overloon nieuws

Home » regionieuws » nieuws op maandag 30 juli

nieuws op maandag 30 juli

Gepubliceerd op 30 juli 2018 om 08:49

Drukste dag op Schiphol Hoewel het de afgelopen dagen al druk was op Schiphol, geldt vandaag echt als de drukste dag voor de luchthaven. Naar verwachting maken 233.000 passagiers gebruik van de luchthaven. Reizigers moeten rekening houden met langere wachttijden. Wie binnen Europa vliegt, moet zeker twee uur van tevoren aanwezig zijn.

Voor vluchten buiten Europa wordt geadviseerd drie uur voor vertrek op de luchthaven te zijn.

Turkije, Iran en Rusland praten over Syrië 

Het alternatieve overleg tussen de drie landen, dat losstaat van de VN, gaat verder. De drie landen, die allen actief zijn in het door de burgeroorlog verscheurde Syrië, zullen naar verwachting spreken over de uitnodiging van de Syrische president om te spreken met andere strijdende partijen. Syrië wil onderhandelen over vrede, maar zegt tegelijkertijd geweld niet te schuwen om alle gebieden die tot het land behoren weer in handen te krijgen. 

Achtergrond: Hoe Assad in Syrië voor de 'totale militaire overwinning' gaat

Italiaanse premier Conte op bezoek bij Trump

Tijdens het eerste bezoek van de Italiaanse premier Giuseppe Conte aan de Amerikaanse president Donald Trump, zal er vooral gesproken worden over militaire en economische samenwerking tussen beide landen. Volgens een eerdere persverklaring willen Italië en de Verenigde Staten "werken aan een intensievere samenwerking bij de aanpak van mondiale conflicten". Beide leiders liggen juist onder vuur vanwege hun migratiebeleid. 

Zo weigerde Italië deze maand een vrachtschip met vluchtelingen aan boord de wateren te betreden.

Zimbabwanen naar de stembus

Zimbabwanen gaan vandaag naar de stembus voor de eerste parlements- en presidentsverkiezing sinds het vertrek van president Robert Mugabe. Kiezers kunnen een stem uitbrengen op 23 presidentskandidaten, maar alleen zittend president Emmerson Mnangagwa (75) en de veertigjarige oppositiekandidaat Nelson Chamisa worden gezien als serieuze kanshebbers. De inmiddels 94-jarige Mugabe was bijna veertig jaar aan de macht in het Afrikaanse land.

Hij stapte vorig jaar op nadat het leger feitelijk een staatsgreep had gepleegd.
 
Dit gebeurde er vannacht 

Nederlandse fietstoerist om het leven gekomen in Tadzjikistan

Een 56-jarige Nederlandse man is in Tadzjikistan om het leven gekomen. De man maakte deel uit van een groep fietstoeristen die zijn aangereden door een auto. Een 58-jarige Nederlandse vrouw raakte bij het ongeluk gewond. De autoriteiten van het Aziatische land gaan uit van een verkeersongeluk, maar er wordt ook onderzocht of er sprake was van een opzettelijke aanval. 

Ook twee Amerikanen kwamen om het leven.

Netflix wil nieuw seizoen Master of None met van wangedrag beschuldigde Ansari

Netflix staat ervoor open een nieuw seizoen van serie Master of None te maken met hoofdrolspeler Aziz Ansari. De acteur raakte eerder dit jaar in opspraak toen een vrouw hem na een date beschuldigde van seksueel wangedrag.Tijdens de najaarspresentatie van de streamingservice in Los Angeles liet Cindy Holland, topvrouw van de contenttak van Netflix, weten: "We hebben daar zeker over nagedacht. We maken graag nog een seizoen van Master of None, als Ansari daar klaar voor is."

Een fotografe voelde zich naar eigen zeggen gedwongen tot seksuele handelingen door het gedrag van Ansari.

Honderden wandelaars gestrand op vulkaan Lombok na aardbeving

Enkele honderden wandelaars zitten een etmaal na de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok nog vast op de vulkaan Rinjani. Ze raakten daar ingesloten nadat de krachtige beving met een kracht van 6.4 zondagochtend vroeg enkele looproutes onbegaanbaar heeft gemaakt. Volgens de autoriteiten wordt er met man en macht gewerkt om iedereen zo snel mogelijk van de berg te krijgen. Naar schatting waren 850 zogenoemde hikers op de vulkaan toen de beving plaatsvond. 

Het is niet bekend of er Nederlanders zijn gestrand.

Dit schrijven andere media vandaag 

Nederland moet grotere reserves aan zoetwater aanleggen om te voorkomen dat ons land in tijden van extreme droogte zonder drinkwater komt te zitten. Dat waarschuwen deskundigen in het AD. Zij stellen dat er meer watervoorraden moeten worden aangelegd om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst altijd water uit de kraan komt. Nieuwe onderzoeken tonen dat Nederland vaker te maken zal krijgen met langdurige droogtes. Uiterwaarden en het IJsselmeer kunnen dienen als stuwmeren. "Genoeg drinkwater is nu nog geen probleem, maar dat kan veranderen als de Rijn en Maas minder water aanvoeren. Dat zal in de toekomst vaker gebeuren", stelt Koen Zuurbier van KWR, het onderzoeksinstituut van de drinkwaterbedrijven. 

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil snel extra agenten en handhavers in het uitgaanscentrum van de hoofdstad hebben. Ze gaat proberen minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) te overtuigen om over de brug te komen met meer agenten, schrijft De Telegraaf. Halsema bracht dit weekend in de nacht een bezoek aan De Wallen op uitgaanspleinen en zag wat er speelt in de binnenstad. Volgens Halsema is het niet zo dat er 'complete wetteloosheid' heerst in het gebied, zoals de ombudsman van Amsterdam zaterdag beweerde. "Maar het is waar dat er veel te weinig handhavers en agenten zijn."

Dit gebeurde op deze dag in 1898

De Amerikaanse arts John Harvey Kellogg ontdekt bij toeval de cornflake. Als een zevendedagsadventist eet Kellogg alleen vegetarisch. Om het eten diverser te maken experimenteert Kellogg door allerlei graansoorten op verschillende manieren te bereiden. Zo heeft Kellogg wat tarwe gekookt en als hij terugkomt van werk is de tarwe tot zijn verrassing ingekookt en hard. Hij probeert samen met zijn broer de tarwe door een deegroller te drukken om er deeg van te maken, maar er komen vlokken uit. De patiënten in de kliniek waar de broers werken vinden die vlokken erg lekker en de maïsvlok (cornflake) wordt gekozen als favoriet. De cornflake zou later een ongekend succes worden.

 

 

Het nieuwe seizoen van de hitserie Stranger Things komt pas in de zomer van 2019 op Netflix. Fans van de serie vreesden al dat het nog een jaar zou duren voordat het derde seizoen van de jaren 80-show te zien is. Netflix legt uit waarom het nu langer duurt voordat het nieuwe seizoen wordt uitgezonden: "Deze show is handgemaakt. De Duffer-broers werken heel hard. Ze begrijpen dat er heel wat op het spel staat en willen met iets komen dat groter en beter is dan vorig jaar. Ze willen de tijd nemen om het echt goed te doen."

Het derde seizoen begint licht en vrolijk, maar neemt al snel een duistere wending. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.