in Overloon staat een prachtige school met neergestort vliegtuig, met dank aan de vleermuis

Gepubliceerd op 25 november 2023 om 10:33

Het valt niet te ontkennen. Het nieuwe gebouw van de Josefschool en dagopvang Spring in Overloon is een plaatje. Niet eens zo zeer van de buitenkant. Vooral binnen ademt het gebouw - het klinkt misschien vreemd - vrijheid.

Door Joost Ariaans 24-11-23, 

Het is een kwestie van de lokalengedachte achter je laten. Weg met die muren. Leerpleinen, dat is het concept. Wie de school ziet, is meteen de discussie vergeten die jaren geleden ontstond. Want waar moest dat gebouw komen? Op de plek van de oude school aan de Theobaldusweg? Of toch bij de Raaijhal, de plaatselijke sporthal. Handig voor de gymles. Er ontstond onenigheid in het dorp. Onrust. Iedereen wilde er wel zijn zegje over doen. Het werd de Theobaldusweg.

Tijd om na te denken

De herinnering aan de discussie vervaagt snel. Over de nieuwbouw is nagedacht, dat is duidelijk. We hadden een onderwijsconcept, daar hebben we de school op aangepast.zegt Inge Thielen, directeur van de school. Nou was er ook tijd om na te denken. Die oude school, die liet zich niet zo, maar slopen. De grootoorvleermuis had zich erin gevestigd, een beschermd beestje. Verjagen mocht niet, met nestkasten werden de dieren aangespoord te verhuizen.

De extra tijd is goed benut. Met het maken van plannen voor een school (en opvang) die meer moest zijn dan een school. Een plek waar kinderen zichzelf motiveren en kunnen ontwikkelen. Met hulp van hun klasgenoten en het onderwijzend personeel. Al suggereert het woord klasgenoten weer dat er sprake is van lokalen. En die zijn er opvallend genoeg niet. Lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/land-van-cuijk/in-overloon-staat-een-prachtige-school-met-neergestort-vliegtuig-met-dank-aan-de-vleermuis~add1fee4/

(foto's) Officiële opening van het nieuwe kindcentrum  'Klik hier' en 'lees meer'