Home » regionieuws » Dit wordt het weekend

Dit wordt het weekend

Gepubliceerd op 16 juni 2018 om 09:10

Vandaag een vooruitblik op het weekend. Dit is er te doen en deze stukken zijn de moeite waard om even lekker voor te gaan zitten.

Dit gaat er in ieder geval gebeuren Schip met migranten komt aan in Spanje

Het reddingsschip Aquarius met 629 migranten aan boord komt naar verwachting in de avonduren aan in de Spaanse haven van Valencia. Het schip mocht eerder deze week niet aanleggen in zowel Malta als Italië en begeeft zich sinds zondagavond op open water. Na een oproep van het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties UNHCR en de Europese Commissie besloot de Spaanse overheid de boot toe te laten.

De nieuwe Italiaanse regering stelt zich harder op in de vluchtelingencrisis die al enkele jaren gaande is in Zuid-Europa. 

Grieken dienen motie in tegen premier Tspiras om naamconflict Macedonië

Naar verwachting zullen partijen in Griekenland het vertrouwen opzeggen in premier Tspiras vanwege het akkoord dat hij sloot met buurland Macedonië over de naam van het land. Niet alleen in Macedonië, maar ook in Griekenland is er veel kritiek op de afspraak tussen beide landen. Het naamconflict stamt al uit 1991, toen Macedonië zich vreedzaam van Joegoslavië afscheidde en doorging als de onafhankelijke Republiek Macedonië.

Dat viel slecht in Griekenland, dat zelf een historische regio Macedonië heeft. 

Vlaggetjesdag

Vandaag is het Vlaggetjesdag, het evenement in Scheveningen dat de komst van de Hollandse Nieuwe haring aankondigt. De stad heeft dit jaar een zee aan festiviteiten te bieden. De badplaats is de plek voor festivals, exposities en voorstellingen. 

Herdenking omgekomen brandweerlieden

In Schaarsbergen worden omgekomen brandweerlieden herdacht bij de jaarlijkse herdenking bij het Brandweermonument. Het symbool van de herdenking is de ereboog van water vanmiddag om 13.00 uur. Aan beide kanten van het monument staan spuitmonden die een straal water omhoog spuiten. Deze stralen ontmoeten elkaar in het midden op tien meter hoogte en vormen een ereboog die precies een minuut duurt. 

Zeven wedstrijden op WK dit weekend

Op de derde dag van het WK voetbal in Rusland worden er vandaag maar liefst vier wedstrijden afgewerkt. In groep C zijn dat Frankrijk-Australië om 12.00 uur en Peru-Denemarken om 18.00 uur en in groep D Argentinië-IJsland om 15.00 uur en Kroatië-Nigeria om 21.00 uur. Bij Australië is de Nederlander Bert van Marwijk de bondscoach. Hij hoopt de 'Socceroos' voor het eerst sinds 2006, toen onder leiding van Guus Hiddink, de groepsfase te laten overleven.
Zondag zijn twee topfavorieten voor de wereldtitel aan de beurt. Titelverdediger Duitsland komt om 17.00 uur in actie in groep F tegen Mexico. Brazilië staat om 20.00 uur aan de aftrap tegen Zwitserland in groep E. In diezelfde groep is om 14.00 uur het duel tussen Costa Rica en Servië. 

Van Marwijk: 'Australië moet geloven dat stunt mogelijk is tegen Frankrijk'

Nacht van de Vluchteling

In de nacht van zaterdag op zondag staat de Nacht van de Vluchteling op het programma. In Rotterdam, Amstedam, Nijmegen en Utrecht zamelen lopers zoveel mogelijk geld in voor noodhulp aan vluchtelingen. Het is de negende keer dat Stichting Vluchteling de nachtelijke sponsorloop over 40 kilometer organiseert. 

Vaderdag

Zondag is het Vaderdag. Deze speciale dag voor vaders is eind jaren dertig in Nederlang geïntroduceerd, als tegenhanger van de al langer bestaande Moederdag. Vaders worden deze dag in het zonnetje gezet. 

Tweede ronde presidentsverkiezingen Colombia

En in Colombia is zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Bij de eerste ronde van de verkiezingen wist geen van kandidaten een absolute meerderheid te halen. In het Zuid-Amerikaans land zijn de biertaps inmiddels dicht en in de supermarkt is geen drank te koop. Vanwege de verkiezingen is er 48 uur lang een drooglegging, want het land moet nuchter zijn voor de presidentsverkiezingen. 

De rechtse kandidaat Iván Duque neemt het op tegen de linkse Gustavo Petro.
 
Dit gebeurde er vannacht 

GP van België nog drie jaar op Formule 1-kalender

De Grand Prix van België staat ook ook de komende drie jaar op de Formule 1-kalender. Minister Pierre-Yves Jeholet van Financiële Zaken van Wallonië heeft een nieuwe deal getekend met Liberty Media, de eigenaar van de koningsklasse in de autosport. "Het is een goede deal, die ervoor zorgt dat Wallonië een evenement behoudt dat de regio op wereldwijde schaal promoot", aldus Jeholet. Mede door de populariteit van Max Verstappen werd de Belgische GP de afgelopen jaren bezocht door duizenden Nederlandse Formule 1-fans. 

Dit jaar staat de Grand Prix van België op 26 augustus op het programma.

Spaanse politie pakt vijf Nederlanders op bij ontmanteling grote drugsbende

De Spaanse politie heeft bij de ontmanteling van een grote drugsbende vijf Nederlanders gearresteerd. Een van hen zou de leider van de bende zijn. Volgens het Spaanse persbureau Europa Press wordt hij in Nederland gezocht voor moord. De bende hield zich bezig met de teelt van en handel in wiet en was volgens de politie een van de modernste en best gestructureerde organisaties op dit gebied. De planten werden online in de gaten gehouden en verzorgd.

De politie noemt de bende daarom de "start-up van de marihuana".

Verdachte aangehouden na brand in Schagen

De politie heeft een verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de brand heeft gewoed in een bakkerij in het centrum van het Noord-Hollandse Schagen. Waar de persoon precies van wordt verdacht is niet bekend. De brand ontstond rond 23.00 uur in een container en sloeg van daaruit over naar de bakkerij aan de Gedempte Oude Gracht. Pas rond 3.00 was de brandweer het vuur meester en kon het nablussen beginnen. Niemand is gewond geraakt.

Er was in de buurt ook een kermis, wat de situatie "hectisch" maakte.

Dit is er in het weekend te doen

WK Nederland 

Nederland is er dan wel niet op het WK, maar het WK is wel in Nederland. In Amsterdam vindt dit weekend het WK Nederland plaats. Het multiculturele voetbalfestival met teams die bestaan uit spelers die voor hun land van herkomst uitkomen. Het WK Nederland is op het Bijlmer Sportpark in Amsterdam Zuidoost. 

Op bezoek bij de biologische boer

Lekker naar de Bioboer. Zo heet het evenement waarbij meer dan honderd biologische boerderijen in Nederland activiteiten organiseren. Kijk op deze website voor alle deelnemende boerderijen en voor bijvoorbeeld leuke fietsroutes langs de verschillende biologische boeren. 

NK knikkeren in dierenpark

En in het Ouwehands Dierenpark Rhenen is vandaag de finale van het Nederlands kampioenschap knikkeren. Het is alweer de zestiende editie van het NK knikkeren, waarbij het doel is buitenspelen voor kinderen te stimuleren. 

Nationale Oldtimerdag

Zondag is de 34e editie van de Nationale Oldtimerdag in Lelystad. Onderdelen van het evenement zijn een 'Classic T Ford Parade', een 'Porsche 356 Memorial', de 55e geboortedag van Lamborghini en de viering van 70 jaar Morris Minor: 'Moggy's Birthday'. 

Baby's spelen voor interieurverzorger

Uitgekeken op je interieur en de kunst in je huis? In Rotterdam kiezen baby's zondag kunst uit voor hun ouders. Kunstfanaatjes en Kunstuitleen Rotterdam organiseren de Kinder-Kunstsalon waarin baby’s vanaf drie maanden oud zelf de kunst in huis mogen bepalen. 

Dit weekend op NU.nl

'Overheid onderschat de eikenprocessierups'

Elke zomer zijn er weer nieuwe paniekverhalen rond de eikenprocessierups. Naar schatting tienduizenden mensen melden zich met jeukklachten bij de huisarts. Maar hoe groot is het probleem nou eigenlijk?

En wordt het inderdaad erger?

Tien tips voor België om wereldkampioen te worden

Met de huidige generatie topvoetballers lijkt de kans op de eerste wereldtitel groter dan ooit voor België. Wat moeten de 'Rode Duivels' doen of juist laten op het WK in Rusland?

Tien kenners geven hun gouden tip.

Het nieuwe succes van Bløf

Bløf, dit weekend een van de headliners op Pinkpop, lijkt na 26 jaar een carrièrehoogtepunt te bereiken dankzij Zoutelande. Het nummer leverde de Zeeuwse band zijn grootste hit en een langgekoesterde doorbraak in België op. Toch is succes niet wat de band drijft, vertelt zanger Paskal Jakobsen.

"Plezier is het belangrijkst."

De grootste games die dit najaar verschijnen

Op gamebeurs E3 in Los Angeles hebben gamebedrijven hun grote nieuwe titels onthuld. We zetten de games die dit najaar verschijnen op een rij. 

In oktober verschijnt bijvoorbeeld Battlefield V.

In de auto met Heleen van Royen

Elke weekend interviewt Chris Helt een bekende Nederlander in de auto. Deze week stapt Heleen van Royen in. 

Van Royen praat gemakkelijk over details seksdagboek. 

Italië wil niet alleen opdraaien voor opvang vluchtelingen

Met het tegenhouden van de Aquarius maakte Matteo Salvini, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, duidelijk dat Italië niet meer alleen wil opdraaien voor het opvangen van vluchtelingen binnen Europa. Hij verwacht ook steun van de overige lidstaten van de Europese Unie. Wat gaat Salvini's houding betekenen voor de manier waarop de rest van de EU zich opstelt?

En gaat hierdoor de vluchtelingenstroom verder opdrogen? 

Wat hebben Jay-Z en Beyoncé aan elkaar en hoe werden ze zo rijk?

"Jay-Z is de rijkste hiphopartiest, maar hij zou niets zijn zonder Beyoncé", schreef Business Insider dit jaar op een lijstje van meest invloedrijke powercouples. Maar hoe is dat zo gekomen? En hoe zijn ze zo rijk geworden?

NU.nl zocht het uit.  

'Holleeder had geen motief voor liquidatie Cor van Hout'

Tijdens het proces tegen Willem Holleeder dat gaande is, maken misdaadjournalisten Harry Lensink en Marian Husken een wekelijkse podcast over alle ontwikkelingen in de zaak en met de bijbehorende duiding.  

'Je schiet toch niet zomaar ineens je zwager dood?'

Hoe belangrijk zijn vaders vlak na de geboorte? 

Nederlandse vaders komen er nu nog maar karig vanaf als het gaat om vaderschapsverlof. Dat terwijl het juist erg belangrijk is om tijd vrij te maken voor je kind. Niet alleen voor de vader, maar ook voor het kind en de moeder. 

Lees hier waarom.

Dit schrijven andere media vandaag 

Olieconcern Shell, één van de grootste pleitbezorgers voor de afschaffing van de dividendbelasting, heeft jarenlang waarschijnlijk ten onrechte geen dividendbelasting afgedragen over een groot deel van zijn aandelen, schrijft Trouw. Shell liet dividend uitkeren door een Britse dochtermaatschappij en via een trust op belastingparadijs Jersey. Via deze constructie ontwijkt Shell sinds 2005 de dividendbelasting voor zijn aandeelhouders, met toestemming van de Nederlandse belastingdienst. Maar volgens hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit van Amsterdam is het zeer waarschijnlijk dat de Belastingdienst hier nooit mee had mogen instemmen.

Chileense inbrekers hebben dit jaar al in tenminste vier Nederlandse provincies een spoor van inbraken achtergelaten, schrijft het AD. Het gaat om dieven van de bende Lanzas Chilenos, die in West-Europa op rooftocht zijn. De dieven vliegen 12.000 kilometer naar Nederland om te gaan stelen hier. De zeer professionele bende pleegde tot wel drie inbraken per nacht in Noord-Holland, Overijssel, Gelderland en Brabant. Dat concludeert het AD na eigen onderzoek. 
 

Dit gebeurde op deze dag in 1978

De film Grease komt uit. Grease, met in de hoofdrollen Olivia Newton-John en John Travolta, is een verfilming van een gelijknamige musical. Een jongen en een meisje, Danny en Sandy, krijgen een vakantieromance maar als ze terugkomen op school groeien de brave Sandy en de stoere Danny toch uit elkaar. De film zou een grote hit worden.  

Het weer

Het is eerst bewolkt maar later vandaag breekt de zon door. Op de meeste plaatsen blijft het droog en het wordt ongeveer 21 graden. Zondag heeft hetzelfde weerbeeld. Begin bewolkt, daarna wat zon en heel misschien een druppel regen. Het wordt wel een graadje kouder dan vandaag. 

En dan nog dit

Speciale robots hebben in China het mondeling eindexamen Engels afgenomen. Een spraakcomputer beoordeelde het niveau van de eindexamenkandidaten. Het gaokao, zoals het examen heet, geeft toegang tot de Chinese universiteiten. De robots zijn voor China een oplossing voor het gebrek aan goed Engels sprekende docenten. Uiteindelijk moet kunstmatige intelligentie van basisschool tot eindexamen een grote rol gaan spelen in het Chinese klaslokaal. 

Deze nieuwsbrief is geschreven door Eimert Pruis


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.