overloon nieuws

Home » regionieuws » Een insectenhotel in je tuin

Een insectenhotel in je tuin

Gepubliceerd op 30 april 2021 om 17:13

Een insectenhotel kun je maken van afvalmaterialen: knakworstblikje en bamboe. Als je bamboe vindt in een tuin, zul je zien dat er dode stengels tussen zitten.

Knip die er uit waarvan het gat tussen 2 en 10 mm is  De bamboe knip of zaag je in stukjes op ongeveer de lengte van het blikje. Let op dat je zo knipt dat er achteraan in de bamboe een knoop zit. Dat is het dichte einde wat onderin het blikje komt en zo geen tocht veroorzaakt. Doe onderin het blikje een beetje natte maasklei van 1 cm dikte.

Zet de bamboestokjes er in tot ze strak tegen elkaar zitten. De laatste 2 kun je met een hamertje zachtjes in timmeren zodat alles strak zit. Hang je insectenhotel op een zonnige plaats, Oost/zuid  Nu kunnen insecten en wilde bijen, die niet steken, hun eitjes leggen. 

 

Dat gaat zo : Een bij vliegt eerst in een stokje met het kopje vooruit om het gangetje van het bamboestokje te controleren op kwaliteit : geen tocht en mooi glad van binnen zodat de vleugeltjes niet beschadigen. Daarna kruipt hij achterstevoren erin en legt achterin een eitje. Hij vliegt naar bloemen en verzamelt een balletje stuifmeel wat hij bij het eitje legt als voeding voor de larve die over een tijdje uit het eitje komt  De bij sluit het kamertje af met stuifmeel en legt weer een eitje met een balletje stuifmeel en sluit het kamertje weer af. Zo doet de bij dat net zolang totdat het bamboestokje vol eitjes ligt. En bij het laatste eitje maakt de bij 2 muurtjes om indringers te foppen, Anders eten die de larven op. Omdat het insectenhotel aan voorzijde in de zon hangt is het daar, waar de laatst gelegde eitjes liggen, het warmst en komen de laatste eitjes het eerst uit. De laatste 2 gelegde eitjes vliegen het eerste uit en dat zijn darren (mannetjes)  Zij blijven rondvliegen bij het insectenhotel totdat de vrouwtjes uitvliegen die zij bevruchten. De darren gaan daarna dood en de vrouwtjes beginnen opnieuw een nestje te maken.

 

Veel succes en groetjes Jac

 

Foto’s  Jac website  Jac www.creajac.nl Facebook https://nl-nl.facebook.com/jac.decock 

 


«   »