CDA grote winnaar verkiezingen Land van Cuijk

Gepubliceerd op 25 november 2021 om 19:57

BOXMEER - Het  CDA is de grote winnaar geworden van de herindelingsverkiezingen voor de fusiegemeente Land van Cuijk. Na het tellen van alle stemmen, kort na middernacht, kwam de partij uit op 13 van de 37 zetels.

Door Herman Wissink 25-11-21

CDA kwam uit op een dikke 30 procent van de stemmen. Team Lokaal komt uiteindelijk uit op totaal acht zetels en Liberaal LVC heeft vijf zetels in de nieuwe raad. Overigens is het nog geen officiële uitslag. Die wordt pas komende maandag bekend. Net als de kandidaten die met voorkeursstemmen in de raad komen. 

Lees ook

TERUGLEZEN | Verkiezingen Land van Cuijk: CDA grote winnaar met 13 zetels, gevolgd door Team Lokaal

Opvallend is het aantal stemmen dat de combinatie GroenLinks/PvdA binnenhaalde. Totaal gingen 3063 stemmen naar de partij van lijsttrekker Mike van Diemen. Die partij komt daarmee uit op drie zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie, met de Vierlingsbeekse Peter Verstegen als lijsttrekker, deed het in zijn woonplaats goed. FvD krijgt met totaal 1295 stemmen één zetel in de gemeenteraad van Land van Cuijk.

‘Overweldigend’

De opkomst kwam uit op 49,94 procent.

,,Dit is echt overweldigend zei CDA-Lijsttrekker Bouke de Bruin gisteravond. ,,Ik had nooit gedacht dat het verschil met de andere partijen zo groot zou zijn.”

In totaal deden dertien partijen aan de verkiezingen mee. Die waren nodig, omdat de vijf gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis en Grave per 1 januari 2022 de nieuwe gemeente land van Cuijk gaan vormen. Lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/maasland/cda-grote-winnaar-verkiezingen-land-van-cuijk~a07e8a3f/

Nieuws en ontwikkelingen

Alle stemmen zijn geteld. De voorlopige zetelverdeling voor de nieuwe gemeenteraad van het Land van Cuijk ziet u op de afbeelding.

Maandag volgt de definitieve uitslag, met o.a. de uitslag per kandidaat. Op https://gemeentelandvancuijk.nl/nieuws