De hobby van Piet en Toos Lichteveld

Gepubliceerd op 11 januari 2023 om 20:22

Hun hoogbejaarde leeftijd weerhoudt Piet en Toos Lichteveld uit Overloon er niet van om nog dagelijks met hun hobby bezig te zijn: sleutelen aan hun twee legervoertuigen en een naoorlogse jeep en ermee rijden.

Vandaag ben ik nog naar een plaatsje achter Boxtel geweest,” vertelt de negentigjarige Piet Lichteveld, “daar heb ik nieuwe banden gehaald voor de Willys Jeep, die moet ik er nog opleggen. Ik rijd nog overal naar toe.” De legergroene Willys Jeep stamt uit 1943 en is al veertig jaar in bezit van Piet en Toos. “Toen ik hem kocht was het net een schrothoop. Er zat zelfs nog een granaatscherf in de versnellingsbak. Deze jeep heb ik in twee jaar tijd helemaal opgeknapt. De motor zit er nu al dertig jaar in en hij loopt altijd prima, een paar keer proberen en hij start.” Piet voegt de daad bij het woord, en inderdaad, al snel staat het legervoertuig lekker te ronken. Mijn vermoeden dat Piet automonteur is geweest klopt niet: “nee, mijn vader had al voor de oorlog een aannemersbedrijf, waar ik metselaar was. Het sleutelen aan auto’s leerde ik mezelf, ik kan goed onthouden.”

Zingend over de weg
Hun tweede legervoertuig, een legergroene Jeep Dodge met aanhangwagen uit 1944, kocht Piet zo’n twaalf jaar geleden in Purmerend. Van deze Jeep kan het dak open en dicht. Piet: “Twee keer starten, en dan moet deze lopen.” En weer heeft Piet gelijk. “Deze zingt over de weg, we zijn er verschillende keren mee naar Normandië geweest, waar de oorlog is begonnen. Daar reden we met een groep dezelfde legervoertuigen de Normandië Tour.” Achter een garagedeur staat nog een derde jeep, een rode Willys Jeep uit 1949 die werd gebruikt om te bouwen en ploegen in Amerika. Lees meer op bron:https://www.topic-magazine.nl/wanda-laarakkers/de-hobby-van-piet-en-toos-lichteveld

 

Kinderen realiseren zich nauwelijks wat oorlog betekent

De Overloonse kinderen op deze foto gekleed in kleding uit de jaren 40 staan samen met Piet Lichteveld ( rechts op de foto) symbool voor 75 jaar vrijheid.

Piet Lichteveld heeft aan den lijve ondervonden wat oorlog betekent.De kinderen waarvoor het verkleden een spel was, realiseren zich nauwelijks wat oorlog betekent.meer info op https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/347240_kinderen-realiseren-zich-nauwelijks-wat-oorlog-betekent