overloon nieuws

Home » regionieuws » De avondklok is vanaf vandaag van 22.00 tot 04.30 uur van kracht

De avondklok is vanaf vandaag van 22.00 tot 04.30 uur van kracht

Gepubliceerd op 31 maart 2021 om 20:04

In Nederland geldt een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnenblijft.

Waarom geldt de avondklok van 22.00 uur – 04.30 uur?

Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

Er zijn grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus , die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Naar andere varianten wordt nog onderzoek gedaan. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus ontdekt waar zorgen over bestaan. Het is noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen. Zodat de ziekenhuizen ruimte houden voor coronapatiënten en andere zorg zoveel mogelijk door kan gaan. Als we nu niets extra’s doen, dan kunnen we daar later spijt van krijgen.

Veel mensen worden besmet met corona bij het samenkomen van familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen.

Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is 95 euro.

Wie mogen op straat zijn?

U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit mag alleen met de volgende redenen:

 • Bij een noodsituatie.
 • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
 • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
 • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
 • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
 • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
 • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
 • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het mbo, hbo of wo en u kunt dit aantonen.
 • Als u onderweg bent in verband met een praktijkles voor uw opleiding op het voortgezet onderwijs (vo), voortgezet speciaal onderwijs (VSO), mbo, hbo of wo en u kunt dit aantonen.
 • Als u onderweg bent in verband met lessen in het eindexamenjaar van het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) en u kunt dit aantonen.
 • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.
 • Als u vanwege ernstige psychische nood een kleine wandeling in de buitenlucht moet maken. U leest hier meer over op de pagina Avondklok in de praktijk.

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen. Bij een noodsituatie, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

Politieambtenaren, opsporingsambtenaren, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

Moet ik mijn avondklok formulieren vervangen nu het tijdstip van 21.00 naar 22.00u gaat?

Op mijn werkgeversverklaring en Eigen verklaring staat dat de avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur van kracht is. Gelden deze formulieren nog, nu er een nieuwe werkgeversverklaring en Eigen Verklaring is op basis van de avondklok tussen 22.00 en 04.30 uur?

Ja, u kunt deze werkgeversverklaring en Eigen verklaring blijven gebruiken, ook na 31 maart. Voorwaarde is uiteraard dat de formulieren juist zijn ingevuld en overeenkomen met het tijdstip dat u buiten moet zijn.

Wat valt er onder 'buiten'?

De regel is dat u tijdens de avondklok niet in de openlucht mag zijn. Dat betekent dat u niet buiten mag zijn, ook niet in de auto of in de trein. U mag wel in uw eigen tuin zijn of op uw balkon. U mag dus niet:

 • buitenshuis zijn;
 • in uw eigen auto zitten;
 • in het OV zitten;
 • in de taxi zitten;
 • in bedrijfsmatig personenvervoer zitten.

Dit mag alleen als u een geldige reden heeft om buiten te zijn.

Waarom mag ik niet meer in mijn eentje naar buiten tijdens de avondklok, terwijl dit niet tot extra besmettingen leidt?

Deze maatregel geldt voor iedereen. Het is voor handhavers niet te controleren of u alleen een blokje om gaat of op weg bent naar vrienden of familie.

253 089 Eigen Verklaring Avondklok 22 01 B FINAL
PDF – 87,5 KB 74 downloads
253 089 Werkgeversverklaring Avondklok 22 01 B FINAL
PDF – 71,0 KB 60 downloads

«   »