Wij gaan weer naar school

Gepubliceerd op 28 augustus 2023 om 08:49

De scholen zijn weer begonnen! Met de start van het nieuwe schooljaar wordt het weer een stuk drukker in het verkeer. Om weggebruikers aan te sporen extra alert te zijn op de aanwezigheid van kinderen in het verkeer, start de gemeente met de ‘wij gaan weer naar school’ campagne van Leer in het Verkeer.

Na de zomervakantie is er een piek in het aantal verkeersslachtoffers door aanrijdingen tussen automobilisten en fietsende scholieren. Elke dag melden bijna twee schoolklassen vol kinderen zich voor behandeling op de spoedeisende hulp. Met de campagne ‘de scholen zijn weer begonnen’ roept gemeente samen met Veilig Verkeer Nederland alle verkeersdeelnemers op om extra aandacht voor elkaar te hebben zodat kinderen veilig op school komen. De campagne start één week voor de start van de scholen tot twee weken er na.  

Wennen voor iedereen
Na de zomervakantie is het voor kinderen wennen om naar school te fietsen. Voor een  deel van hen is het de eerste keer dat zij zonder begeleiding van ouders naar school gaan. De beschermende vleugels van vader of moeder worden ingeruild voor vrienden en vriendinnen inclusief de bijkomende afleiding. Kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan, fietsen een voor hun nieuwe route met onbekende verkeerssituaties. Na de vakantie weer naar school gaan is spannend en met alle nieuwe indrukken is het lastig de aandacht er 100% bij te houden. Ook voor automobilisten is het na een relatief rustige periode op de weg weer even wennen.

Help verkeersongevallen voorkomen

Als automobilist kan je extra rekening houden met fietsende scholieren door zelf op tijd te vertrekken en daardoor minder gehaast en dus niet te snel te rijden. Verder helpt het door je telefoon buiten eigen bereik op te bergen, zodat je niet in de verleiding komt om even een bericht te checken of een telefoontje op te nemen. Ook helpt het als je kinderen vaker te voet of op de fiets naar school brengt. En heb je een kind dat voor het eerst naar de brugklas gaat? Dan is het verstandig om samen de nieuwe route te oefenen en daarbij de gevaarlijke punten samen te bespreken.

Stijging cijfers
Na de zomervakantie neemt het aantal verkeersongevallen tussen automobilisten en fietsende scholieren toe.uit Onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid toont aan dat het aantal ernstige verkeersgewonden per jaar toenam. Een deel daarvan betreft naar schoolgaande kinderen.

Wist je dat er na de zomervakantie bijna twee keer zo veel verkeersslachtoffers onder scholieren vallen als in de rest van het jaar? Om ervoor te zorgen dat iedereen in deze periode extra goed oplet, zie je onze ‘De scholen zijn weer begonnen’ spandoeken en posters weer hangen in jouw buurt. Samen met gemeenten, scholen en het bedrijfsleven roepen we zo met name automobilisten op om meer rekening te houden met fietsende scholieren in het verkeer. Wees zelf ook extra alert met deze tips!

De scholen zijn weer begonnen: 3 tips!

Veilig deelnemen aan het verkeer

Je bent hier omdat je je bewust bent van het belang van veilig rijgedrag, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de anderen op de weg. Een seconde van afleiding of een moment van onoplettendheid kan namelijk leiden tot een ongeval met ernstige gevolgen.

Daarom hebben we een stappenplan samengesteld dat je helpt om veiliger deel te nemen aan het verkeer. De stappen zijn gekoppeld aan de verschillende overheidscampagnes die actief zijn per 2023.meer informatie vind je op bron:https://www.scooterverzekering.nl/faq/veilig-deelnemen-verkeer 


2. Matig je snelheid en vertrek op tijd 
Na de zomerperiode is het weer even wennen aan de drukte in het verkeer. Rijd daarom wat rustiger, zeker in de omgeving rond scholen. Als je iets eerder van huis vertrekt heb je meer tijd om ontspannen - en veilig - van A naar B te komen.

3. Een veilige fiets(route) 
De start van het nieuwe schooljaar is hét moment voor een fietscheck. Controleer bijvoorbeeld de remmen, de zadelhoogte en de verlichting. Fietst jouw kind dit jaar een nieuwe route? Oefen deze dan samen, zodat jouw dochter of zoon goed voorbereid op pad gaat.

Meer informatie vindt u op https://vvn.nl/