Home » regionieuws » het nieuws op dinsdag 8 mei

het nieuws op dinsdag 8 mei

Gepubliceerd op 8 mei 2018 om 19:28

Bus- en tramchauffeurs in de regio's Twente en Utrecht en in de steden Arnhem en Nijmegen starten met eerder aangekondigde estafettestakingen. Onder andere personeel van Qbuzz en Breng doen mee met de regionale werkonderbrekingen. De werknemers leggen het werk neer om hun eisen in het cao-conflict kracht bij te zetten. Ze eisen onder andere meer salaris en een lagere werkdruk

In de komende weken vinden er in verschillende regio's in het land dergelijke stakingen plaats.

De Amerikaanse president Donald Trump zal dinsdag om 20.00 uur (Nederlandse tijd) bekendmaken of de Verenigde Staten onderdeel blijven van het atoomakkoord dat het land samen met een aantal Europese landen sloot met Iran. Trump heeft er de laatste weken geen geheim van gemaakt dat de VS mogelijk uit het akkoord stapt. Eerder deze maand noemde de Amerikaanse president de deal nog "verschrikkelijk".

Wat is de Iran-deal precies? En wat zullen de gevolgen zijn van het beëindigen van het akkoord?

Na drie Giro-etappes in Israël en een rustdag begint het peloton dinsdag in Catania aan de eerste rit op Italiaanse bodem. Met titelverdediger Tom Dumoulin als nummer twee van het klassement wordt ruim 190 kilometer afgelegd over een pittig, heuvelachtig parcours met finish in Caltagirone.

Bekijk het klassement van de Giro d'Italia.

In de Portugese hoofdstad Lissabon staat de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival op het programma. In totaal brengen negentien landen hun liedjes vanaf 21.00 uur ten gehore. Volgens de bookmakers maken Israëlen Cyprus de meeste kans om door te gaan naar de finale op zaterdagavond. Waylon staat donderdagavond namens Nederland met het nummer Outlaw in 'Em in de tweede halve finale

Video: Songfestival-update 1: Boycot Waylon de pers? Een interview met Waylon door onze verslaggevers in Lissabon.

De tweedaagse zitting van de rechtszaak tegen motorclub Satudarah begint dinsdag. Het Openbaar Ministerie wil dat er een civiel verbod wordt opgelegd aan de motorclub omdat ze een gevaar zou vormen voor de openbare orde. Het OM zegt een uitgebreid dossier te hebben opgebouwd bestaande uit honderden geweldsincidenten die zouden zijn gepleegd in naam van de club.

In het parlement van Armenië wordt een nieuwe stemming gehouden voor de benoeming van de premier. Vorige week haalde de enige kandidaat, oppositieleider Nikol Pashinyan, geen meerderheid. Hij riep zijn aanhang daarna op de hoofdstad plat te leggen, wat uiteindelijk resulteerde in grote demonstraties in Yerevan. Pashinyan was een van de drijvende krachten achter de protesten tegen Serzj Sarkisian, die tien jaar lang premier was in Armenië.

Dit gebeurde er vannacht

In de Duitse deelstaat Beieren zijn maandagavond twee mensen om het leven gekomen door een treinongeluk. Veertien anderen raakten gewond bij de botsing tussen een goederen- en personentrein. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk.

Oud-premier Dries van Agt moet mogelijk komen getuigen in een proces over de treinkaping bij de Punt in 1977. Dat gaat advocaat Liesbeth Zegveld, die nabestaanden van twee doodgeschoten Molukse treinkapers bijstaat, de rechtbank in Den Haag verzoeken.

Voormalige officieren hebben zich als nieuwe getuigen gemeld.

Ondanks dat de werkloosheid is gedaald en het bruto binnenlands product toenam, blijft het besteedbaar inkomen achter. Dat blijkt uit cijfersover 2017, die het CBS dinsdagochtend heeft gepubliceerd. Ook ten opzichte van de omringende landen bleef Nederland in 2017 achter.

Voor de kust van Libië zijn meer dan vijfhonderd migranten onderschept die op vier rubberboten de oversteek naar Europa waagden. De Libische kustwacht heeft de vluchtelingen naar een aantal detentiecentra in het land gebracht.

Maaltijdbezorger Deliveroo gaat zijn koeriers verzekeren tegen bedrijfsongevallen, dat maakt het bedrijf dinsdag bekend
De zelfstandige bezorgers die als gevolg van een ongeval tijdens het werk uit de roulatie zijn, krijgen met de regeling nog een maand driekwart van hun salaris doorbetaald.

Dit schrijven andere media vandaag

Uit een nieuwe Australische studie blijkt dat de toeristenindustrie voor 8 procent bijdraagt aan de opwarming van de aarde, schrijft Trouw (€). Vooral toerisme vanuit de vijftig rijkste landen draagt het meest bij, toeristen willen  steeds meer luxe en steeds meer mensen steken de grens over voor hun vakantie. Het toerisme groeit ten opzichte van andere economische sectoren dan ook veel sneller. 

Het AD schrijft dat prominente politici en hun directe familie waarschijnlijk nog deze zomer onder verscherpt toezicht komen te staan van banken en verzekeraars. Financiële instellingen zullen worden verplicht de zaken door te lichten en verdachte handelingen te melden bij de Nationale Politie. De maatregel is bedoeld om fraude en omkoping tegen te gaan.

Dit gebeurde op deze dag in 1980

Minister Tuijnman (Verkeer en Waterstaat) van Kabinet Van Agt voert de Nationale Strippenkaart in, wat een einde maakt aan de verschillende stads- en streekvervoerkaartjes. Postbus 51 zend een voorlichtingsspotje uit waarin het komische duo De Mounties de strippenkaart test om het publiek kennis te laten maken met de kaart. De leus van de campagne is Overal, Overal (met de strippenkaart kom je overal). De 15-strippenkaart kost 5 gulden en 35 cent. 
En dan nog dit

De procureur-generaal van de Amerikaanse staat New York, Eric Schneiderman, die onder meer in februari een aanklacht heeft ingediend tegen filmbedrijf The Weinstein Company en de oprichters, is opgestapt. Hij deed dit enkele uren nadat vier vrouwen hem beschuldigden van mishandeling en seksuele intimidatie in het blad The New Yorker.

Vrouw op de hoorns genomen door Schotse hooglanderEen wandelaar in de Schinveldse bossen is zondag gewond geraakt bij een aanval door een Schotse hooglander.
> Lees verder

Politie gaat opnieuw in water Liessel zoeken naar auto van twee mannen die al 44 jaar vermist zijn

De politie gaat binnenkort met een magnetometer op zoek naar de auto van twee vermiste mannen uit Asten. Piet Hölskens en Hans Martens uit Asten worden al sinds 1974 vermist. Vorige maand zocht de politie nog met sonarapparatuur naar de auto in het water van De Brink in Liessel. Dat leverde niets op. Lees verder »

‘Ouwe snoeperd’ in de Efteling zorgt voor verhitte discussie

De Efteling speelt op social media altijd maar wat graag in op de actualiteit. Over het algemeen kan het publiek dat wel waarderen, maar één Facebookpost van een vissende kabouter in het park schiet sommige mensen helemaal in het verkeerde keelgat. Lees verder »

Hond die kilometers werd meegesleept achter een trike, is niet in levensgevaar

De hond die afgelopen weekend kilometers achter een motor werd aangesleept, is niet levensgevaarlijk gewond. Dat heeft de politie dinsdagmiddag gezegd. Zondagavond reed een man op een trike van Bergen op Zoom naar Hoogerheide. Achter de driewielige motor zat de hond vastgebonden. Lees verder »


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.