overloon nieuws

Home » regionieuws » Minder reisbewegingen in Boxmeer door Corona

Minder reisbewegingen in Boxmeer door Corona

Gepubliceerd op 9 november 2020 om 20:28

Sinds de corona crisis brengen Nederlanders fors minder tijd door in winkels, supermarkten, het openbaar vervoer en op kantoor, en zijn we steeds meer thuis. Dat blijkt uit het mobiliteitsrapport van Google dat op basis van locatiegegevens op smartphones het reisverkeer in Nederland anoniem in kaart brengt.

Deze trend is ook duidelijk zichtbaar tijdens de tweede corona-golf in Noord-Brabant en Boxmeer, zo blijkt uit onderzoek van www.glasvezelinternetaanbieding.nl die deze data heeft gevisualiseerd. Vooral rondom het OV, werk en detailhandel en recreatie zien we fors minder reisbewegingen vergeleken met de eerste vijf weken van dit jaar. In de grafiek hieronder zien we de veranderingen in het aantal reisbewegingen rondom retail, supermarkten, OV, werk en wonen in Noord-Brabant.

Bron: Mobiliteitsrapporten voor COVID-19 (Google)

Detailhandel en recreatie
Het landelijke bezoek aan restaurants, cafés, winkelcentrums, themaparken, museums, bibliotheken en bioscopen daalde in oktober met 24% ten opzichte het begin van het jaar. Op 18 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-39%). In Noord-Brabant nam het bezoek aan de detailhandel en recreatie in oktober gemiddeld af met 22,0%. De grootste daling was zichtbaar op 18 oktober (-42,0%).

Supermarkten en apotheek
Ook het bezoek aan supermarkten, drogisterijen en apotheken ligt nog ver onder het niveau van pre-corona. In oktober daalde het landelijke aantal bezoeken gemiddeld met 6%. Op 8 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-12%). In Noord-Brabant daalde het aantal reisbewegingen richting supermarkten en apotheken met gemiddeld 5,0%. De grootste daling noteren we op 8 oktober (-9,0%).

OV-stations
We reizen ook nog steeds een stuk minder met het openbaar vervoer. Het landelijke aantal bezoeken aan metro-, bus- en treinstations daalde in oktober gemiddeld met 44%. Op 20 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-50%). Het OV-verkeer In de provincie Noord-Brabant daalde in oktober gemiddeld met 46,0%. Op 20 oktober was hier de grootste krimp zichtbaar (-56,0%).

Werk
Nu we steeds meer thuiswerken is het aantal bezoeken aan kantoren en werklocaties fors teruggelopen. Het aantal reisbewegingen richting werk daalde in oktober gemiddeld met 23% ten opzichte van pré-corona. De sterkste daling zien we terug op 19 oktober (-40%). Ook in Noord-Brabant nam het werkverkeer af, gemiddeld met 21,0%. 19 oktober was de dag dat dit het sterkst zichtbaar was (-42,0%).

Wonen
Tijdens de tweede corona-golf brengen we met zijn allen meer tijd thuis door. Uit de mobiliteitsgegevens blijkt dat dit in Nederland in oktober is gestegen met 9%. In Noord-Brabant nam dit in oktober gemiddeld toe met 9,0%.

Veranderingen in reisbewegingen in Boxmeer

Ook in de gemeente Boxmeer zien we grote veranderingen in de mobiliteit. In de grafiek hieronder zien we dat verschillende reisbewegingen zijn teruggenomen ten opzichte van de eerste weken van het jaar toen er nog geen corona was. Daar staat tegenover dat inwoners van Boxmeer meer tijd thuis doorbrengen. Een toenemende interesse in glasvezel in Boxmeer is hiervan een gevolg.

Bron: Mobiliteitsrapporten voor COVID-19 (Google)

Over de gegevens
Google verzamelt anonieme locatiegegevens via bijvoorbeeld Google Maps en Android. Het gaat expliciet om geanonimiseerde data van gebruikers die de optie om locatie te delen hebben aanstaan. Normaal gebruikt Google deze gegevens om bijvoorbeeld aan te geven hoe druk het in een winkel of restaurant is. Nu stelt Google deze gegevens ook beschikbaar om te achterhalen of het aantal reisbewegingen richting winkels, horeca, OV, werk en wonen is toe- of afgenomen.

Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het graag! Met vriendelijke groet,Glasvezelinternetaanbieding.nl


«   »