bereid de lonen in vier jaar tijd in stapjes met 7 procent te verhogen.

Het personeel wil dit jaar al een verhoging van 5,1 procent.

De rechtbank doet uitspraak tegen een man die ervan wordt verdacht onder invloed van alcohol een dodelijk ongeval te hebben veroorzaakt in Assendelft. De man botste met zijn auto frontaal op die van het slachtoffer, een 41-jarige vrouw, toen hij inhaalde op een plek waar dat niet mocht.

Het Openbaar ministerie eist vier jaar cel tegen de man

Dit gebeurde er vannacht

De benzineprijs is in april naar het hoogste niveau sinds augustus 2015 geklommen. In april werd voor een liter Euro95 gemiddeld 1,61 euro betaald. Bij tankstations aan de snelweg zijn de prijzen het hardst gestegen, blijkt donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Travelcard.

In tien jaar tijd ging de gemiddelde prijs bij pompen aan de snelweg met 8,9 procent omhoog.

Rudy Giuliani heeft tijdens een interview op Fox News gezegd dat Donald Trump 130.000 dollar aan zijn advocaat betaalde, nadat deze het geld aan pornoactrice Stormy Daniels had gegeven om haar te laten zwijgen over een affaire met de president. Giuliani maakt sinds kort deel uit van het juridische team van Trump.

Donald Trump zei vorige maand nog dat hij niets wist over het zwijggeld voor Stormy Daniels.

Bij een schietpartij aan de Krootstraat in Amsterdam-Zuidoost is woensdagavond een dode. Ook raakte iemand gewond. Een mogelijke verdachte is aangehouden. De schietpartij vond rond 23.10 uur plaats. Het slachtoffer dat gewond is geraakt tijdens de schietpartij is overgebracht naar het ziekenhuis.

Over de identiteit van de slachtoffers en de dader is nog niets bekend

Liverpool heeft zich woensdagavond voor het eerst sinds 2007 geplaatst voor de finale van de Champions League. De ploeg van trainer Jürgen Klopp verloor weliswaar met 4-2 bij AS Roma, maar die zege was voor de Romeinen net niet groot genoeg om de eindstrijd te bereiken. 

In de finale op 26 mei in het Oekraïnse Kiev neemt Liverpool het op tegen Real Madrid

Dit schrijven andere media vandaag

Beleggers met een woning in Amsterdam verhuren deze steeds vaker aan grote groepen studenten. Dat schrijft Parool ($) op basis van cijfers van de gemeente die de krant heeft ingezien. In april zouden er al tientallen vergunningen zijn verleend voor het verbouwen van woningen naar appartementen met drie of meer zelfstandige kamers die bedoeld zijn voor verhuur. Komende zomer komt de gemeente met exacte cijfers.

Academische ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven uit twintig Europese landen krijgen een subsidie van 130 miljoen euro om onderzoek te doen naar de werking van medicijnen bij kinderen. De Volkskrant schrijft dat er nog nooit zo'n hoge subisidie in kindergeneeskunde is gestoken. De investering is nodig omdat de focus voor medicijnenonderzoek jarenlang op volwassenen lag. 

De president van Philips Nederland, Hans de Jong, waarschuwt het kabinet dat het snel moet investeren in technisch onderwijs en digitalisering. In een interview met het AD zegt De Jong dat het tekort aan technici de komende jaren groter gaat worden. Volgens De Jong kan het gebrek aan techneuten de welvaart bedreigen.

Dit gebeurde op deze dag in 1960

Het Anne Frank Huis in Amsterdam wordt geopend als museum. Het huis aan de Prinsengracht is de plek waar Anne Frank samen met haar familie is ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog en haar beroemde dagboek Het Achterhuis schreef. Het museum trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, 90 procent daarvan komt uit het buitenland.

Het weer

Donderdag is het droog en op veel plaatsen zonnig weer. De temperatuur komt uit op 13 tot 16 graden. Daarbij waait een meestal matige westenwind. Vrijdag start koud met lokaal kans op vorst. Later loopt het kwik op naar 16 tot 18 graden en schijnt de zon volop. Ook in het weekend is het zonnig. Zaterdag wordt het 18 tot 22 graden, zondag kan het lokaal zomers warm worden.

En dan nog dit

Natuurkundige Stephen Hawking heeft vlak voor zijn overlijden nog een wetenschappelijk artikel geschreven. Deze is dinsdag postuum gepubliceerd in het blad Journal of High Energy Physics. Het artikel was kort voor zijn overlijden goedgekeurd voor publicatie. Hawking schreef het artikel samen met de Belgische natuurkundige Thomas Hertog, hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven.


«   »