overloon nieuws

Bomen genoeg, dus houtstook kan deel van energiecrisis oplossen: ‘Maar dat is niet zonder risico

Gepubliceerd op 13 september 2022 om 20:56

De hoeveelheid hout in de Europese bossen was sinds de middeleeuwen niet zo groot. Een deel kan komende winter prima opgestookt worden.

10 tot 12 procent van het totale energieverbruik kan door hout afgedekt worden, omdat er jaarlijks meer bijgroeit dan wordt weggekapt.

Door Eric Reijnen Rutten 13-09-22,

Volgens Gert-Jan Nabuurs uit Overloon, hoogleraar Europese bossen aan de Wageningse universiteit, staat zelfs al vast dat er nu meer wordt gekapt dan normaal omdat mensen meer dan anders hun huizen gaan verwarmen op hout. ,,Hoewel ik daar nog geen harde cijfers over heb. Maar je ziet dat de samenleving snel mee veert op de ontwikkelingen. Nabuurs kreeg vorige week nog het Duurzame Lintje, een onderscheiding voor individuen die zich inzetten voor duurzaamheid. Houtstook is omstreden, omdat het voor een slechtere luchtkwaliteit kan zorgen. Maar als het op een goede manier gebeurt, is Nabuurs niet tegen deze vorm van bio-energie.Zo’n 7 à 8 procent van de energie in Europa kwam al uit hout, stelt de hoogleraar. Wat meer bomen kappen kan makkelijk, vindt hij. In heel Europa is een houtvoorraad van 26 miljard kuub, een eenmalige extra oogst van 100 miljoen kuub is dan geen probleem.

‘Bos gaat in vlammen op’

Milieuclubs hebben de vrees dat er te veel gekapt wordt en komen met boodschappen als ‘het Europese bos gaat in vlammen op’. Maar dat gaat te ver. Lees Meer op bron:https://www.destentor.nl/binnenland/bomen-genoeg-dus-houtstook-kan-deel-van-energiecrisis-oplossen-maar-dat-is-niet-zonder-risico~a70d44b2/


«   »