brandweer in actie om vogel uit boom te redden

Gepubliceerd op 8 maart 2024 om 15:52

De ladderwagen van Venray en de brandweer van Vierlingsbeek zijn vrijdagmorgen uitgerukt voor een vogel die vastzat in een boom op de derpshei in Overloon

Een bedankje voor overloon nieuws voor de goede afloop van de ontsnapte kalkoen Op donderdag 14 maart kwam er eindelijk een gelukkig einde aan het avontuur van de ontsnapte kalkoen die weer veilig terugkeren naar zijn eigenaar

Mysterieuze kalkoen is na week rondzwerven weer terug bij zijn eigenaar

 

 

Het mysterie van de loslopende kalkoen in Overloon is opgelost. Het dier zat vorige week vast in een boom en dook sindsdien op verschillende plekken op in het dorp. Ondertussen ging de eigenaar op iedere tip af, maar hij kon het dier niet vangen. Tot donderdag.

Profielfoto van Ista van GalenGeschreven door Ista van Galen

De kalkoen dook vorige week vrijdag plotseling op. Het dier zat vast in een boom aan de Derpshei en moest door de brandweer worden bevrijd. Daarna vloog het dier zelf weg richting het centrum van Overloon.

In de week die volgde werd het dier op verschillende plekken in het dorp gespot. Op een dak, in een tuin, of bij de garage. Alle tips stuurden inwoners door naar Overloon Nieuws. De eigenaar van die site gaf alle tips door aan de eigenaar van het dier.

Want ondertussen was eigenaar Martijn Achten hard op zoek naar zijn verdwenen kalkoen. Het dier was donderdag ontsnapt uit zijn tuin, waar de kalkoen samen met vier anderen stond. "Hij vloog door het net dat boven de ren zat", vertelt de eigenaar. "Toen verdween hij uit zicht."

"Hij vloog daarna weer weg."

Toen hij de volgende ochtend op zoek ging naar zijn dier, kwam hij de brandweer tegen. "Toen had ik al een vermoeden", zegt hij grinnikend. De brandweer was net bezig geweest om de kalkoen uit de boom te bevrijden. "Maar ja, die vloog daarna weer weg."

Het gaat volgens hem om een pauwkalkoen, de zogeheten Honduras. "Het is nogal een grote vogel, dus de kans dat ik hem terug zou vinden was wel vrij groot."

De zoektocht ging door. Als Achten weer een tip had gekregen, ging hij er snel op af. Hij plaatste een vangkooi in een tuin waar het dier was gezien, maar zonder resultaat. "Steeds als ik op de plek was waar iemand hem had gezien, was de kalkoen weer weg", vertelt hij. "Maar dan wist ik nog wel dat hij in leven was, dat is het belangrijkste.

 Bron: Omroep Brabant en Overloon Nieuws Lees meer op https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4435980/mysterieuze-kalkoen-is-na-week-rondzwerven-weer-terug-bij-zijn-eigenaar

 

Ontsnapte kalkoen veilig terug dankzij lokale betrokkenheid en waardevolle tips

 

Op donderdag 14 maart kwam er eindelijk een gelukkig einde aan het avontuur van de ontsnapte kalkoen in Overloon. Met de waardevolle tips van Overloon Nieuws kon de kalkoen veilig terugkeren naar zijn hok. Nadat de vogel eerder op diverse locaties was gespot, zoals op het dak van de aanbouw van het Museumlaan en de Bergkampweg, besloot de eigenaar een vangkooi in de tuin te plaatsen in de hoop het mannetje te vangen.

Uiteindelijk landde de kalkoen op het gazon aan de Bosschenhoekweg, waar hij met behulp van wat voer in een hoek werd gedreven en gevangen. De eigenaar heeft de kalkoen veilig teruggebracht naar zijn hok en wil Overloon Nieuws bedanken voor hun onschatbare hulp. Zonder hun tips zou het waarschijnlijk niet gelukt zijn om de kalkoen veilig terug te brengen, en daarom is de dankbaarheid groot. Eerder was de Honduras kalkoen of pauwkalkoen al gespot op de Vierlingsbeekseweg, ter hoogte van het tankstation, en zat hij zelfs vast in een boom op de Derpshei in Overloon. De ladderwagen van Venray en de brandweer van Vierlingsbeek kwamen in actie om te helpen, maar de vogel weigerde aanvankelijk hulp en besloot uiteindelijk zelf uit de boom te komen, waarna hij richting het centrum van Overloon vloog. Het Zoo Park werd gecontroleerd om te kijken of zij een vogel misten, maar zij gaven aan geen vogel kwijt te zijn.


Dankzij de betrokkenheid van de lokale gemeenschap, de eigenaar van de kalkoen en de waardevolle tips van mediabronnen zoals Overloon Nieuws kon deze kalkoenreddingsactie met een positieve afloop worden afgesloten.

De brandweer van Venray en Vierlingsbeek kwam vrijdag op 8 maart om 12.35 uur in actie om een vogel te redden die vastzat in een boom op de derpdhei in Overloon. Om 12.35 uur werden de hulpdiensten opgeroepen om de vogel te helpen. Het bleek te gaan om een Honduras kalkoen of pauwkalkoen Die zich weigerde te laten redden. Nadat de brandweer ter plaatse was gekomen, besloot de vogel toch uit de boom te komen. Vervolgens vloog de wilde kalkoen? Weg richting het centrum van Overloon. Er is navraag gedaan bij Zoo Park om te achterhalen of zij een vogel misten, maar zij gaven aan geen vogel kwijt te zijn. Het blijft dus een raadsel van wie de vogel is. Gelukkig heeft de inzet van de brandweer ervoor gezorgd dat de wilde kalkoen? Weer op vrije voeten is. Een wilde kalkoen kan een stukje vliegen en is ook lopend erg snel.