overloon nieuws

Home » Nieuws » Kinderen realiseren zich nauwelijks wat oorlog betekent

Kinderen realiseren zich nauwelijks wat oorlog betekent

Gepubliceerd op 7 augustus 2019 om 18:05

De Overloonse kinderen op deze foto gekleed in kleding uit de jaren 40 staan samen met Piet Lichteveld ( rechts op de foto) symbool voor 75 jaar vrijheid.

Piet Lichteveld heeft aan den lijve ondervonden wat oorlog betekent.

De kinderen waarvoor het verkleden een spel was, realiseren zich nauwelijks wat oorlog betekent.

 

Zij werden nooit aangehouden op de fiets om hun persoonsbewijs te laten zien en dat vervolgens hun fiets werd afgepakt.

Zij realiseren zich niet, dat de bezetter op een boerderij kon binnenvallen en al het vee kon meenemen

Ze kunnen niet snappen dat ze hun tablet of telefoon zouden moeten verstoppen, omdat die anders bij een inval in beslag genomen kon worden, zoals gebeurde met radio's in de oorlog.

Zij weten niet wat onderduikers zijn, die zich bij mensen verstopten, omdat ze niet wilden gaan werken in Duitsland, of erger nog omdat ze jood waren. Als ze gesnapt werden, werd iedereen weggevoerd. Velen zijn nooit teruggekomen en kwamen om in de concentratiekampen.

 

Wat betekent het om geëvacueerd te worden; met wat schamele bezittingen vertrekken naar een ander dorp, waar het nog rustig was. Soms op een kar of op de fiets, maar de meesten gingen te voet. En als ook daar de oorlog kwam, moest men weer verder.

Hoe erg is het als je na de oorlog weer terugkomt in Overloon en bijna alle huizen, ook dat van jou, in puin geschoten zijn.

 

Daarom hopen wij voor deze kinderen en alle volgende generaties de bevrijding en onze bevrijders nog lang te kunnen herdenken. Met name de soldaten, die hun leven gaven in de slag om Overloon en hier op het oorlogskerkhof begraven liggen.

We hopen nog heel lang onze vrijheid te kunnen vieren.

 

Dat gaan we doen op zondag 13 oktober.

a-1-5.jpg

Omdat de herdenking en viering heel veel kosten met zich meebrengen vragen wij u in deze uitnodiging om een vrijwillige bijdrage, welke na enkele dagen bij u wordt opgehaald.

Daarvoor onze hartelijke dank.

 

Werkgroep  75 jaar vrijheid Overloon.

Tel. 06 – 27186646

       06 – 50802271

De werkgroep 75 jaar vrijheid Overloon is volop bezig met de voorbereiding om de bevrijding op gepaste maar ook feestelijke wijze te herdenken.

Op 14 oktober is het 75 jaar geleden dat Overloon bevrijd werd. Omdat deze datum op een maandag valt, zal de herdenking op zondag 13 oktober plaatsvinden.

                                               concept Programma feestelijkheden t.g.v.75 jaar vrijheid

Op 14 oktober is het 75 jaar geleden dat Overloon bevrijd werd. Reden om dit groots te vieren.Omdat 14 oktober op een maandag valt is besloten  op zondag 13 oktober de bevrijding te herdenken.

Wij starten met een concert van Logeko en Palet versterkt door de fanfare in de kerk gevolgd door een herdenking op het Engels kerkhof om alle Engelse soldaten die het leven lieten om Overloon te bevrijden eer te bewijzen met een kranslegging.

Er wordt een monument onthuld, waarin de molenstenen van de oude molen, die ooit aan de Oploseweg stond, zijn opgenomen.

Na afloop zal in de feestelijk aangeklede tent op een eveneens feestelijk aangekleed plein  gelegenheid zijn om wat te gebruiken.

De toerclub zal op grootse wijze ingehaald worden. Zij zijn eerder in de week naar Caen vertrokken om het bevrijdingsvuur op te halen.

 's Middags zal er een defilé plaatsvinden met mensen gekleed in kleding uit de oorlogstijd met vervoermiddelen eveneens uit die tijd. Soldaten in jeeps en tanks zullen ook deelnemen.

 Voor de kinderen zullen er in de tent oudhollandse spelen zijn en er zullen oude technieken worden gedemonstreerd.

 Misschien komen er nog aanvullingen op dit mooie programma. U zult begrijpen dat zo'n prachtig programma ook kosten met zich meebrengt. Wij proberen zoveel mogelijk subsidies binnen te halen, maar dat zal lang niet genoeg zijn. Het kan daarom niet anders dan dat wij bij u zullen aankloppen. Binnenkort hoort u daar meer over.

Hebt u nog vragen of Wilt u graag een (financiele) bijdrage doen aan de organisatie van de Werkgroep “75 jaar vrijheid Overloon”dan kunt u contact opnemen met

Email karelanneke@ziggo.nl
Of tel. 
0627186646

                                  lees ook Stel eens een vraag aan een boom: Overloon 75 jaar bevrijd

Stel dat bomen konden praten, wat zou de Lindeboom dan zeggen? Nogal een zweverige uitspraak, niet? Maar serieus: die boom moet zoveel te vertellen en te roddelen hebben, heeft zoveel zien veranderen. Ooit trokken er op rustige wijze karren voorbij met een paard ervoor gespannen, die het stof van de onverharde weg zachtjes deden opstuiven. Nu rijden er iedere dag (soms met grote snelheid) auto’s voorbij. Lees verder op https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/335946_stel-eens-een-vraag-aan-een-boom-overloon-75-jaar-bevrijd

                                  Lees op Viering 75 jaar Vrijheid in alle dorpen van Boxmeer

Breed scala aan activiteiten; alle inwoners uitgenodigd

75 jaar geleden werd een start gemaakt met de bevrijding van Europa. De media besteedden de laatste maanden volop aandacht aan de bevrijding, de gevolgen van de oorlog en wat vrijheid betekent voor de Europeanen. Dit najaar en tot 5 mei 2020 zal er nationaal, internationaal nog veel over gelezen en gezien kunnen worden. In de gemeente Boxmeer vieren we 75 jaar Vrijheid met een uitgebreid programma.klik hier voor meer informatie

                                Deze kinderen staan symbool voor 75 jaar vrijheid

 

 


«   »