overloon nieuws

Geboortegolf aan lammetjes bij Schutkooi

Gepubliceerd op 3 april 2021 om 16:35

Wat past er beter bij pasen dan lammetjes? In tien dagen tijd hebben we een elftal gekregen! Rond 17 maart kregen alle aanstaande moeders een plaatsje in de kraamkamer: onze nieuwe lammertent, opgezet met hulp van familie en ingericht met hulp van Dagbesteding de Schutkooi. Toen maar wachten…

Geboortegolfje

Op zondag 21 maart was er plotseling een kleine geboortegolf van drie tweelingen, de dag dat de lente begon! Mollie, Jannigje en Jasmijn werden voor het eerst moeder. Bijzonder dat ze meteen een tweeling droegen, én dat bijna alle geboortes vanzelf gingen.
Toen Frank
s morgens de lammertent openritste, vond hij twee lammetjes in het stro bij Jasmijn. s Middags lammerde Jannigje op eigen kracht. s Avonds moest Frank Mollie een handje helpen, want haar eerste, een fors rammetje, zat klem. Toen dat eenmaal geboren

 

was, kwam het ooitje er vanzelf achteraan nog helemaal in het vlies. Dit hebben we kunnen filmen. Op een gegeven moment zie je Frank met zn grote klompen voor de camera stappen. Hij zag dat het lammetje in het met vocht gevulde vlies begon te ademen. Met een snelle actie trok hij het vlies los, geholpen door Mollie zelf.

 

We hebben de vier gemaakte, korte, filmpjes voor jullie op een rijtje gezet (klik op de link):

 

lammetje geboren in vlies - YouTube

Het lammetje komt keurig met het snuitje op haar voorpootjes naar buiten. Je ziet op het filmpje de pootjes boven en het kopje (ondersteboven voor de kijker) onder.
Dit filmpje eerst even zelf kijken voordat je het met je kinderen deelt.

 

moeder trekt vlies om lammetje stuk - YouTube

Hier trekt Mollie het vlies verder los... en eet het op. Dat is wat schapen doen na de geboorte: ze eten de vliezen en de placenta op. Frank veegt met zijn duim nog wat slijm uit het bekje van het pasgeboren lam zodat het gemakkelijker kan ademen.

 

moeder likt lammetjes2 - YouTube

Mollie likt haar lammetjes schoon. Ondertussen lukt het t rammetje om voor de eerste keer te gaan staan!

 

moeder likt lammetjes4 - YouTube

Het oudste lammetje is omgevallen na de eerste poging om te gaan staan en probeert het opnieuw. Zijn zusje begint ook te ontdekken waar die lange poten voor zijn. Moeder Mollie likt intussen ijverig door. Een goede moeder!

PostvandeWereldboomapril2021_page_2_1.jpg

 

Het eerste wat lammetjes doen als ze eenmaal staan, is op zoek gaan naar de uier. Frank trekt de spenen altijd even los: hij controleert of er melk uitkomt. Verder smeert hij jodium op de navel van elk pasgeboren lam, om te voorkomen dat er infecties kruipen in het open wondje.

Op de foto hiernaast genieten moeder en kinderen van elkaar. Ze zullen een aantal dagen samen in het lammerhokje blijven om elkaars geur en geluid goed te leren kennen. En het geeft ons de gelegenheid om te blijven checken of de lammetjes genoeg te drinken krijgen en zich gezond ontwikkelen. Bovendien houden we de kraamvrouw in de gaten.

 

Verrassing!

In de loop van die week lammerden ook de wat oudere en meer ervaren moeders: Aïsha, nummer 26 (het arme dier heeft nog geen naam) en als laatste Rosalie. Zij sloot de rij op 31 maart met een verrassing! Al die dagen was ze dikker en dikker geworden en we begonnen ons af te vragen of het een drieling zou worden. Maar de verrassing was nog groter...

Toen Frank s morgens vroeg de tent binnenkwam, stond er één lam bij Rosalie, een fors rammetje,schoon, droog en op de pootjes en... pikzwart! We stonden perplex. Maar toen begon het ons te dagen: een langdurige wens was uitgekomen, een zwart kleinkind van ons zwarte schaap Miep! We wilden dat al zo lang zo graag, en het was al die jaren nooit gelukt, dat we er nu niet meteen aan dachten. Opeens realiseerden we ons dat Rosalie een dochter is van Miep. Dolgelukkig zijn we met dit zwarte beestje, een prachtig dier.

De bevalling moet erg zwaar zijn geweest want moeder en zoon waren die dag lusteloos en futloos. Het kleintje dronk zo slecht dat Frank er een flesje biest bij haalde. Daarmee voedde hij het wat bij totdat zowel Rosalie als haar rammetje wat bijgekomen waren, twee dagen later .

PostvandeWereldboomapril2021_page_3_1-1.jpg

Een zwart lammetje van een wit schaap! ... uit diep weggestopte genen.

PostvandeWereldboomapril2021_page_4_1.jpg

Jasmijns lammetjes, een paar uur oud. Een ooitje en een rammetje.

PostvandeWereldboomapril2021_page_4_2.jpg

De trotse Jannigje met haar pasgeboren lammetjes, een ooitje en een rammetje.

PostvandeWereldboomapril2021_page_5_1.jpg

Aïsha met haar tweeling, een ooitje en een rammetje. Ze staan net!

PostvandeWereldboomapril2021_page_6_1.jpg

Nummer 26 met haar twee jongens, minuten oud.

PostvandeWereldboomapril2021_page_6_2.jpg<< Tot besluit dit onderonsje met de herder in de kraamkamer...

2021 is voor ons een schitterend lammerjaar geweest: soepele bevallingen, geen ziekte, prachtige lammeren en trotse moeders!
En het beste nieuws: alle lammetjes zijn
voor het levenverkocht. Dat wil zeggen dat zowel ooitjes als rammetjes mogen uitgroeien tot volwassen schapen. Ze gaan deel uitmaken van een begrazingskudde die natuurgebieden in St.Oedenrode, Oisterwijk en Boxtel begraast. Enkele zullen we zelf houden voor de verjonging van de Wereldboomkudde. Maar voorlopig genieten we van al dat huppelende, blije grut!

Fijne paasdagen en hartelijke groet, Frank en Monique


«   »