Zoon neemt plaats op gliderstoel van zijn vader: ‘Monument al die jongens die niet terugkwamen’

Gepubliceerd op 21 september 2022 om 19:08

OVERLOON - Victor Miller was piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij overleefde met zijn Horsa Glider vluchten naar Italië, Nederland en Duitsland.

Door Herman Wissink 20-09-22,

Zijn zoon Chris Miller was maandag vanuit Engeland naar het Oorlogsmuseum in Overloon gekomen om even plaats te kunnen nemen op het pilotenstoeltje van de Glider waar zijn vader met zijn copiloot Tom Hollingsworth in had gevlogen. En zo te ervaren hoe dat moet hebben gevoeld.

 

De Horsa Glider in Overloon is de enige vrijwel complete ter wereld. Victor Miller was een van de weinige Gliderpiloten die alle drie de grote luchtlandingsmissies uit de Tweede Wereldoorlog vloog en overleefde. Na de verloren Slag om Arnhem bleef copiloot Tom Hollingsworth achter met een posttraumatische stressstoornis en werd niet lang daarna gedood in een krijgsgevangenkamp.

Verloofde

De glider is ‘Doreen’ gedoopt naar de verloofde en latere vrouw van Miller, ook zoals het 80 jaar geleden was. ,,Een monument voor mijn vader en Tom, en al die jongens die niet terugkwamen; zei de geëmotioneerde Chris Miller. Lees meer en en foto op bron:https://www.gelderlander.nl/maasland/zoon-neemt-plaats-op-gliderstoel-van-zijn-vader-monument-al-die-jongens-die-niet-terugkwamen~ae21f08b/