Wandeling Boshuizerbergen en Op de Buus

Gepubliceerd op 8 oktober 2022 om 11:43

Seniorenwandeling in samenwerking met de KBO

Op deze donderdag organiseert K.B.O. Overloon samen met IVN De Maasvallei een wandeling in het natuurgebied De Boshuizerbergen en Op den Buus te Venray. De Boshuizerbergen zijn na de laatste ijstijd ontstaan als onderdeel van een groot heide en stuifzandgebied in Noord- Limburg en oostelijk Noord-Brabant. Het is ruim 190 ha groot en deels eigendom van Het Limburgs Landschap. Het bestaat voornamelijk uit naaldbossen, welke werden aangeplant om het stuiven van het zand tegen te gaan. De laatste tijd heeft men hierin grote en kleine kapvlaktes gemaakt om het bos te verjongen en inheemse soorten weer een kans te geven.

Het gebied heeft een fraaie kern van jeneverbessenstruweel. Door grove den en andere bomen rond de jeneverbessen te kapper probeert men verjonging van de jeneverbessen te bewerkstelligen. Weinig planten kunnen de grote temperatuurverschillen, de droogte en het stuivende zand overleven. Toch zijn er planten, zoals de jeneverbes, en dieren die dit milieu prefereren.

Ten noordoosten van de Boshuizerbergen ligt Op den Buus, een laaggelegen zone van broekbos, lage vennen en weilanden. Het ligt in een voormalige Maasbedding. De weilanden werden tot 1996 voor landbouwdoeleinden gebruikt. Door de verrijkte grond af te graven, is daar nu drassig grasland ontstaan waar weer bijzondere planten groeien zoals het moerashertshooi en het moerasviooltje.

Tijdens de wandeling zullen we een paar keer stil staan om wat meer over het gebied te vertellen. We verzamelen ons om 13.00.u. bij de Pit in Overloon. De wandeling begint om 13.30.u. Zorg voor stevige schoenen, want er zijn ongelijke paden bij. De wandeling is gratis en duurt ongeveer 2 uur. Info en aanmelden bij: Ben Verheijen, tel. 06-11115514 of Christine Hendriks, tel. 06-13180710.

 

Algemene informatie

 

donderdag 20 oktober 2022 - 13:00

 

Locatie: 

info op bron: https://www.ivn.nl/afdeling/de-maasvallei/activiteiten/wandeling-boshuizerbergen-en-op-de-buus