Pas op voor Modder op de weg kans op gladde wegen

Gepubliceerd op 19 mei 2024 om 14:56

Er wordt weer op het en het land gewerkt Bij deze werkzaamheden is het onvermijdelijk dat er modder op de weg komt. Modder of klei en regen zijn dé ingrediënten voor een verraderlijk glad wegdek.

Het is belangrijk om dat tot een minimum te beperken. Door landbouworganisaties en gemeenten wordt geprobeerd landbouwers en transportbedrijven bewust te maken van de gevaren.

Degene die de weg vervuilt, is aansprakelijk voor de gevolgen. Wanneer een ongeval wordt veroorzaakt door een vervuilde weg, is de vervuiler aansprakelijk. Dit geldt ook voor wandel- en fietspaden! De veroorzaker van de vervuiling is verplicht waarschuwingsborden (modderborden) te plaatsen zodat de overige weggebruikers hun snelheid kunnen aanpassen. Direct nadat het werk klaar is, moet de veroorzaker van de modder de weg schoonmaken en de borden weer verwijderen.

In de praktijk gebeurt het helaas nog steeds dat de modder niet direct na het werk van de weg wordt gehaald. Wees dus alert, ook als u geen borden ziet. Stuit u op modder zonder dat er borden zijn geplaatst, geef dit dan door via de Mijn gemeente app of via (0485-854000.)MijnGemeente app gratis via Google Play( website) of App Store)

Direct regelen klik hier

Hoe voorkomt u dat er modder op de weg komt?

1. Dat kan door modder van de wielen van de trekker en wagen af te krabben of te spuiten voordat u de weg oprijdt. Het kan geen kwaad om ruiten, verlichting en reflecterende materiaal van het voertuig ook even mee te nemen.

2. Schuif of borstel tussendoor de klei van de weg om te voorkomen dat de klei wordt vastgereden.

 

Dat de werkzaamheden modderoverlast zullen veroorzaken. Wordt er geen melding gedaan, dan kan de wegbeheerder bij de politie melden dat er sprake is van een onveilige situatie. Dan wordt de weg schoongemaakt. De rekening is voor de vervuiler.

2. Het is verplicht de overige weggebruikers te waarschuwen voor mogelijk slipgevaar door het plaatsen van officiële modderborden en moeten voldoen aan reflector klasse II. Deze kunt u bestellen op https://www.ltoledenvoordeel.nl/winkel/knieriem/. U mag geen borden gebruiken die een maximumsnelheid op leggen. De hele weg afsluiten of zelf een wegversmalling maken om snelheid te verlagen, is niet toegestaan. Dreigt er als gevolg van de vervuiling een verkeersonveilige situatie te ontstaan, neem dan direct contact op met de gemeente land van cuijk, tel. 0485-854000.

 

3. Draag zelf een veiligheidsvest bij het plaatsen van de borden 

 

voor meer informatie vindt u op https://www.stiptletselschade.nl/modder-op-de-weg/

Lees ook 

Auto tegen boom door modder op de weg

19 mei 2024 10:53

Op zondag 19 mei rond 09.00 uur vond er op de Oploseweg in Overloon een eenzijdig verkeersongeval plaats waarbij een vrouw gewond raakte. De vrouw verloor de macht over het stuur van haar auto op de modderige weg en botste tegen een boom.

Lees meer »klik hier