Lichtjes op oorlogsgraven

Gepubliceerd op 24 december 2023 om 18:57

Al vele jaren is het een traditie op Kerstavond kaarsjes te branden op oorlogsgraven in Nederland. Op 24 december was dit ook op Overloon War Chronicles

Om de mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog ver van huis zijn gesneuveld en begraven zijn te herdenken, zal de Stichting Overloon War Chronicles  op Kerstavond samen met de graf adopteren kaarsen aansteken.ook inwoners van Overloon en omgeving plaatsten bij elk graf een kaarsje. De begraafplaats werd prachtig verlicht en de sfeer van saamhorigheid was groot.

Een bijzonder aspect is dat er bij de graven foto's van de militairen geplaatst worden. Tot dusverre zijn er van de 281 militairen die in Overloon begraven liggen al van 161 jongens en mannen foto's gevonden en afgedrukt op bordjes.

 

De winter is een betoverende tijd van het jaar waarin we genieten van warmte, gezelligheid en samenzijn met dierbaren, terwijl we verhalen en herinneringen delen. Terwijl we ons nestelen bij het haardvuur en omringen met geliefden, is het ook een tijd om dankbaar te zijn voor onze vrijheid en om de herinnering aan degenen die hun leven hebben gegeven voor die vrijheid levend te houden.

 

In deze donkere winterdagen is het belangrijk om ook stil te staan bij degenen die ver van huis hun laatste rustplaats hebben gevonden, vooral de gevallen militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben opgeofferd. Om deze bijzondere mannen de herdenking te geven die ze verdienen, stak de Stichting Overloon War Chronicles op kerstavond bij alle graven een kaarsje aan, samen met de adopteren  en veteranen van het Land van Cuijk, voor het 7e opeenvolgende jaar.

 

Op zondag 24 december kwam de Stichting Overloon War Chronicles samen bij de begraafplaats aan de Vierlingsbeekseweg 57 te Overloon, om dit bijzondere moment met elkaar te delen. Tijdens deze ontmoeting stond men gezamenlijk stil bij het ultieme offer dat de militairen hebben gebracht voor onze vrijheid, terwijl de kaarsjes net voor het vallen van de avond werden aangestoken. Bovendien plaatsten veteranen op deze avond kaarsen op de begraafplaatsen in Grave, Westerbeek en Sint Anthonis.

 

Dit gebaar van samenkomen en herdenken is een prachtige uiting van liefde en respect. Het houdt de herinnering aan deze moedige mannen levend en toont dankbaarheid voor de vrijheid die we vandaag de dag genieten. Deze liefdevolle daad van herdenking verenigt ons in warmte en respect, en herinnert ons aan de kostbare waarde van vrijheid en vrede.

 

Meer informatie over de Stichting Overloon War Chronicles en de projecten is te vinden op https://www.overloonwarchronicles.nl/ Facebook: https://www.facebook.com/OverloonWarChronicles  

Foto's Geert