Museums beleven recordjaar: 'Mensen maken er een uitje van'

Gepubliceerd op 12 januari 2024 om 11:30

Het is een topjaar geweest voor vrijwel alle museums in Brabant. Zeker voor het Oorlogsmuseum Overloon. Daar werd met 153.000 bezoekers het recordaantal uit 1984 gebroken. 

Toerismedeskundige Goof Lukken van de Breda University ziet juist in de coronatijd een verklaring voor het huidige succes van de museums. “In die tijd is de techniek enorm ontwikkeld en veel interactiever geworden. Dat is wat mensen willen. En niet meer alleen maar kijken naar dingen van vroeger.”

Profielfoto van Leon KerstenGeschreven door Leon Kersten

Dat 2023 een recordjaar zou worden, had het Oorlogsmuseum niet verwacht. “Heel mooi en een bevestiging dat we goed bezig zijn”, zegt Janneke Kennis van het museum. In Overloon staat veel over de Tweede Wereldoorlog.

Kennis beaamt dat gewoon kijken naar historische dingen niet meer goed genoeg is. “Bij tanks hebben we interactieve beeldschermen staan die het verhaal vertellen en we hebben bijvoorbeeld ook spelopdrachten om codes uit te wisselen.”

"Museums hebben goed gekeken naar attractieparken."

Toerismedeskundige Lukken ziet dat mensen steeds vaker ervoor kiezen om iets te gaan doen waarbij ze iets ervaren. Museums hebben goed gekeken naar attractieparken en zorgen er nu voor dat bezoekers iets beleven. Lees meer op bron:https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4401562/museums-beleven-recordjaar-mensen-maken-er-een-uitje-van