Overhandiging Unesco-vlag

Gepubliceerd op 15 december 2023 om 14:04

Op vrijdag 15 december bracht een delegatie van het Memory of World Comité en de Nederlandse Unesco Commissie een bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon.

Tijdens deze bijzondere ochtend kreeg het museum de speciale Unesco Memory of the World-vlag uitgereikt van niemand minder dan de voorzitter van het Nederlandse UNESCO Comité, mevrouw Kathleen Ferrier. Hiermee kreeg het Oorlogsmuseum de eer om voortaan het Unesco-embleem te mogen voeren.

 

Na deze ceremoniële overhandiging reisde het gezelschap door naar een andere locatie in het Land van Cuijk, namelijk naar het Klooster van Sint Agatha. Hier stond de registratie van de Graduale van Johannes van Deventer op de agenda, welke ook opgenomen zou worden in het Nederlands Memory of the World Register van Unesco.

 

Het was een dag vol erkenning en waardering voor de waardevolle bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed en historische documenten. Dit soort gebeurtenissen dragen bij aan het bewustzijn en de bescherming van ons cultureel erfgoed, en het tonen van de bijzondere inzet van instituten zoals Oorlogsmuseum Overloon en het Klooster van Sint Agatha.

 

Voor meer informatie zie de website van de unesco Nederlandse commissie https://www.unesco.nl/nl/artikel/zes-nieuwe-inschrijvingen-op-nederlandse-memory-world-lijst

Capitulatiedocument van Rotterdam opgenomen in het Nederlands Memory of the World Register van Unesco

 

Sinds 2022 kent ons land het Nederlands Memory of the World Register. Hierin wordt uitzonderlijk documentair erfgoed opgenomen dat van groot belang is voor Nederland. In het eerste jaar werden acht items ingeschreven. Dit jaar komen er zes nieuwe inschrijvingen bij, waaronder het capitulatiedocument van Rotterdam dat sinds 2017 geëxposeerd wordt in Oorlogsmuseum Overloon.

 

 

Het capitulatiedocument uit 1940 werd enkele jaren geleden door een journalist gevonden in het dagboek van een Duitse officier. Het gaat om een handgeschreven document waarin de Duitse commandant Schmidt vraagt aan de Nederlandse troepen in de stad Rotterdam om zich over te geven. De Nederlandse commandant Scharroo tekende vervolgens op hetzelfde papier voor de capitulatie.

 

 

 

devoor-enachterkantvanhetcapitualtiedocumentvanrotterdam.jpg

 

De ontdekking van het document was groot nieuws. Het stuk, waarvan altijd gedacht was dat het in de meidagen van 1940 verloren was gegaan, is een uniek document uit het begin van de oorlogsjaren en is daarmee uitzonderlijk documentair erfgoed voor Nederland.


Overhandiging Unesco-vlag

Op vrijdag 15 december a.s. zal een afvaardiging van het Memory of World Comité en de Nederlandse Unesco Commissie een bezoek brengen aan Oorlogsmuseum Overloon. Deze ochtend krijgt het museum de speciale Unesco Memory of the World-vlag uitgereikt en mag het voortaan het Unesco-embleem voeren. Na het bezoek aan Overloon reist het gezelschap door naar nóg een andere locatie in het Land van Cuijk. Namelijk naar het Klooster van Sint Agatha in verband met de registratie van de Graduale van Johannes van Deventer dat ook opgenomen wordt in Nederlands Memory of the World Register van Unesco.

Bijgaande foto’s betreffen beelden van het capitulatiedocument van Rotterdam in de collectie van Oorlogsmuseum Overloon.