overloon nieuws

Nieuwe Nachtmis met Mike Weerts hiphop en worstenbrood, halal en vegetarisch

Gepubliceerd op 23 december 2022 om 13:53

EINDHOVEN - Met de Nieuwe Nachtmis in de Paterskerk op kerstavond wil acteur Mike Weerts een moment van bezinning creëren, los van religie. Er komen 450 kerkgangers. Wat herinnert Weerts zich van de ‘echte’ nachtmis vroeger?

(Foto Mike Weerts bij schijtaandegrensvoorproefje)

Dieter Van den Bergh 21-12-22, 19:30 Laatste update: 21-12-22, 20:18 Bron: ED

Je trok je netste kleren aan. Ons ma dekte alvast de tafel voor als je terugkwam. In de kerk bij ons in Overloon was het altijd net te koud, het rook naar wierook, wat ik smerig vond. Een uur lang moest je je mond dichthouden, daarna kwam de verlossing. De kerk zat vol, het had wel iets. Al was het ook wat hypocriet: normaal zat er bijna niemand. Thuis kreeg je worstenbroodjes en chocomel. Dan zat je gezellig bij elkaar, met kerstlichtjes en -liedjes. Als je de dag erna opstond, had je echt het gevoel dat kerst was begonnen.

Het was me gaan dagen wat die pastoor allemaal zei tijdens de mis… Daar kon ik echt niks mee

Ergens halverwege de middelbare school ging Mike Weerts niet meer mee. De kerk maakte plaats voor de kroeg op kerstavond. Puur heiligschennis, haha. Maar wat de pastoor allemaal zei tijdens de mis… Daar kon ik echt niks mee. Later brak Weerts helemaal met zijn geloof. Maar de behoefte aan een bezinningsmoment vlak voor kerst bleef. Een verstild momentum samen met anderen, voordat je je in het kerstgedruis begeeft. Dat werd De Nieuwe Nachtmis. De Augustijnen van de Paterskerk hadden aanvankelijk wat moeite met de titel, omdat het iets is dat het katholicisme toekomt. Toen ze zagen dat we de traditie eigenlijk gewoon voortzetten, vonden ze het juist mooi. Lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/eindhoven/nieuwe-nachtmis-met-hiphop-en-worstenbrood-halal-en-vegetarisch~a1b073cc/

 


«   »