Capitulatiedocument van Rotterdam opgenomen in het Nederlands Memory of the World Register van Unesco

Gepubliceerd op 14 december 2023 om 19:13

Sinds 2022 kent ons land het Nederlands Memory of the World Register. Hierin wordt uitzonderlijk documentair erfgoed opgenomen dat van groot belang is voor Nederland. In het eerste jaar werden acht items ingeschreven. Dit jaar komen er zes nieuwe inschrijvingen bij, waaronder het capitulatiedocument van Rotterdam dat sinds 2017 geëxposeerd wordt in Oorlogsmuseum Overloon.

Het capitulatiedocument uit 1940 werd enkele jaren geleden door een journalist gevonden in het dagboek van een Duitse officier. Het gaat om een handgeschreven document waarin de Duitse commandant Schmidt vraagt aan de Nederlandse troepen in de stad Rotterdam om zich over te geven. De Nederlandse commandant Scharroo tekende vervolgens op hetzelfde papier voor de capitulatie.

devoor-enachterkantvanhetcapitualtiedocumentvanrotterdam.jpg

 

De ontdekking van het document was groot nieuws. Het stuk, waarvan altijd gedacht was dat het in de meidagen van 1940 verloren was gegaan, is een uniek document uit het begin van de oorlogsjaren en is daarmee uitzonderlijk documentair erfgoed voor Nederland.


Overhandiging Unesco-vlag

Op vrijdag 15 december a.s. zal een afvaardiging van het Memory of World Comité en de Nederlandse Unesco Commissie een bezoek brengen aan Oorlogsmuseum Overloon. Deze ochtend krijgt het museum de speciale Unesco Memory of the World-vlag uitgereikt en mag het voortaan het Unesco-embleem voeren. Na het bezoek aan Overloon reist het gezelschap door naar nóg een andere locatie in het Land van Cuijk. Namelijk naar het Klooster van Sint Agatha in verband met de registratie van de Graduale van Johannes van Deventer dat ook opgenomen wordt in Nederlands Memory of the World Register van Unesco.

Bijgaande foto’s betreffen beelden van het capitulatiedocument van Rotterdam in de collectie van Oorlogsmuseum Overloon.