Peter (63) heeft het steeds drukker met aangereden wild: ‘Ik sta vaak helemaal te trillen’

Gepubliceerd op 30 juni 2023 om 10:21

In zijn ‘jachthut’, onder de carport thuis in Overloon, hangen en liggen stille getuigen van de vele wildaanrijdingen in het Land van Cuijk. Zoals de uitgekookte schedel van een bijna 200 kilogram zwaar edelhert.

Door Dennis Greijn 29-06-23,

Met het geheugen van Peter Philipsen, die als vrijwilliger aangereden wild veilig van de weg haalt, is niks mis. Dit hert is vijf jaar geleden ’s nachts om 02.00 uur op de A73, ter hoogte van Boxmeer, tegen een vrachtwagen gebotst. Het dier was op slag dood. De vrachtwagen kon ook niet meer op eigen kracht verder. Kun je nagaan hoe hard de klap geweest is. Dit krijg je als we in ons land dieren vrij door de natuur willen zien lopen, maar geen geld over hebben voor hogere rasters.

Stuk voorpoot

Naast de schedel hangt ook een stuk voorpoot van het verongelukte dier. Hoe mensen reageren die hier voor het eerst binnenkomen en dit zien? Heb je die allemaal zelf geschoten, vragen ze. Ik leg ze dan uit dat dit verkeersslachtoffers zijn en ik vertel dan mijn verhaal. Ik gebruik dit soort dingen ook voor educatie elders. Om mensen bijvoorbeeld het verschil uit te leggen tussen een hert en een ree”, zegt de man die in het dagelijks leven boswachter is.

Het aantal aanrijdin­gen met wild neemt de laatste jaren echt wel toe. Ik zie ook vaker botsingen met wilde zwijnen, vooral bij Wanroij

Philipsen (63) was de vrijwilliger van dienst, de ‘veldwerker’ die vijf jaar geleden in het holst van de nacht de melding binnenkreeg van dat onfortuinlijke hert op de snelweg. De Overloner rukt al tientallen jaren bij nacht en ontij uit om aangereden wilde dieren van de weg te halen. Dat betekent dus dat hij vaak dieren uit hun lijden moeten verlossen. ,,Jaarlijks zeker een keer of 35. Je hebt er altijd piekjaren tussen zitten. Maar het aantal aanrijdingen met wild neemt de laatste jaren echt wel toe. Ik zie ook vaker botsingen met wilde zwijnen, vooral bij Wanroij.

Koploper in Brabant

De vorig jaar ontstane fusiegemeente Land van Cuijk is in Brabant de gemeente met de meeste wildaanrijdingen. Sinds kort hangen er op veertig plekken in Brabants grootste gemeente qua oppervlakte van die spandoeken (banners met ‘Let op wild’) langs wegen om bestuurders te waarschuwen voor overstekend wild.

Jaarlijks worden er vanuit Land van Cuijk, aldus de gemeente, aanrijdingen gemeld met ruim honderd reeën, honderd dassen en twintig bevers. Het daadwerkelijke aantal slachtoffers onder de dieren is nog hoger, omdat lang niet alle aanrijdingen met wild gemeld, en dus ook niet geregistreerd worden.

Landelijk zijn er jaarlijks, aldus Stichting Wildaanrijdingen Nederland, minstens 25.000 aanrijdingen met groot wild.

 

Marcel Kuster

Ik doe dit werk uit dierenliefde. Door dieren uit hun lijden te verlossen, voorkom je onnodig dierenleed”, vertelt Philipsen, die hiervoor als vrijwilliger geen vergoeding krijgt.Philipsen is een buitenmens. De natuur is zijn hobby. Ergens niet vreemd. Opgegroeid op een boerderij in Brabant, aan de rand van een bos. Zoon van een jager.

Lees meer en foto's op bron:https://www.ad.nl/land-van-cuijk/peter-63-heeft-het-steeds-drukker-met-aangereden-wild-ik-sta-vaak-helemaal-te-trillen~a347ceb2/