Militracks in Oorlogsmuseum trekt 17.000 bezoekers: ‘Overloon mag geen bedevaartsoord worden’

Gepubliceerd op 27 mei 2024 om 08:31

Het waren alleen maar Duitse oorlogsvoertuigen die afgelopen weekeinde rijdend te zien waren in Oorlogsmuseum Overloon tijdens Militracks dit weekend. Gewoon omdat de Nashorn, Hetzers en Panzers technisch gezien in de Tweede Wereldoorlog tot de top behoorden.

Door Twan Dohmen 26 mei 2024

Militaire kleding, emblemen en tekens dragen waren taboe. Helemaal not done, want Overloon mag geen bedevaartsoord worden, zegt Bernard van Stratum, vaste gast op Militracks, het grootste evenement ter wereld op het gebied van Duitse WOII-voertuigen. Twee dagen lang was het museum dé plek om oorlogstuig van pakweg ruim tachtig jaar geleden te bekijken. Meerijden in zo’n amfibievoertuig, tank of motor met zijspan kan ook. De bezoekers staan in de lange rij om een ritje mee te maken. Hobbelend over het anderhalve kilometer lange parcours, dat drassig en modderig is door het regenachtige weer.

Amfibievoertuig

Zaterdag was vooral de dag voor de liefhebbers van militaire technieken. De dag om ook nog iets te scoren op de militariamarkt voor de collectie thuis. Zondag was de familiedag. Iedereen kon een minitank (schaal 1 op 6) radiografisch over een heuveltje loodsen.

militracks-2024-26-05-2024-11-standard-aw67xw.jpg

De Duitse jongens gingen ook niet voor de lol naar het front

Angela van Stratum

Angela van Stratum uit Horst is met man Bernard en zoon Niels vaste gast. Met hun Duitse motor met zijspan, een BMW R75. In hun amfibievoertuig, de Swimmwagen, kan een ritje gemaakt worden. Het heeft de carrosserie van de Volkswagen Kever, zoals veel andere kleinere voertuigen die in Overloon zijn te bewonderen. Als kind kwam ik met school al in dit museum, het hoorde gewoon dat je leerde van de geschiedenis. Vertelt ze. Het mooie van Overloon is dat alle aspecten en alle kanten van de oorlog worden belicht. De Duitse jongens gingen ook niet voor de lol naar het front.

 

Brand en een boom

Zoon Niels (27) sleutelt graag met zijn vader aan de voertuigen thuis. Ik vind het goed dat jeugd een stukje bewustwording meekrijgt wat oorlog kan betekenen voor mensen.”

De crew van de Nashorn helpt bezoekers in hun tankjager. De vriendengroep uit Sambeek is er weer eens bij op Militracks. Ze sloegen enkele jaren over, want er was de nodige tegenslag. Lees meer op https://www.ad.nl/land-van-cuijk/militracks-in-oorlogsmuseum-trekt-17-000-bezoekers-overloon-mag-geen-bedevaartsoord-worden~af13af2c/

 

Nazivlaggen en beelden Hitler te koop op terrein oorlogsmuseum: 'Ongepast'

27 mei 2024 08:31

Hakenkruizen, nazivlaggen of borstbeelden van Hitler: het was dit weekend allemaal te koop op het terrein van Oorlogsmuseum Overloon. Het museum organiseerde het jaarlijkse evenement Militracks, met een markt waar deze spullen in veelvoud te koop waren.

Lees meer »

Foto's en filmpje Militracks 2024 klik hier