de Tweede Wereldoorlog komt tot leven op Eyewitness Event

Gepubliceerd op 15 oktober 2022 om 14:11

Op 15 & 16 oktober vindt het nieuwe Eyewitness Event plaats bij Oorlogsmuseum Overloon. De naam van het event is mede gekozen als eerbetoon aan het Eyewitness Museum in Beek dat vorig weekend voorgoed zijn deuren sloot. Oorlogsmuseum Overloon neemt een deel van de collectie over van het Beekse museum. 

Ook zijn er grote stukken aangekomen in Overloon. Bijzonder is dat een aantal van deze stukken onderdeel uit zullen maken van de displays tijdens het evenement.

Ook arriveerden o.a. een Pak 38, een M1 57-mm geschut, en een M24 Chaffee te zien in Overloon. Met een dieplader werden deze stukken vanuit het Limburgse Beek vervoerd naar het Brabantse museum. Voordat deze objecten een plek krijgen in het museum, zullen ze onderdeel uit gaan maken van het Eyewitness Event. De twee artilleriestukken zullen te vinden zijn in Amerikaanse en Duitse stellingen in het museumpark en de Chaffee tank zal alvast een mooie plek krijgen in het museum. De Pak 38 is een Duits anti-tank kanon en de M1 57-mm een Amerikaans anti-tank kanon, gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De M24 Chaffee is een lichte Amerikaanse tank die tijdens en na WO2 werd gebruikt.

Tijdens het Eyewitness Event op 15 & 16 oktober presenteren meer dan 300 re-enactors, afkomstig van zo’n twintig Living History groepen, zich aan bezoekers tegen de historische achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers kunnen door Duitse en Geallieerde kampementen en stellingen lopen en zien hoe de mannen en vrouwen leefden aan en achter het front. Beleving staat centraal, de geschiedenis komt tot leven in de professionele displays.

Twee keer per dag gaan de deelnemers het gevecht met elkaar aan in speciaal georganiseerde Mock Battles (schijngevechten). Compleet met losse flodders, pyrotechniek en voertuigen. Speciaal voor het event worden er zelfs uit verschillende landen voertuigen naar Brabant gehaald. Zo zal o.a. een Sherman Firefly tank uit Frankrijk deelnemen aan de schijngevechten.

Voor de jeugd is er een speurtocht uitgezet, ze kunnen zich bijvoorbeeld laten schminken, leren marcheren, telefoneren zoals men dit toentertijd deed, apparatuur uittesten en een parachute-harnas passen. Ook is er voor de liefhebbers een militaria-markt en kan er bij het vuurwapenteam een keer een echt wapen uit de Tweede Wereldoorlog vastgehouden worden. Kortom; een leuk en interessant dagje uit voor jong en oud.

 

Meer informatie vindt u https://www.oorlogsmuseum.nl/nl/events/eyewitness-event/ 

Facebook https://www.facebook.com/oorlogsmuseumoverloon 

Foto's Geert Arts

foto-geertarts2.jpg
foto-geertarts1.jpg
foto-geertarts3.jpg
foto-geertarts5.jpg
foto-geertarts4.jpg
foto-geertarts6.jpg
foto-geertarts7.jpg
foto-geertarts9.jpg
foto-geertarts8.jpg
foto-geertarts10.jpg
foto-geertarts11.jpg
foto-geertarts12.jpg
foto-geertarts13.jpg
foto-geertarts14.jpg
foto-geertarts15.jpg
foto-geertarts18.jpg
foto-geertarts16.jpg
foto-geertarts17.jpg
foto-geertarts20.jpg
foto-geertarts21.jpg
foto-geertarts19.jpg
foto-geertarts22.jpg
foto-geertarts23.jpg
foto-geertarts24.jpg
foto-geertarts25.jpg
foto-geertarts26.jpg
foto-geertarts27.jpg
foto-geertarts28.jpg
foto-geertarts29.jpg
foto-geertarts30.jpg
foto-geertarts31.jpg
foto-geertarts32.jpg
foto-geertarts33.jpg
foto-geertarts34.jpg
foto-geertarts36.jpg
foto-geertarts35.jpg
foto-geertarts37.jpg
foto-geertarts39.jpg
foto-geertarts38.jpg
foto-geertarts40.jpg
foto-geertarts41.jpg
foto-geertarts42.jpg
foto-geertarts43.jpg
foto-geertarts44.jpg
foto-geertarts45.jpg
foto-geertarts46.jpg
foto-geertarts47.jpg
foto-geertarts49.jpg