Home » regionieuws » Dit wordt het weekend Nieuws

Dit wordt het weekend Nieuws

Gepubliceerd op 12 mei 2018 om 09:14

NASA heeft aangekondigd een helikopter te bouwen die rond moet gaan vliegen op Mars. Het vaartuig dient over twee jaar naar de rode planeet vertrekken. Het gaat om een kleine, onbemande versie, die in 2021 moet aankomen op de vierde planeet in ons zonnestelsel. Het is de eerste keer dat een machine zelfstandig gaat rondvliegen op een ander hemellichaam. De zogenoemde 'Mars Helicopter' moet volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie samen met een eveneens onbemand karretje, genaamd Mars 2020, worden gelanceerd.

Waylon staat zaterdag in finale van het Eurovisie Songfestival. De zanger komt namens Nederland als 23e het podium op met het nummer Outlaw in 'Em. In totaal staan 26 landen in de finale van het Eurovisie Songfestival in de Portugese hoofdstad Lissabon. Waylon wist zijn plek in de finale donderdag tijdens de tweede halve finale veilig te stellen.

De finale van het Eurovisie Songfestival begint zaterdag om 21.00 uur en is live te volgen op NU.nl

Max Verstappen rijdt zaterdag om 15.00 uur de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje, op zondag om 15.10 uur gevolgd door de race.  Voordat de kwalificatie van start gaat op het Circuit de Catalunya staat zaterdag om 12.00 uur de derde en laatste vrije training op het programma. Bij de eerste vrije training klokte Verstappen vrijdag de vierde tijd en bij de tweede vrije training deed hij het met de derde tijd nog iets beter.

Bekijk hier onze vooruitblik op de GP van Spanje

De bevolking van Irak gaat zaterdag naar de stembus voor de eerste parlementsverkiezingen na de opkomst en ondergang van Islamitische Staat in het land. De verkiezingen staan grotendeels in het teken van de periode na de strijd tegen de terreurgroep. Wederopbouw en de rechten van gevangengenomen IS-strijders zijn daarin belangrijke thema's. Bronnen stellen dat de zittende premier Haider al-Abadi de grootste kanshebber is om de verkiezingen te winnen. 

Bagageafhandelaars op Schiphol gaan zaterdag werkonderbrekingenhouden. Vakbond FNV waarschuwt voor vertragingen, reizigers moeten de informatie van Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen in de gaten te houden. Verspreid over de dag wordt maximaal één uur per onderbreking het werk neergelegd door medewerkers van Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport.

Werknemers van de bagageafhandelaars zijn volgens de vakbond de dupe van de moordende concurrentie

In de achtste etappe van de Giro d'Italia mogen de klimmers voor hun kans gaan. De rit over 209 kilometer heeft namelijk een slotklim van 17 kilometer met een stijgingspercentage van 5 procent. Titelverdediger Tom Dumoulin, die tweede staat in het algemeen klassement, zal in de slotfase bij de les moeten zijn.

De achterstand van de Limburger op de Britse leider Simon Yates bedraagt zestien seconden

Zondag is het Moederdag, de dag waarop mama's door hun kinderen in het zonnetje worden gezet. Op de tweede zondag van mei worden over de hele wereld (groot)moeders verrast met attente ontbijtjes op bed en/of leuke cadeautjes. Uiteindelijk is moeder zijn ook een volledige baan, die nog wel eens stressvol kan zijn.

NU.nl vroeg enkele experts wat het beste moment is om aan kinderen te beginnen

Dit gebeurde er vannacht

Bij een steekpartij op de Grote Markt in Den Haag zijn zaterdagochtend vroeg twee personen gewond geraakt. De politie heeft een verdachteaangehouden. De slachtoffers zijn voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Hoe ernstig hun verwondingen zijn kon een politiewoordvoerder niet zeggen

Voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaat zich volgens de Volkskrant kandidaat stellen als vicepresident van de Raad van State. Dijsselbloem zou de opvolger willen worden van Piet Hein Donner, die de huidige vicepresident is. De PvdA-politicus zou om de positie van vicepresident moeten concurreren met Thom de Graaf van D66.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft met een dag vertraging alsnog de Falcon 9-raket gelanceerd. Aan boord bevindt zich een satelliet voor de regering van Bangladesh. Een deel ervan landde volgens planning vervolgens veilig op een platform in de Stille Oceaan. Na een mislukte eerste lanceerpoging is het de ruimtevaartorganisaite van oprichter Elon Musk alsnog gelukt om een nieuw type van de raket de ruimte in te krijgen.

De nabestaanden van Prince en muziekdienst Tidal hebben bekendgemaakt dat er volgend jaar een nieuw album met niet eerder uitgebrachte muziek van de in 2016 overleden popster exclusief zal verschijnen bij de streamingdienst van oprichter Jay-Z. De rapper maakte het nieuws zelf bekend in een gezamenlijke verklaring met de erfgenamen van Prince. Het album twee weken lang exclusief bij Tidal te beluisteren zijn. Daarna wordt het album wereldwijd uitgegeven.

Dit is er in het weekend te doen

Omdat bijna iedereen een filmbezoek wel kan waarderen: neem je moeder mee naar de bioscoop. Uiteraard kunnen jullie naar een van de nieuwe films die draaien, maar speciaal voor Moederdag wordt een 'singalongversie' van de klassieker Mamma Mia vertoond in veel Nederlandse zalen.

Al jaren wordt het Breda Jazz Festival georganiseerd tijdens het lange Hemelvaartweekend. Op tientallen podia in de binnenstad treden jazzmuzikanten uit binnen- en buitenland op. Veel van die concerten worden buiten gegeven en al die optredens zijn gratis bij te wonen. Voor de 'binnenconcerten' moet een ticket gekocht worden.

Foodfestival Trek kende ooit zijn eerste editie in Utrecht. Tegenwoordig vindt het festival plaats in liefst negen steden. Tijdens het Hemelvaartweekend reizen de foodtrucks naar Rotterdam. Naast veel verschillende eettentjes, is er ook muziek en theater op het gratis festival.

Niet alleen in Rotterdam kan gegeten worden bij originele foodtrucks. Tijdens het Hemelvaartweekend is de Amsterdamse Westergasfabriek een openluchtrestaurant tijdens Rollende Keukens.

De Japanse Tuin van landgoed Clingendael in Den Haag is een bijzondere om meerdere redenen. De tuin is maar een paar weken per jaar open voor bezoekers omdat de zeldzame bomen en planten die er groeien heel kwetsbaar zijn. Op Moederdag is de officiële opening van dit jaar.

Kijk voor meer tips in de Uit-agenda van NU.nl.

Dit weekend op NU.nl

Het Ruslandonderzoek is een ingewikkeld, zich vertakkend dossier, dat al lang niet meer alleen gaat om de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Welke pijlen heeft speciaal aanklager Robert Mueller eigenlijk op zijn boog?

De problemen stapelen zich op voor Air France, het zusterbedrijf van KLM. Niet alleen vallen vluchten uit door stakingen, maar na het opstappen van topman Jean-Marc Janaillac, is het bedrijf ook nog eens stuurloos. Een overzicht en analyse van de crisis binnen de luchtvaartmaatschappij.

Als particulier een auto verkopen hoeft allang niet meer via het lokale autobedrijf. Online platforms, als tussenhandelaar dan wel inkopende partij, kunnen uitkomst bieden. De reputatie ervan is echter niet boven alle twijfel verheven. Waar moet je op letten?

Het Eredivisie-seizoen zit erop, maar de transferperiode die nu aanbreekt is misschien wel minstens zo interessant. Zoals gebruikelijk zal een legioen spelers Nederland verlaten. In het buitenland lonken immers meer prestige en riantere salarissen. Welke veranderingen zullen de Nederlandse topclubs ondergaan?

Max Verstappen geldt met zijn 20 jaar als één van de absolute toptalenten in de Formule 1, maar hij is zeker niet de enige. Met welke coureurs gaat de Nederlander de komende jaren de strijd aan?

Dit schrijven andere media vandaag

Veel Nederlandse bedrijven voldoen minder dan twee weken voor de deadline nog niet aan de nieuwe Europese privacyregels. Dat schrijft Trouw. Veelal is achterstallig onderhoud de reden daarvoor. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) treedt op 25 mei in werking, maar uit recente peilingen van diverse organisaties blijkt dat bedrijven in Nederland die deadline niet gaan halen.

De VVD wil een wet die verbiedt dat politici uit "ondemocratische en onvrije landen" verkiezingscampagne voeren in Nederland. Dat zegt VVD-Kamerlid Bente Becker in gesprek met De Telegraaf. Het kabinet moet beslissen welke landen daaronder vallen, maar volgens Becker hoort in elk geval Turkije in het rijtje thuis. In elk geval het CDA zou het wetsvoorstel steunen.

Door onduidelijke regelgeving over buitenlands personeel laten cruiseschepen herstelwerk buiten Nederland uitvoeren. Het bedrijfsleven verwacht tot 2019 een schadepost van een miljard euro, zo meldt Trouw op basis van een brandbrief aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Dit gebeurde op deze dag in 1619

Johan van Oldenbarnevelt wordt in Den Haag ter dood veroordeeld en een dag later geëxecuteerd. Van Oldenbarnevelt was raadspensionaris van de Staten-Generaal tijdens de Tachtigjarige Oorlog, ook bekend als de Opstand, tegen Spanje, die in 1568 begon. Na de dood van Willem van Oranje in 1584 werd Van Oldenbarnevelt als landsadvocaat en raadspensionaris een van de belangrijkste mensen in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, totdat hij door Prins Maurits van Oranje, met wie hij de laatste jaren van zijn leven vaak in conflict kwam, werd veroordeeld en geëxecuteerd wegens landverraad.
En dan nog dit «   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.