Home » regionieuws » het nieuws op donderdag 7 juni

het nieuws op donderdag 7 juni

Gepubliceerd op 7 juni 2018 om 17:07

Op de tandem naar de top: 'Alpe d'HuZes is het enige gezonde virus ter wereld' [ALPE D'HUZES] De ene is 'machinist' en stuurt, de andere is 'stoker' en zit achterop de tandem. Zo gaat het naar de top van de Alpe d'Huez. Een trappend duo dat voor de helft bestaat uit een (ex)kankerpatiënt. "Dat zij naar boven trappen, is een prestatie van formaat." Lees verder »

Kluisjesroof Oudenbosch: Rabobank vergoedt toch schade boven 45.000 euro

Klanten die benadeeld zijn door de kluisjesroof in Oudenbosch krijgen toch alle schade vergoed. In een brief die alle gedupeerden donderdag in de bus krijgen, staat dat de bank coulant met de claims om zal gaan. Ze moeten dan wel aannemelijk kunnen maken dat ze meer in hun safeloket hadden dan het maximaal verzekerde bedrag van 45 .000 euro. Lees verder »

Man stopt meisje (6) in kofferbak en rijdt weg
In Weert is woensdagavond een meisje van 6 korte tijd ontvoerd geweest. 

> Lees verder

De Tweede Kamer debatteert met minister Eric Wiebes (Economische Zaken) over de gaswinning in Groningen. In het noorden is men ontstemd over het vertrek van Hans Alders als Nationaal Coördinator Groningen. Hij is het niet eens met het kabinetsbesluit om de versteviging van circa zestienhonderd woningen uit te stellen. Ook oppositiepartijen nemen dit Wiebes kwalijk en zullen vragen hoe hij het verloren vertrouwen van de Groningers terug gaat winnen.

Groningers zullen met bussen afreizen naar Den Haag om het debat te volgen vanaf de publieke tribune.

De estafettestaking in het streekvervoer treft het busverkeer in Noord-Holland. In onder meer Haarlem, Alkmaar, Den Helder en rond luchthaven Schiphol wordt de hele dag gestaakt. Chauffeurs in het streekvervoer staken al weken, steeds in een andere regio. Met de stakingen willen de vakbonden hun eisen in de cao-onderhandelingen kracht bij zetten.

Dinsdag werd er al gestaakt door streekvervoer in Zuid-Holland, Flevoland en Overijssel.

De inhoudelijke behandeling begint tegen de toenmalig directeur van de Alphense islamitische basisschool An Noer en voormalig Gouds PvdA-gemeenteraadslid Khalid T. (33). Hij wordt ervan verdacht half augustus 2017 ontucht te hebben gepleegd met een toen 13-jarig meisje dat hij mee zou hebben meegenomen naar een hotelkamer.

4.500 deelnemers gaan tot zes keer toe de Franse 'wielerberg' Alpe d’Huezbeklimmen om geld in te zamelen voor onderzoek naar de genezing van kanker. Cabaretier Guido Weijers, weerman Marco Verhoef en zanger/musicalartiest René van Kooten doen als wielrenners mee aan het evenement. Alpe d’HuZesbestaat sinds 2006 en heeft in al die jaren in totaal 150 miljoen euro ingezameld. De opbrengst vorig jaar was 10,3 miljoen euro.

Bij het hof van beroep in Antwerpen begint donderdag het hoger beroep in de grote drugszaak waarin voormalig tv-presentator Frank Masmeijer een vermeende rol speelt. Masmeijer kreeg vorig jaar acht jaar celstraf en een boete van 48.000 euro opgelegd voor betrokkenheid bij de invoer van 467 kilo cocaïne via de Antwerpse haven. Tegen hem was zeven jaar gevangenisstraf geëist.

De voormalig presentator zal zelf waarschijnlijk niet aanwezig zijn in de rechtszaal.

Dit gebeurde er vannacht

Het aantal doden als gevolg van de vulkaanuitbarstingen in Guatemala sinds afgelopen weekend is opgelopen tot 99. Dat heeft de rampenbestrijdingsdienst van het Centraal-Amerikaanse land bekendgemaakt. De meesten zijn omgekomen door de lavastromen die na de uitbarstingen langs de vulkaan stroomden. Enkelen zijn gestikt door de rook en as. Volgens de rampenbestrijdingsdienst van Guatemala was de eruptie van zondag de heftigste uitbraak in de laatste vier decennia.

Bij een explosie in de Irakese hoofdstad Bagdad zijn minstens achttien mensen om het leven gekomen. Volgens de politie zijn er ook zeker negentig mensen gewond geraakt. De explosie was het gevolg van een ontploffing van munitiedie lag opgeslagen in een moskee. Het Irakese ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van "terroristisch geweld", maar het is nog niet bekend wie verantwoordelijk is voor de ontploffing.

Tienduizenden betogers zijn in Griekenland de straat opgegaan om te demonstreren tegen een mogelijk compromis over de naam van buurland Macedonië. Actievoerders hielden manifestaties in 23 steden. De naamswijziging van Macedonië ligt uitermate gevoelig in beide landen, aangezien Griekenland een gelijknamige regio heeft. Eerder deze maand gingen duizenden Macedoniërs de straat op, woensdag vonden dus betogingen plaats in Griekenland.

De Mexicaanse regering is een zoekactie gestart naar zeven mijnwerkers die vermist zijn nadat een dam vlakbij een goud- en zilvermijn doorbrak. De dam hield afvalwater tegen dat onder meer van de mijnwerkzaamheden kwam. Volgens de autoreiten werden machines, voertuigen en verschillende werkers meegesleurd door het water. Hoe de dam heeft kunnen breken is niet bekend.

Dit schrijven andere media vandaag

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes verwacht dat de gaskraan in Groningen sneller kan worden dichtgedraaid. Volgens De Telegraaf duikt de gaswinning mogelijk al per oktober 2020, nog binnen deze kabinetsperiode, onder de twaalf miljard kuub. Daarmee zou Groningen al twee jaar eerder dan gepland onder het niveau komen. De bewindsman hoopt al per oktober 2022 onder de vier miljard kuub uit te komen, voordat de gaswinning in Groningen helemaal wordt beëindigd. 

Het aantal meldingen van kinderen die tegen hun wil door ouders in het buitenland zijn achtergelaten, groeit. Vooral in de zomer worden kinderen onder valse voorwendselen naar hun land van herkomst meegenomen, schrijft het AD. Daar worden ze zonder paspoort, geld en telefoon achtergelaten. In een campagne die donderdag van start gaat, worden scholen opgeroepen alert te zijn op signalen van mogelijke slachtoffers.

Gemeenten luiden de noodklok over de kosten van de specialistische zorgvoor kinderen. Steden als Leeuwarden, Eindhoven en Hengelo willen daarom dat huisartsen minder minderjarigen doorverwijzen, schrijft Trouw. Daarnaast moet het Rijk meer geld bijdragen aan jeugdzorg, vinden ze.

Dit gebeurde op deze dag in 2015

De Britse acteur Sir Christopher Lee overlijdt in zijn geboorteplaats Londen op 93-jarige leeftijd. Lee was het meest bekend van zijn rol als de tovenaar Saruman in de Lord of the Rings-films. Andere grote rollen van de Engelsman waren Count Dooku in de Star Wars-films, Graaf Dracula in de Hammer Horror-reeks en de schurk Francisco Scaramanga in de James Bondfilm The Man with the Golden Gun. Tevens was Lee muzikant (hij nam op hoge leeftijd nog enkele heavy metal-albums op), zat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Engelse geheime dienst en luchtmacht en was hij naar eigen zeggen familie van Karel de Grote en Ian Fleming, de geestelijk vader van James Bond. 
En dan nog dit 
De inkomensverschillen tussen gezinnen met een hoger opgeleide kostwinner zijn groter dan die tussen gezinnen waarvan de kostwinner een middelbare of lagere opleiding heeft. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het onderscheid is deels te verklaren door te kijken naar gezinnen die een uitkering ontvangen. Het verschil tussen het inkomen uit een uitkering en uit betaald werk is het grootst bij hoger opgeleiden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.