overloon nieuws

Niet vergeten, de klok gaat een uurtje terug

Gepubliceerd op 29 oktober 2022 om 08:34

In de nacht van zaterdag 29 oktober op zondag 30 oktober gaat de wintertijd weer in. Dat betekent dat de klok een uurtje terug gaat.en komt een einde aan de zomertijd. De 'wintertijd' is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden tot zondag 26 maart 2023.

Waarom wordt de klok 2 keer per jaar verzet?

Nederland heeft in 1977 de zomertijd ingevoerd om aan te sluiten bij de buurlanden. De zomertijd en de wintertijd zijn een afspraak van de Europese Unie. In bijna alle landen van Europa gaat de klok in maart een uur vooruit. En in oktober een uur achteruit.

Wintertijd: in oktober de klok terug

In het laatste weekend van oktober gaat de klok een uur terug. Deze tijd heet ook wel wintertijd. Op 21 december, de kortste dag van het jaar, wordt het rond 08.45 uur licht en gaat de zon onder rond 16.30 uur.

Zomertijd: in maart de klok vooruit

In het laatste weekend van maart gaat de klok een uur vooruit. De tijd die daarna geldt heet zomertijd. De zomertijd zorgt ervoor dat het ’s morgens een uur later licht is, en ’s avonds een uur later donker. Op 21 juni, de langste dag van het jaar, wordt het rond 05.20 uur licht en gaat de zon onder rond 22.00 uur.

Lees meer op bron:https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zomertijd-wintertijd/vraag-en-antwoord/klok-verzetten-nederland 


«   »