Home » regionieuws » het nieuws op maandag 14 mei

het nieuws op maandag 14 mei

Gepubliceerd op 14 mei 2018 om 13:25

Vandaag is de officiële start van de eindexamens van 2018. Normaal beginnen de eindexamens met het examen Nederlands, maar dat zal dit jaar niet voor iedereen het geval zijn.

Van de tienduizenden scholieren die examen doen, hoeft daarom niet iedereen vandaag al te beginnen. Nederlands staat wel op het programma voor het vmbo-gt, maar in het schema voor de havo is natuurkunde het eerste examen en vwo-scholieren starten met de examen wiskunde A, B en C. Minister Arie Slob van Onderwijs zal aan het eind van de eerste examendag aanschuiven bij scholierenorganisatie LAKS om telefoontjes aan te nemen bij de Eindexamenklachtenlijn.

Volg alles over de eindexamens 2018 in ons Eindexamendossier in samenwerking met Scholieren.com.
 

In Jeruzalem wordt stilgestaan bij de verhuizing van de Amerikaanse ambassade. Die verhuist van Tel Aviv naar Jeruzalem. De verhuizing is een belangrijk speerpunt geweest van de Amerikaanse president Donald Trump. Het besluit kwam hem op veel internationale kritiek te staan. Vooral de Palestijnen reageerden woedend, omdat zij Oost-Jeruzalem beschouwen als hun hoofdstad. Er wordt dan ook verwacht dat er grote protesten zullen zijn. Namens de Verenigde Staten zal Trumps dochter Ivanka aanwezig zijn bij de plechtigheid in Jeruzalem. 

Video: Trump verklaart dat de VS Jeruzalem voortaan als hoofdstad van Israël ziet.

De driedaagse strafzaak tegen een 51-jarige man uit Eindhoven, een 35-jarige man uit Maastricht en een 59-jarige man uit Gastel begint. Ze worden verdacht van brandstichting in meerdere drijvende recreatiewoningen in de Schroevendaalseplas te Ohé en Laak op 10 december 2014. De brand vond plaats in een periode waar binnen twee maanden vier havenbranden ontstonden. Er waren ook branden in Herten, Roermond en Wessem. De mannen worden alleen vervolgd voor hun betrokkenheid bij de eerste brand.

In de rechtbank in Almelo start de inhoudelijke behandeling in de zaak die draait om de fraude met miljoenen euro's aan gelden van het persoonsgebondenbudget (pgb) door medewerkers van vier zorginstellingen. Tussen 2009 en 2016 werden valse facturen ingediend bij verschillende zorgverzekeraars voor zorg die nooit verleend is. Er zijn zeven verdachten die worden beticht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Ook de instellingen zelf zijn aangeklaagd. 

Shell en de Italiaanse branchegenoot Eni staan in Italië voor de rechter.Bestuurders van de bedrijven moeten zich verantwoorden in een rechtszaak over omkoping. De concerns hebben in 2011 ongeveer 1 miljard euro betaald om een olieveld voor de Nigeriaanse kust te mogen exploiteren. De Nigeriaanse overheid zou de opbrengst hebben doorgesluisd naar een bedrijf van een omstreden oud-minister.
 
Dit gebeurde er vannacht 

Een containerschip is tegen een draaibare spoorbrug in Gouda gevaren.Vanwege de aanvaring is het treinverkeer tussen Gouda en Alphen aan den Rijn stilgelegd. De 'vierde Gouwebrug' is ernstig beschadigd waardoor geen treinverkeer mogelijk is. De NS verwacht dat er veel minder treinen zullen rijden tot maandag 18.30 uur. Reizigers kunnen gebruikmaken van stopbussen tussen Gouda, Waddinxveen Triangel, Waddinxveen, Boskoop Snijdelwijk en Boskoop. 

Fernando Gaviria heeft de eerste etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Colombiaan van Quickstep versloeg Caleb Ewan en wereldkampioen Peter Sagan in een massasprint. Vorig jaar was de eindzege in Californië voor George Bennett. De Nieuw-Zeelander van LottoNL-Jumbo rijdt op het moment de Ronde van Italië. Robert Gesink wist in 2012 de Ronde van Calfornië op zijn naam te schrijven. 

Presentator Graham Norton, actrice Molly Windsor en acteur Sean Bean hebben in Londen een BAFTA in de wacht gesleept. De winnaars van de Britse tv-prijzen, uitgereikt door de British Academy of Film and Television Arts, werden in Londen bekendgemaakt. Sean Bean viel in de prijzen vanwege zijn rol in Broken. Molly Windsor kreeg de award voor beste actrice vanwege haar acteerkunsten in de miniserie Three Girls. Graham Norton kreeg de award in de categorie Entertainment performance voor zijn Graham Norton Show. Peaky Blinders werd uitgeroepen tot beste dramaserie en Three Girls werd tot beste miniserie gekroond.

Het aandeel van de Nederlandse export in de wereldhandel is in de afgelopen twee jaar weer toegenomen, na een daling in de jaren na de kredietcrisis. Volgens het CBS nam Nederland vorig jaar met zijn export 3,2 procent van de wereldhandel voor zijn rekening. Eerdere jaren ging het aandeel nog omlaag van circa 3,5 naar 3 procent. In 2016 was sprake van een kantelmoment. Dat kwam enerzijds doordat de Nederlandse export aan kracht won, en anderzijds doordat de waarde van de totale wereldhandel juist afnam. In 2017 nam de waarde van de wereldhandel wel toe, maar ging de Nederlandse export toch harder vooruit.

Bij een brand in een stal in het buitengebied van de Noord-Limburgse plaats Heythuysen zijn 12.000 kippen om het leven gekomen. Een week eerder woedde nog een vergelijkbare stalbrand in Ospel, niet ver van Heythuysen. Daarbij kwamen 23.000 kippen om het leven. De brand in Ospel zorgde voor discussie over de veiligheid van grootschalige veehouderijen. Uit protest was er zondag een herdenking voor de omgekomen kippen. Daarbij werd een minuut stile in acht genomen voor de overleden dieren. 

De Amerikaanse seismologische dienst USGS waarschuwt voor nieuwe uitbarstingen van de vulkaan Kilauea op Hawaii. Op zondag ontstond een nieuwe, 300 meter lange scheur waaruit lava stroomt. De autoriteiten hebben opdracht gegeven tot verdere evacuaties.

Dit schrijven andere media vandaag 

Stellen die een kind willen maar vrezen voor een overdraagbaar erfelijk probleem, kunnen zich bij enkele Nederlandse huisartsen laten testen op hun mogelijke dragerschap. De Telegraaf schrijft dat deze week de eerste zes huisartsen in het noorden van het land de screening aanbieden. Het DNA van zowel de vrouw als de man kan worden getoetst aan ongeveer 90 genen, die als veroorzakers worden beschouwd van 70 zeer ernstige erfelijke ziekten. Stellen kunnen, tegen kostprijs, een DNA-dragerschapstest aanvragen bij  getrainde huisartsen. Het is voor het eerst dat huisartsen nauw bij erfelijkheidsonderzoek betrokken zijn. 

In de Raad van State bestaat "een onvoldoende gemeenschappelijk streefbeeld". Ook is sprake van "grote verschillen in betrokkenheid en inzet bij staatsraden". In een intern onderzoeksrapport van 75 pagina's, opgesteld door een commissie van drie eigen leden van de Raad van State worden deze oordelen geveld, schrijft de Volkskrant die stelt het stuk in bezit te hebben. De Raad van State adviseert de regering en het parlement en is het hoogste rechtscollege bij conflicten tussen burgers en de overheid. Het interne rapport dat dateert van 2016 gaat over de afdeling advisering. Betrokkenen verzekeren tegen het dagblad dat het rapport veel beroering heeft gebracht en dat de situatie verbetert. Toch zou het intern nog altijd rommelen. 

Dit gebeurde op deze dag in 1940

Het hart van Rotterdam wordt door de Duitsers gebombardeerd en daarbij vrijwel volledig vernietigd. Bij het bombardement komen ongeveer 850 mensen om het leven en worden meer dan 25.000 woningen en 11.000 andere panden verwoest. Ongeveer 80.000 mensen worden dakloos door het bombardement dat direct zorgt voor de overgave van Nederland. 

 

Dr. Drai heeft een jarenlang slepende zaak gewonnen van Dr. Dre. De rapper was boos dat gynaecoloog Drai, die volledig Draion Burch heet, de naam Dr. Drai als merk had laten registreren. Dat zou volgens de rapper Dre verwarring scheppen. Het Amerikaanse patentbureau heeft nu geoordeeld dat het publiek heel goed onderscheid kan maken tussen een muzikant en een gynaecoloog. Dr. Drai wil zich ook helemaal niet associëren met Dr. Dre. "Al die vrouwonvriendelijke taal straalt slecht af op mij als vrouwenarts". 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.