overloon nieuws

Home » regionieuws » Jongvolwassen-CDA’ers uit het land van Cuijk willen inzetten op mobiliteit en bereikbaarheid

Jongvolwassen-CDA’ers uit het land van Cuijk willen inzetten op mobiliteit en bereikbaarheid

Gepubliceerd op 18 februari 2019 om 10:38

De jongvolwassen Christen Democraten uit het land van Cuijk zijn recent bij elkaar geweest om te spreken over verschillende thema’s die aan de orde zijn voor de jongeren in het land van Cuijk.Samen zijn ze tot de conclusie gekomen dat mobiliteit en bereikbaarheid een belangrijke thema. De CDA-jongvolwassenen pleiten ervoor dat de provincie actief aan de slag te gaan met dit thema en ervoor zorgt dat de regio nog beter bereikbaar wordt.

De afgelopen jaren hebben de jongvolwassen-CDA’ers, uit de 5 gemeentes in het Land van Cuijk, hun handen in een geslagen om zich samen hard te maken voor de belangen van jongeren en jongvolwassenen in de regio. Onlangs is de groep weer in Grave bij elkaar gekomen om vooruit te kijken naar onder andere de provinciale en waterschapsverkiezingen. Tijdens deze verkiezingen zullen er weer verschillende thema’s de revue passeren. De jongvolwassen CDA’ers zijn van mening dat het thema mobiliteit en bereikbaarheid een belangrijke thema is voor de gemeentes in het Land van Cuijk en willen de provincie daarom verzoeken mee te denken over het versterken van de mobiliteit en bereikbaarheid van de, in Oost-Brabant gelegen, gemeentes. Waar gesproken wordt van vergrijzing en deze wordt aangevochten door in te zetten op actieve woningbouwplannen is ook de bereikbaarheid en mobiliteit iets waar actief op ingezet moet worden. Daar ligt volgens de CDA’ers een kans voor de provincie. Elke gemeente op zich kan weinig doen aan de bereikbaarheid, maar samen met de provincie nemen die mogelijkheden ontzettend toe.

Een van de suggesties die de avond naar voren bracht is de noodzaak van een busverbinding tussen Grave en treinstation Wijchen. Veel volwassenen en ouderen, maar zeker ook jongeren wensen graag gebruik te maken van deze verbinding om zo sneller bij de trein te komen waarmee onder andere de groten steden Nijmegen, Den Bosch, Tilburg, Eindhoven en Breda beter te bereiken zijn. Waar veel studerende jongeren nu nog wel gratis ov hebben, heeft de transitie van de studiefinanciering naar een studielening veel jongeren doen besluiten om langer thuis te blijven wonen en het ov vaker te gebruiken. Een busverbinding van Grave naar het treinstation Wijchen zou daar erg bij helpen en op die manier worden jongeren die thuis willen blijven wonen tegemoetgekomen.

Daarnaast wordt de regio gekenmerkt door de uitstekende positie. Zo liggen de 5 gemeentes tussen enkele grote steden zoals Oss, Uden, Arnhem, Helmond, Venray en Nijmegen in en liggen er veel kansen om de bereikbaarheid van die steden en het land van Cuijk te vergroten. Gedacht kan worden aan het verbeteren van de infrastructuur, meer focus op de aanleg van fietssnelwegen en het toewerken naar een nachttrein tussen Boxmeer, Cuijk en Nijmegen.

Een ander punt waaraan gedacht kan worden is het vrachtwagenluw maken van de N321 en al het vrachtverkeer te laten verlopen via de rondweg Haps. De N321 is niet een geschikte weg voor vrachtwagens en de opstopping die vaak ontstaat bij het kruispunt met de N324 zorgt voor onveilige situaties en sluipverkeer. De stoplichten die er nu gaan komen helpen zeker wel bij de veiligheid, maar desondanks is de weg niet ingericht voor vrachtverkeer en is de recent gerealiseerde rondweg Haps een geschikt alternatief, aldus de jongvolwassenen.

 


«   »