overloon nieuws

Home » regionieuws » grenscafe in Het Venrays Museum

grenscafe in Het Venrays Museum

Gepubliceerd op 12 juni 2019 om 11:47

Tijdens dit laatste grenscafe voordat ons festival gaat beginnen hebben we de primeur om een preview te krijgen op de Zalige Zonde!
Dit jaar heeft KIK 5.0 de eer om een expositie in het Venrays Museum te houden met als thema Zalige Zonde. Wij nodigen jullie dan ook allen uit om op 20 juni bij de opening van de expositie aanwezig te zijn. Het bestuur van Schijt aan de Grens zal de officiële opening verrichten.
Aansluitend kun je de kunst bewonderen en kennis maken met de kunstenaars.

Zoals gewoonlijk kun je net als in een standaard grenscafe inspiratie opdoen bij andere deelnemers, netwerken en ideeën uitwisselen. Voor vragen aan de organisatie of programmacommissie kun je uiteraard op deze avond bij ons terecht. 

Ook zijn we nog op zoek naar vrijwilligers. Wil je ons graag ondersteunen tijdens ons evenement en wil je hier meer informatie over?
Je bent welkom op 20 juni vanaf 19.30 uur!

U vindt het Venrays Museum aan het mgr. Goumansplein 1, tegenover de Grote Kerk in het hart van Venray.

Ook zijn we nog op zoek naar allerlei materialen!

We hebben namelijk een berg kerstballen nodig. Ja, we weten dat het juni is en dat velen het vakantiegeld aan het tellen zijn of aan broeden op de vraag hoe de tijd tot 24 augustus (de eerste dag van Schijt dit jaar) door te komen. En dan stellen wij de vraag of je even op die bedompte, stoffige zolder op zoek gaat naar de kerstballen waarvan je toch al hoopte dat ze stuk gevallen waren. Mooi!

En als je toch op zolder, in de kelder of in de schuur op zoek bent, kijk dan ook naar:
- kleine en grote zakspiegels
- diamantkralen, helder, blauw of groen transparant
- poëzieplaatjes met bloemen
- bloemblaadjes van rozen of andere bloemen, gedroogd en/of vers
- Lourdes Maria‘s
- rozenkransen

Als jij er afstand van wilt doen, lever de spullen dan op 20 juni tijdens ons grenscafe. Of stuur ons een berichtje. Dan komen we graag langs om het te komen ophalen.


KIK 5.0 geeft preview op Schijt aan de Grens in het Venrays Museum
 
ZALIGE ZONDEN
Wie kent ze niet, die stiekeme geneugten? Waar je je zo graag aan overgeeft, al weet je dat er regels en wetten zijn, kerkboeken en kanselpreken, normen en waarden en buren en familieleden die zich ertegen verzetten.
Zalige Zonden is het thema van het festival Schijt aan de Grens.
Grenzen overschrijden, dat wil Schijt aan de Grens. En dan gaat het niet alleen om dat stippellijntje in de Bosatlas tussen Limburg en Brabant, Venray en Boxmeer. Maar ook de grenzen tussen verschillende culturen, verenigingen, dorpen, muziekanten….
De leden van het collectief KIK 5.0 houden een preview op het festival dat in augustus plaatsvindt, in het Venrays Museum. De groep kunstenaars die hun verscheidenheid laten zien in hún interpretatie van Zalige Zonden.
 
Het thema Zalige Zonde wordt in beeldend werk vormgegeven. Werk dat tot nadenken stemt…..wat voor de een ‘n zalige zonde is, kan een nachtmerrie voor de ander zijn. Bekijk zelf wat onze alledaagse consumptiemaatschappij teweeg bracht en nog steeds brengt.
Het collectief KIK bestaat uit: Henriette Schaeffers, Carina Smits, Harry van der Borg, Jet van Enckevort, Liesbeth Loeffen, Gemma Vissers, Tamara en Saskia Martens en Carla Clevers. Vorig jaar hebben deze kunstenaars ook een drukbezochte expositie gehad in het Venrays Museum met bijzonder boeiende werken. De verwachtingen voor deze expositie zijn dan ook hoog.
Vanaf zaterdag 14 juni is de expositie voor het publiek geopend.
Extra aandacht voor deze tentoonstelling is er tijdens het grenscafé van Schijt aan de Grens in de Borggraaf/ Venrays Museum op 20 juni vanaf 19.30 uur tot 21.00 uur.
De tentoonstelling bereikt zijn hoogtepunt tijdens het festivalweekend van Schijt aan de Grens op 24 en 25 augustus.
Er zullen dan verruimde openingstijden zijn. Dit is tevens het laatste weekend om de tentoonstelling te bezoeken.
Tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus is KIK 5.0 entreevrij te bezoeken van maandag t/m zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

U vindt het Venrays Museum aan het mgr. Goumansplein 1, tegenover de Grote Kerk in het hart van Venray.
 

DE ULTIEME ZALIGE ZONDE!

Blazers, trommelaars, dansmariekes en dirigenten: Doe mee en vorm de langste fanfare

Is dat niet de ultieme zalige zonde: iets doen wat je stiekem altijd al wilde, maar toch zo anoniem dat niemand het hoeft te zien als jij dat niet wenst? Wat die ultieme zalige zonde is? Meespelen en meelopen in De Langste Fanfare die Venray ooit heeft gezien en nooit meer zal zien.

Wat is het?
Dat is nog eens fijn, het is precies wat titel belooft: De Langste Fanfare. Een stoet van bij voorkeur honderden muzikanten en aanverwante figuren, die samen door de stad trekken en muziek maken. Dus speel je saxofoon, trompet of trombone, sla je thuis regelmatig op de trom of ben je op je werk ook al goed in dirigeren? Meld je aan voor een plekje in dit unieke en eenmalige muziekgezelschap. En zelfs als je van nature een meeloper bent, is dit je kans.

Hoe werkt het?
De Langste Fanfare is een idee van de Vlaamse theatergroep Die Verdammte Spielerei. Hun missie is het om mensen samen te brengen en te verbinden door instrumentale muziek. Klinkt simpel en dat is het ook. Iedereen kan deelnemen, of je nu graag trommelt, blaast of liever triangelt… maar ook als je geen instrument speelt hebben we je nodig als majorette, vaandeldrager of gewoon om mee te marcheren. Maar pas op hè, de Langste Fanfare is geen carnavalsstoet of een wandelende playbackshow. Er wordt echt, live muziek gemaakt. Dat gaat als volgt: als je je aanmeldt krijg je voor jouw instrument een eenvoudig stukje muziek. Dat kun je downloaden of via Youtube bekijken. Thuis een paar keer oefenen en voilà, je bent klaar voor de fanfare. Dus als je bij het aanmelden aangeeft dat je een puike partij haarkam speelt, dan krijg je een op je kam toegesneden partituur.


«   »