Oefening Purple Windmill boven De Peel

Gepubliceerd op 2 november 2020 om 20:59

Van 2 tot en met 6 november vindt boven De Peel de oefening Purple Windmill plaats.Tijdens deze oefening leveren Apache-gevechtshelikopters Close Air Support aan Joint Terminal Attack Controllers. Deze landmachtmilitairen geven vanaf de grond per radio en computer aanwijzingen zodat vanuit de lucht het juiste doel wordt uitgeschakeld. 

Naast Apaches doen ook jachtvliegtuigen uit Nederland, België en Duitsland mee aan Purple Windmill. De vliegbewegingen vinden plaats op maandag tot en met donderdag tussen 12.00 uur en 23.00 uur. Op vrijdag tussen 9.00 uur en 15.00 uur. 

Wij informeren u graag over de militaire oefening Purple Windmill die volgende week op en rond de omgeving van de Peel plaatsvindt. Van 2 t/m 6 november wordt de grond-lucht samenwerking en het leveren van luchtsteun voor grondtroepen van de landmacht en mariniers getraind; de zogenaamde Close Air Support (CAS) procedures. De oefening vindt ook in de avond plaats. Aan de oefeningen nemen landmacht militairen en mariniers deel uit Nederland, België, Denemarken en Frankrijk.

 

Coronamaatregelen

De oefening Purple Windmill vindt doorgaans plaats in Noord-Nederland. Op het militaire oefenterrein Marnewaard oefenen eenheden vier keer per jaar de CAS- procedures. Maar vanwege coronamaatregelen is Marnewaard nu slechts beperkt beschikbaar en daarom wijkt Defensie uit naar De Peel. Op De Peel vinden deze oefeningen ook plaats. Een soortgelijke oefening staat gepland in week 49 en 50.

 

Vliegtuigen

Voor het trainen van de grondeenheden staan Nederlandse Apaches helikopters, Nederlandse- en Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen en Duitse Tornado en Eurofighter Typhoon gevechtsvliegtuigen gepland. De vliegbewegingen vinden maandag t/m donderdag plaats tussen 12.00 uur en 23.00 uur. Op vrijdag tussen 09.00 uur en 15.00 uur. Het aantal vliegbewegingen laag boven de grond beperkt zich tot wat er minimaal noodzakelijk is voor de oefening.

 

Noodzaak

CAS is een vorm van directe luchtondersteuning aan grondtroepen, waarbij militaire gevechtsvliegtuigen vuursteun leveren op korte afstand voor de eigen troepen die in benarde situaties zitten. CAS vergt een grote mate van coördinatie tussen lucht- en grondeenheden en daarom is goede training noodzakelijk. In bedreigende situaties zoals we tijdens missies in het buitenland hebben meegemaakt, gaat dit levens redden.

 

Veiligheid

Essentiële militaire trainingen blijven ondanks het coronavirus plaatsvinden.Defensie moet er immers er staan als Nederland dat nodig heeft. Nu en in de toekomst. Zo zorgen we dat onze mensen getraind blijven en indien noodzakelijk altijd ingezet kunnen worden. Defensie vraagt mensen afstand te houden en oefenende eenheden niet op te zoeken.

 

Informatie en meldingen vliegbewegingen

Defensie bereidt militaire trainingen zorgvuldig voor. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat trainingen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Wanneer er overlast of hinder wordt ervaren, kan men dit melden via het online klachtenformulier op luchtmacht.nl/vliegbewegingen. Op deze website is ook meer
informatie over vliegbewegingen en trainingen te vinden.https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen