Home » regionieuws » nieuws op dinsdag 22 mei

nieuws op dinsdag 22 mei

Gepubliceerd op 22 mei 2018 om 16:12

Ruim 110.000 racefans zijn de afgelopen pinksterdagen naar het circuit van Zandvoort gekomen voor de Jumbo Racedagen. > Lees verder

Ongeveer driehonderd medewerkers van de Belastingdienst, de FIOD en dedouane in Arnhem onderbreken hun werk van 10.30 tot 12.00 uur. Zij doen dit omdat ze een loonsverhoging van 3,5 procent willen, maar die niet krijgen. De cao van de medewerkers liep op 31 december vorig jaar al af, de onderhandelingen over een nieuwe cao verlopen uiterst stroef. Vakbond FNV zegt dat er meer acties volgen.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg getuigt voor het Europees Parlement in Brussel. Het verhoor gaat onder meer over databescherming en duurt van 18.15 tot 19.30 uur.

De zitting is via een livestream te volgen.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Amerikaanse presidentDonald Trump ontmoeten elkaar in het Witte Huis. Het gesprek is ter voorbereiding op de ontmoeting tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 12 juni in Singapore. Hoewel de relatie tussen de drie landen beter leek te worden, vallen Noord-Korea en de VS elkaar de laatste dagen steeds meer verbaal aan. 

De derde week van de Giro d'Italia begint met een tijdrit van 34,2 kilometer. Tom Dumoulin heeft een grote kans om de etappe te winnen, maar dat is niet het belangrijkste voor de Limburger. Dumoulin moet namelijk flink tijd pakken op rozetruidrager Simon Yates om kans te houden op de eindzege.

De eerste renner gaat dinsdagmiddag om 13.30 uur van start en de finish van Dumoulin en Yates is rond 17.15 uur.

Het is de tweede dag van het verhoor van Peter R. de Vries in de strafzaak tegen Willem Holleeder. De verdediging en het Openbaar Ministerie (OM) zullen de misdaadjournalist ondervragen over zijn kennis van de onderwereld en de rol van Holleeder daarin. De Vries heeft na zijn laatste verhoor aantekeningen van gesprekken met Holleeder en een andere crimineel ingeleverd die waarschijnlijk besproken worden.

Dit gebeurde er vannacht

De twee Nederlandse broers die in Suriname verdacht worden van terrorisme, stonden voor de tweede keer voor de rechter. Een van de broers wordt gezien als het hoofd van Islamitische Staat in Suriname. Verder bleek uit chats dat ze van plan waren om ook in Nederland en België mensen te ronselen voor IS.

Een van de broers wilde zelf naar Syrië reizen.

Het dodental van de vliegtuigramp in Cuba is opgelopen tot 111. Een van de drie overlevenden is maandag aan haar verwondingen bezweken.

Gisteren werd ook bekend dat Mexico alle vliegtuigen van de maatschappij Damojh voorlopig aan de grond houdt. Het toestel dat in Cuba neerstortte was van deze maatschappij. Volgens Mexico hield Damojh zich niet aan alle regels.

De Australische aartsbisschop Philip Wilson is schuldig bevonden aan het verbergen van kindermisbruik door een priester in de jaren 1970. Wilson zegt van niets te weten, maar de rechter gelooft een slachtoffer van de priester.

Het slachtoffer zegt met Wilson over het misbruik te hebben gesproken.

Sony heeft zestig procent van de aandelen van EMI gekocht voor 1,6 miljardeuro. Door de aankoop is Sony nu voor meer dan negentig procent eigenaar van de platenmaatschappij.

Het technologiebedrijf wil zo de nummer een in de muziekwereld blijven.

Zanger R. Kelly is aangeklaagd wegens seksueel misbruik. Een vrouw zegt dat ze op negentienjarige leeftijd regelmatig gevangen werd gehouden door de zanger en dat hij haar heeft verkracht na een optreden in New York.

R. Kelly staat al lang onder druk vanwege meerdere beschuldigingen van seksueel misbruik, ook door minderjarige meisjes.

Dit schrijven andere media vandaag

Het bedrag dat ziekenhuizen kwijt zijn aan schadeclaims is in tien jaar tijd ongeveer vervijfvoudigd. In 2007 moest in totaal 9,4 miljoen euro worden betaald. Afgelopen jaar was dat 43,2 miljoen euro. Dat schrijft de Volkskrant. De verhoging lijkt vooral te komen doordat er meer zaken zijn waarbij grote bedragen worden uitgekeerd.

Nederlandse suikerbiettelers willen drie soorten neonicotinoïden blijven gebruiken. Dat meldt Trouw. De stoffen, ook wel bijengif genaamd, worden gebruikt om insecten te bestrijden en zijn onlangs verboden. Behalve de insecten waar het voor bedoeld is, gaan namelijk ook insecten als bijen dood door het gif. Volgens de Nederlandse telers valt dat wel mee, omdat bijen nooit bij suikerbieten zitten.

Dit gebeurde op deze dag in 1945

Op het strand van Texel wordt een massagraf ontdekt met daarin zeventig Georgische soldaten en tien Texelaars. De tachtig mensen zijn geëxecuteerd door nazi's. De Georgiërs maken onderdeel uit van de Duitse Wehrmacht, maar beginnen op vijf april een opstand tegen de nazi's. Uiteidelijk komen ongeveer duizend mensen om het leven in wat de Texelaars de Russenoorlog noemen, maar wat ook bekend staat als de Opstand van de Georgiërs.

 

En dan nog dit

Friesland staat dit jaar derde op het lijstje van beste reisbestemmingen van reisgids Lonely Planet. Dat Leeuwarden dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa is, speelde een grote rol in de uitverkiezing. Toch was dat niet de enige reden. De natuur speelt volgens de redacteuren van de reisigids ook een grote rol. 

De Waddenzee- en eilanden, de uitgestrekte weilanden en de Friese meren worden allemaal genoemd als belangrijke factoren.
 

In de podcast Dit wordt het nieuws (link hieronder) is een interview met de hoofdredacteur van Lonely Planet Nederland, Sara van Geloven, te horen. 

Deze nieuwsbrief is geschreven door Casper van Es

Geniet van het lekkere weer deze dinsdag!

In Dit wordt het nieuws, de eerste dagelijkse nieuwspodcast van Nederland, praten redacteuren van NU.nl en interessante gasten je 's ochtends in een klein kwartier bij over het nieuws van de afgelopen nacht en wat er die dag te gebeuren staat. Met vandaag: Peter R. de Vries bij Holleeder | Dumoulin hoopt op goede tijdrit. De podcast staat elke doordeweekse dag om 6.00 uur op onze voorpagina en is ook te vinden op iTunes. Abonneer je gratis!

Verstappen trekt 110.000 fans naar Zandvoort
Ruim 110.000 racefans zijn de afgelopen pinksterdagen naar het circuit van Zandvoort gekomen voor de Jumbo Racedagen. 

> Lees verder

 

Eerst code geel vanwege onweersbuien, maar tijdens weekend wordt temperatuur tropisch

Maak je borst maar nat, als dat al niet vanzelf gaat, want er komen er buien aan. En niet de minste, althans in vooral het zuidoosten van onze provincie. Daar geldt voor de loop van de middag code geel. Lees verder »

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.